Cava - Spaniens eget bubbel

Cava är ett av världens mest kända mousserande viner, och har sitt ursprung i Spanien. Huvuddelen av all Cava görs i Katalonien men vinet görs i hela Spanien och de bästa vinerna kan mäta sig med Champagne. 

Vårt utbud av Cava!

Cava tillverkas enligt den traditionella metoden, samma metod som används för att tillverka Champagne, Crémant, Franciacorta i Italien och Cap Classique i Sydafrika. Vinet jäser en andra gång på flaska och efter det lagras den på sin jästfällning i minst nio månader innan det släpps ut på marknaden.

alta alella

Cava - Spaniens svar på Champagne

Cava är ett av världens mest kända mousserande viner, och har sitt ursprung i Spanien. Huvuddelen av all Cava görs i Katalonien men vinet görs i hela Spanien och de bästa vinerna kan mäta sig med Champagne. 

Cava betyder ”källare” på katalanska, Cavans födelseregion. Katalanen Josep Raventós var den förste som började göra Cava år 1872, efter att han spenderat tid i Champagne. Fram till 1970-talet kallades vinet ”champaña” (spanska för champagne) men fick byta namn till Cava då Spanien gick med i EU.

Cava tillverkas enligt den traditionella metoden, samma metod som används för att tillverka Champagne, Crémant, Franciacorta i Italien och Cap Classique i Sydafrika. Vinet jäser en andra gång på flaska och efter det lagras den på sin jästfällning i minst nio månader innan det släpps ut på marknaden.

Inhemska druvor

Traditionellt användes enbart de inhemska druvsorterna Xarel-lo, Parellada och Macabeo för att göra vinet. Idag används även mindre kända druvor som Subirant, Parent, Trepat och de mer kända Garnatxa, Monastrell. Internationella druvsorterna Chardonnay och Pinot noir är också tillåtna och är vanliga i en hel del prestigeviner.

Cava måste lagras på sin jästfällning i minst nio månader, den kallas då Cava de Guarda. Om Cavan lagrats på sin jästfällning i över 18 månader kallas den Cava de Guarda Superior och årgången ska stå på flaskan. Många prestigecavor lagras dock längre än så.

Idag är det vanligt med vingårdsbetecknad Cava, då står det Cava de Paraje Calificado på etiketten. Cava de Paraje Calificado är helt torrt, har legat minst 36 månader på sin jästfällning och får inte börja säljas förrän tidigast tio år efter att druvorna skördats.

Corpinnat

Under de senaste åren så har det uppstått en schism bland Cava-producenterna som ledde till att flera prestigefylla mindre producenter bröt sig ur organisationen och skapade en egen ursprungsbeteckning kallad Corpinnat. Corpinnat bildades redan 2015 och egendomarna bakom, bland annat Gramona, hade ursprungligen hoppats på att Cava skulle tillåta Corpinnat som en extra kvalitetsklass inom appellationen – en kvalitetsklass som fokuserade på mindre och kvalitetsmedvetna producenter. Men när Cava Denominación de Origen (DO) inte godkände beteckningen så valde flera att helt enkelt lämna.

Hur smakar Cava?

Då vinet lagras minst nio månader på sin jästfällning kan Cava ha mogna, brödiga toner som ibland drar åt det rostade hållet. Överlag är ”modern” Cava frisk och fruktig, med tydlig syra men också med en touch av smak och doft från de klassiska druvsorterna. Cava görs i stilar från supertorr till söt. I doft kan man hitta frukttoner som kvitten, citrusfrukter, äpple och blommiga toner som kamomill och gullregn. Görs vinerna på Pinot Noir och eller Chardonnay så kan de vara väldigt lik Champagne. Cava från de bästa producenterna kan vara ett riktigt kvalitetsvin och utmana Champagne i komplexitet.


Mat till Cava

Cava passar i likhet med andra typer av mousserande viner utmärkt som fördrink, aperitif och sällskapsvin. Spanska tapas och typiska rätter är självklara till ett glas cava; fisk och skaldjur, charkuterier, ostar, paella, etc.

Cava Rosé