Champagne Boizel
Brut Réserve
- Frankrike, Champagne
- Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier
- 2a plats The best non-vintage Champagnes of 2024 ...
- Fisk
- Fet fisk
- Skaldjur
- Milda ostar
- Aperitif
- Tapas och smårätter
Om du lär dig följande grundregler, vilka är baserade på sunt förnuft, har du kommit en bra bit på vägen för att med större självförtroende kunna kombinera mat och vin till lyckade smaksensationer.
Har du tänkt bjuda på mer än en typ av vin bör du först och främst tänka på i vilken ordning du serverar vinerna. Huvudregeln är att servera lättare viner före fylligare, torrare före sötare, och yngre årgångar före äldre.
Den gamla regeln om "rött till kött och vitt till fisk" är inte alltid sann nuförtiden. Försök istället förhålla dig till hur smakrik maträtten är. Ju lättare maträtt desto lättare bör vinet vara och tvärtom, ju mer smak desto mer fylligt vin.
Förr i tiden rekommenderade man oftast viner beroende på om det var fisk, fågel, nötkött och så vidare som utgjorde huvudråvaran på tallriken, men om man tänker efter så kan en sådan rekommendation vara mindre lyckad. Eftersom det i regel är något annat än exempelvis kycklingfilén som är den dominerande smaken i maträtten. Tänk först på vad är det som är den dominerande smaken i maträtten och försök välja vin efter den.
Avslutningsvis finns det generellt sett två alternativ när du väljer vin: Antingen försöker du spegla matens karaktär och komplettera smakerna, eller så vill du skapa en kontrast. Vad menas då med detta?
Om du vill spegla smakerna till en smörstekt torskrygg med hollandaisesås försöker du hitta ett fylligt ekfatslagrat vitt vin som kompletterar den stekta fisken och smörigheten i såsen, i och med att ekfatslagringen ger vita viner toner av smör och ekens lilla beska går igen i stekytan.
Om du vill skapa en kontrast där en fet maträtt, som till exempel Risotto som med mycket parmesanost skapar en hinna av fett över dina smaklökar, kan det vara på sin plats med antingen ett vin med en hög syra som skär igenom fetthinnan eller ett strävt vin som även det bekämpar fettet. I båda fallen lindrar fettet vår smakuppfattning om det syrliga eller sträva och kvar blir bara vinets positiva smaker.
Nu har du klarat av den första "kursen", med dessa fyra grundtankar kommer du långt när du väljer vin till mat. Vill du lära dig ännu mer och få ännu bättre förutsättningar vid vinvalet bör du läsa vidare.
Tänk först på vad är det som är den dominerande smaken i maträtten och försök välja vin efter den
Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Du måste därför ha fyllt 25 år för att gå vidare. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här.
Winefinder.com en tjänst från Winefinder ApS.
Winefinder har blivit snabbare, skriv in ditt postnummer för att se när vi kan leverera hem till din dörr.
Fyll i din registrerade e-postadress i fältet för e-post och tryck på skicka så kommer ett nytt lösenord skickas till din e-postadress.
Våra viner märkta med ”kvalitetsgaranti-symbolen” håller garanterat hög kvalitet. Alla vinerna har fått betyget 90 av 100 poäng eller bättre av världens ledande oberoende vinkritiker.
Vi garanterar att du gillar vinerna du köper av oss om du fyller i din Vinprofil. Alla viner som matchar din vinprofil finner du när du filtrerar på Matchar min vinprofil i vinbutiken. Skulle du mot förmodan inte gilla viner som du köpt på rekommendation av din Vinprofil får du givetvis pengarna tillbaka.
Vi garanterar att alla våra viner har ett lägre pris än i svensk butik vid köptillfället.
Med modern teknik, fyllig information om viner, producenter, vindistrikt och sådant som är bra att veta om viner garanterar vi att du får all information du behöver dygnet runt. Dessutom har du tillgång till en vinrådgivare som hjälper dig vid behov.
Defekta flaskor ersätts naturligtvis. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du för den defekta flaskan direkt.
Vi garanterar att din vinleverans kommer som avtalat. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du med hela fraktkostnaden som du betalt.