Champagne Boizel
Brut Réserve
- Frankrike, Champagne
- Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier
- 2a plats The best non-vintage Champagnes of 2024 ...
- Fisk
- Fet fisk
- Skaldjur
- Milda ostar
- Aperitif
- Tapas och smårätter
Hur skall man bedöma en maträtt utifrån vilket vin man skall välja till? Det första du måste tänka på är rättens "tyngd": är det en mäktig maträtt med intensiva smaker eller är det en lättare rätt med avrundade smaker?
Nästa steg i processen, på väg mot ett lyckat vinval, är att besvara frågan om vilken tillagningsteknik som tillämpas på maträtten. Det är stora skillnader på om det som serveras innehåller "råa", kokta, stekta eller grillade ingredienser. Frågan om vilken ingrediens som spelar huvudrollen eller vilken ingrediens som smakar/framträder mest, måste också besvaras. Med andra ord: Vad smakar mest? Andra frågor som ska beaktas är vilka grundsmaker träder fram, är rätten syrlig (citron, vinäger etc.), eller är den lätt besk (grillat, halstrat, vissa grönsaker), salt eller söt? Finns det något på tallriken som inte går så bra ihop med vin (läs mer i nästa stycke om vinets ovänner) och som du måste skapa en smakbrygga för (se ytterligare nästa stycke om smakbryggor)? Slutligen, vilka konsistenser rymmer sig på tallriken? Vill du skapa harmoni eller kontrast?
Alla frågor ovan är något som en sommelier tar hänsyn till inför ett vinval till en specifik rätt.
Låt både sötman och syran vara ungefär lika i vinet och maträtten.
Det viktigaste för att skapa fina harmoniska kombinationer är att skapa balans mellan vinets och maträttens smakintensitet. Att ta hänsyn till grundsmaker och andra egenskaper som påverkar mötet. Låt både sötman och syran vara ungefär lika i vinet och maträtten. Mildra beska och upplevelsen av strävhet. Och slutligen ta hänsyn till vinets ekfatskaraktär.
Om du vill att vinet skall kontrastera mot det som finns på tallriken bör du se till att hitta en smak, konsistens, eller struktur i rätten som kan locka fram en kontrast i vinet. Till exempel är en normalsaltad köttbit något som kan locka fram fruktigheten i ett vin, så om du inte har alltför många sötfruktiga smaker på tallriken så lockas vinets frukt fram av sältan.
Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Du måste därför ha fyllt 25 år för att gå vidare. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här.
Winefinder.com en tjänst från Winefinder ApS.
Winefinder har blivit snabbare, skriv in ditt postnummer för att se när vi kan leverera hem till din dörr.
Fyll i din registrerade e-postadress i fältet för e-post och tryck på skicka så kommer ett nytt lösenord skickas till din e-postadress.
Våra viner märkta med ”kvalitetsgaranti-symbolen” håller garanterat hög kvalitet. Alla vinerna har fått betyget 90 av 100 poäng eller bättre av världens ledande oberoende vinkritiker.
Vi garanterar att du gillar vinerna du köper av oss om du fyller i din Vinprofil. Alla viner som matchar din vinprofil finner du när du filtrerar på Matchar min vinprofil i vinbutiken. Skulle du mot förmodan inte gilla viner som du köpt på rekommendation av din Vinprofil får du givetvis pengarna tillbaka.
Vi garanterar att alla våra viner har ett lägre pris än i svensk butik vid köptillfället.
Med modern teknik, fyllig information om viner, producenter, vindistrikt och sådant som är bra att veta om viner garanterar vi att du får all information du behöver dygnet runt. Dessutom har du tillgång till en vinrådgivare som hjälper dig vid behov.
Defekta flaskor ersätts naturligtvis. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du för den defekta flaskan direkt.
Vi garanterar att din vinleverans kommer som avtalat. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du med hela fraktkostnaden som du betalt.