Montelvini
Prosecco Extra Dry
- Fisk
- Fet fisk
- Skaldjur
- Asiatiskt
- Milda ostar
- Aperitif
Prosecco, Ittaliens mest kända mousserande vin, har fått sitt namn från byn med samma namn i norditalienska provinsen Trieste.
Prosecco är Italiens mest kända mousserande vin som på kort tid blivit världens mest populära bubbel. Prosecco produceras i norra Italien och har både DOC och DOCG-status, det är Italiens största DOC och det mest exporterade mousserande vinet i världen.
Prosecco, Ittaliens mest kända mousserande vin, har fått sitt namn från byn med samma namn i norditalienska provinsen Trieste. Fram till 2009 kallades även druvan som man framställde vinet på för Prosecco, men döptes om till Glera för att undvika förvirring.
Prosecco kan vara både vit och sedan 2020 även rosé. Den kan vara spumante, som betyder bubblande, eller frizzante, som betyder att det är pärlande. Precis som andra mousserande viner görs Prosecco i stilarna Brut, Extra dry (traditionell stil) och Dry, som är den sötaste.
• Extra dry: 12-17 gram restsocker/liter enligt lag
• Dry: 17-32 gram restsocker/liter enligt lag
• Brut: Mindre än 12 gram restsocker/liter enligt lag
• Frizzante: Vinet är lätt mousserande (liten mouss - färre bubblor)
• Spumante: Vinet är fullt ut mousserande (stor mouss - mycket bubblor)
• Rive: Vinet kommer från någon av Cru-byarna
• Superiore: Minst 0,5% högre alkohol (% abv) samt något längre lagring
Den metod som används för att tillsätta bubblor i vinet kallas tankjäsningsmetoden (Charmat-metoden) och innebär att man tillsätter socker och jäst i själva basvinet som sedan jäser en andra gång på ståltank (till skillnad från den traditionella metoden eller ”champagnemetoden” som innebär en andra jäsning på flaska). Innan buteljering lagras Proseccon på ståltank en tid. Eftersom vinet kolsyras genom tankjäsningsmetoden får det mer fruktiga toner än de mogna toner som drycker som jäst och vilat på sin jästfällning i butelj får.
Alla regler har dock undantag och man kan också göra prosecco enligt metodo ancestrale (”ursprungsmetoden”) som blivit väldigt populär i naturvinskretsar (där man strävar efter att göra viner med så lite intervention som möjligt). Den innebär att jäsningen börjar på tank men sedan fortsätter på butelj och att vinet fortsätter att jäsa i själva flaskan. Det degorgeras inte (dvs ingen utskjutning av jästfällningen) utan jästfällningen får ligga kvar i flaskan. Vinet kallas då Prosecco Col Fondo (Col Fondo betyder ”med fällning”). Till skillnad från vanlig Prosecco går den att lagra och är märkbart torrare i smaken. Den här metoden kallas även för Pétillant Naturel, eller pet nat, i andra delar av världen.
Den huvudsakliga druvsorten för att göra prosecco är Glera (som ska utgöra minst 85 procent av det färdiga vinet) men Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio, och Pinot Noir är också tillåtna.
Prosecco har oftast lätta och fruktiga aromer och smaker av päron och gröna äpplen. Vinet kan ibland få en ton av grönt smågodis och glassen Piggelin men det kan också bli torrt och fräscht, särskilt om det kommer från en kvalitetsproducent och någon av de bättre byarna. Prosecco Col Fondo är den enda typen som kan ha mer mogna och utvecklade aromer och smaker, annars är vinerna ofta fruktiga och blommiga.
Prosecco passar utmärkt som fördrink, aperitif och sällskapsvin. Det går också utmärkt att dricka prosecco genom en hel middag, särskilt roséprosecco passar med fördel till lättare smaker, sallader, charkbrickor och sommarmat i allmänhet.
Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Du måste därför ha fyllt 25 år för att gå vidare. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här.
Winefinder.com en tjänst från Winefinder ApS.
Winefinder har blivit snabbare, skriv in ditt postnummer för att se när vi kan leverera hem till din dörr.
Fyll i din registrerade e-postadress i fältet för e-post och tryck på skicka så kommer ett nytt lösenord skickas till din e-postadress.
Våra viner märkta med ”kvalitetsgaranti-symbolen” håller garanterat hög kvalitet. Alla vinerna har fått betyget 90 av 100 poäng eller bättre av världens ledande oberoende vinkritiker.
Vi garanterar att du gillar vinerna du köper av oss om du fyller i din Vinprofil. Alla viner som matchar din vinprofil finner du när du filtrerar på Matchar min vinprofil i vinbutiken. Skulle du mot förmodan inte gilla viner som du köpt på rekommendation av din Vinprofil får du givetvis pengarna tillbaka.
Vi garanterar att alla våra viner har ett lägre pris än i svensk butik vid köptillfället.
Med modern teknik, fyllig information om viner, producenter, vindistrikt och sådant som är bra att veta om viner garanterar vi att du får all information du behöver dygnet runt. Dessutom har du tillgång till en vinrådgivare som hjälper dig vid behov.
Defekta flaskor ersätts naturligtvis. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du för den defekta flaskan direkt.
Vi garanterar att din vinleverans kommer som avtalat. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du med hela fraktkostnaden som du betalt.