Grunderna för att hitta rätt vin

DEL 1

Om du lär dig följande grundregler, vilka är baserade på sunt förnuft, har du kommit en bra bit på vägen för att med större självförtroende kunna kombinera mat och vin till lyckade smaksensationer.

Serveringsordning

Har du tänkt bjuda på mer än en typ av vin bör du först och främst tänka på i vilken ordning du serverar vinerna. Huvudregeln är att servera lättare viner före fylligare, torrare före sötare, och yngre årgångar före äldre.

Smakstyrka

Den gamla regeln om "rött till kött och vitt till fisk" är inte alltid sann nuförtiden. Försök istället förhålla dig till hur smakrik maträtten är. Ju lättare maträtt desto lättare bör vinet vara och tvärtom, ju mer smak desto mer fylligt vin.

 

Dominanta smaker

Förr i tiden rekommenderade man oftast viner beroende på om det var fisk, fågel, nötkött och så vidare som utgjorde huvudråvaran på tallriken, men om man tänker efter så kan en sådan rekommendation vara mindre lyckad. Eftersom det i regel är något annat än exempelvis kycklingfilén som är den dominerande smaken i maträtten. Tänk först på vad är det som är den dominerande smaken i maträtten och försök välja vin efter den.

Komplement eller kontrast?

Avslutningsvis finns det generellt sett två alternativ när du väljer vin: Antingen försöker du spegla matens karaktär och komplettera smakerna, eller så vill du skapa en kontrast. Vad menas då med detta?

Om du vill spegla smakerna till en smörstekt torskrygg med hollandaisesås försöker du hitta ett fylligt ekfatslagrat vitt vin som kompletterar den stekta fisken och smörigheten i såsen, i och med att ekfatslagringen ger vita viner toner av smör och ekens lilla beska går igen i stekytan.

Om du vill skapa en kontrast där en fet maträtt, som till exempel Risotto som med mycket parmesanost skapar en hinna av fett över dina smaklökar, kan det vara på sin plats med antingen ett vin med en hög syra som skär igenom fetthinnan eller ett strävt vin som även det bekämpar fettet. I båda fallen lindrar fettet vår smakuppfattning om det syrliga eller sträva och kvar blir bara vinets positiva smaker.

Nu har du klarat av den första "kursen", med dessa fyra grundtankar kommer du långt när du väljer vin till mat. Vill du lära dig ännu mer och få ännu bättre förutsättningar vid vinvalet bör du läsa vidare.

Tänk först på vad är det som är den dominerande smaken i maträtten och försök välja vin efter den
Tips på några bra kombinationer
Torsk med brynt smör + Ekfatslagrad Chardonnay
Svamprisotto + Nebbiolo
Cappriciosapizza + Valpolicella
Bacon & Cheeseburgare + Zinfandel
Sushi + Moselriesling
Grillad lax + Rosévin
Grillad fläskkarré med BBQ-sås + Shiraz
Biff och Bearnaisesås + Pinot Noir
Grönmögelost + Sauternes

 

Kundernas favoriter