Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Produttori del Barbaresco Barbaresco 2010

Produttori del BarbarescoBarbaresco 2010

Italien, Piemonte, 750 ml, 14%

Det kvalitetsinriktade kooperativet Produttori del Barbaresco har planteringar i några av områdets absolut bästa vinmarker och har länge gjort fantastiska viner i traditionell stil med all den finess och komplexitet man förväntar av just traditionell nebbiolo. Druvorna till det här vinet (100 proc···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2010

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Från en av de absolut finaste årgångarna i Barbaresco och i Piemonte de senaste 20-25 åren. Det här vinet har redan en härligt komplex, parfymerad och aromatisk doft med röda bär, blommor, läder och lite tjärpastill/lakrits. Smaken är medelfyllig och förvånansvärt mjuk med röda bär (körsbär och hallon), lite torkad frukt, blommor, läder, kryddor och mineral. Stramt förstås (det är ju ändå en nebbiolo) men ändå väldigt elegant och tillgänglig. En ren fröjd att dricka redan nu men det är också en årgång som kommer att kunna lagras länge.

Drickes
2019-2025
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
0-3 timmar

Så tycker experterna

WineAdvocate
93p 93 p+ "A wine of enormous elegance"

The 2010 Barabresco opens to beautiful aromas of forest floor, white truffle and cola. All the fruit from Produttori del Barbaresco´s single-vineyard wines are packed into this one base Barbaresco. The wine is sharp and focused and, although it does not have the soft generosity of 2009 or 2011, this is a wine of enormous elegance. I did not find the mouthfeel to be exceedingly thin. In fact, I noted the persistence, freshness and liveliness of the finish.

James Suckling
92p 92 p "Very pretty length"

Beautiful aromas of white truffles, plums and berries. HInts of spices. Full to medium body with fine tannins and beautiful licorice, berry and fennel seed. Very pretty length. Drinkable now but better in 2015.

Winefinders Wine Team
92p 92 p "Underbar nebbiolo med finess och charm"

"Produttori del Barbaresco gör härligt traditionella nebbioloviner som ändå har en modern och "mjuk" frukt. I den här fina 2010an möts vi av blommor (rosor), körsbär, hallon, kryddor, salmiak och läder. Allt i en utvecklad och harmonisk stil. Det är redan nu en underbar nebbiolo med finess och charm. Men här finns ändå tillräckligt med ryggrad och snygga tanniner som gör att vinet kommer att hålla och utvecklas länge till."

Winefinder
Vinous
91p 91 p "Long juicy finish"

"Tangy cherry and raspberry aromas are lifted by flowers and mint on the cool, inviting nose. Silky-sweet and floral, with lovely inner-mouth juiciness to its red berry flavors. Owing to the wine´s moderate body and flesh, the tannins show a slightly dryness but the long, juicy finish offers enticing floral perfume. A lovely, sharply delineated Barbaresco at a very reasonable price." -- Stephen Tanzer

WineSpectator
90p 90 p "Mouthwatering finish"

The sweet cherry, tar and menthol flavors quickly concede to stiff tannins in this beefy red, which is lively, with a mouthwatering finish of savory, minerally accents. Best from 2017 through 2027.

"Även om detta vin redan idag bjuder på härliga toner av körsbär, tryffel och rosenblad så bär smaken Nebbiolo-druvans typiska kärvhet och jag rekommenderar definitivt att man lägger undan ett par flaskor till om några (eller många) år. Njut till komplexa rätter, exempelvis viltgrytor med vildplockad svamp och pancetta."

Arvid Rosengren
Världens bäste sommelier 2016

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

En "perfect match" – Carpaccio på rödkulla med sparris och sallad från Bäckdalen

Ingredienser

Antal portioner: 4

200 g ryggbiff på rödkullakött

4 st sparrisar

parmesan

citron

blandade salladsskott

god olivolja

flingsalt

svartpeppar

 

Tillagning

Koka sparrisen i 4–5 minuter; det ska vara lite kärna i den. Skiva köttet i tunna fina skivor; det är lättast om köttet är lite fryst. Tvätta salladsbladen. Riv parmesanen. Gör en vacker uppläggning på en tallrik. Ringla sist över en god olivolja samt strö lite flingsalt och svartpeppar över.

Recept och bild: Mat & Vänner

Producenten

Produttori del Barbaresco grundades 1894 av Domizio Cavazza, bosatt i Barbaresco och rektor för Scuola Practica di Viticoltura Enologia i Alba. Under fascismen låg samarbetet mellan kooperativet och skolan nere men 1958 började man göra vin igen med nitton odlare.

Idag har Produttori del Barbaresco runt 54 medlemmar som tillsammans äger cirka 100 hektar vinodlingar. Kooperativet producerar ca 420 000 flaskor årligen från de ca 100 hektaren - bland annat sju olika vingårdsbetecknade viner; Asili, Rabajà, Pora, Montestefano, Ovello, Pajé, Montefico, Mocagatta och Rio Sordo.

Egendomen tillhör traditionalisterna med långa macerationstider (urlakning av färgämnen och tanniner från druvorna) och lagring på stora neutrala ekfat. Och man har ett mycket gott rykte för att göra prisvärda viner av högsta kvalitet. 

http://www.produttoridelbarbaresco.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du