Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Cantenac Brown Château Cantenac Brown 2022

Château Cantenac BrownChâteau Cantenac Brown 2022

Frankrike, Margaux, 750 ml, 14%

Från storslagna årgången 2022 kommer denna lysande Margauxegendom. Av egendomens totalt 53 hektar är 48 planterade med vinrankor; 65% cabernet sauvignon, 30% merlot och 5% cabernet franc. Jordmånen består av grusiga sand- och kalkstensjordar och gårdens äldsta rankor närmar sig 60 år. Vinet vinifier···

Låda (6 st)

5 190 kr

Flaskpris 865 kr
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Doften är stor och elegant med inslag av svarta vinbär, blåbär, fat och viol. Smaken är ganska fyllig med markerade, men mogna tanniner och lång, balanserad eftersmak med toner av cederträ.

Drickes
2030-2042
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
3 timmar

Så tycker experterna

James Suckling
96p "Best ever from here."

Gorgeous blackberry, blackcurrant and tapenade aromas follow through to a medium body with super-integrated tannins that are very refined. The thick, polished, silky texture is impressive. Best ever from here. Drink after 2029.

WineAdvocate
95p "this is a serious, complete Margaux"

Bottled in late June 2024, the 2022 Cantenac Brown has turned out well in bottle, exhibiting a complex bouquet of plums, dark berries and cherries, mingled with hints of pen ink, violets and pencil shavings. Full-bodied, dense and pure, with a rich chassis of sweet, integrated tannins, this is a serious, complete Margaux that's built for the cellar.

Published: Mar 06, 2025


WineSpectator
95p "Another beautifully rendered expression of the vintage"

Another beautifully rendered expression of the vintage, this marries lush boysenberry and blackberry fruit with fresh violet and iris notes, then stitches it all up gently with warm earth on the stylish, lengthy finish. It's hard to lay off already, but cellaring is warranted. Cabernet Sauvignon and Merlot. Best from 2026 through 2038. —J.M.

Jeb Dunnuck
93p "its going to benefit from 3-5 years in the cellar and have 20+ years of prime drinking."

Ripe red and black fruits, chocolate oak, graphite, and floral nuances all define the 2022 Château Cantenac Brown, a medium to full-bodied, nicely balanced Margaux that has integrated background oak, fine, polished tannins, and a great finish. Based on 69% Cabernet Sauvignon and 31% Merlot, from clay and limestone soils and aged 16 months in oak, it’s going to benefit from 3-5 years in the cellar and have 20+ years of prime drinking.

Vinous
92p "The 2022 Cantenac Brown offers up copious dark fruit, chocolate, licorice, new leather and cloves"

The 2022 Cantenac Brown offers up copious dark fruit, chocolate, licorice, new leather and cloves. A wine of palpable volume and heft, the Cantenac Brown is a very big Margaux endowed with broad shoulders and plenty of volume. The tannins are large-scaled and imposing. I find the 2022 a bit tough in its overall feel, as it was en primeur. It will be interesting to see how it ages. Tasted two times with consistent notes.
- By Antonio Galloni on January 2025

Producenten

Château Cantenac Brown är en lysande tredje-cru (3ème Cru Classé) belägen i kommunen Cantenac i appellationen Margaux. Egendomen är unik i Bordeaux med sitt speciella slott i traditionell Tudor-stil. Det kommer sig av den gamle ägaren, den berömde djurporträttören och skotten John Lewis Brown, som köpte egendomen och dess vingårdar i början av 1800-talet. Som traditionen i Médoc påbjuder så döpte han om slottet efter sig och kommunen där det ligger beläget – det vill säga Cantenac Brown. John Lewis Brown beordrade byggandet av slottet i den Tudor-stil han var bekant med hemifrån Skottland.

År 1843 bytte slottet ägare till en bankman vid namn Gromard som i sin tur sålde vidare till Armand Lalande år 1860 (som också ägde Ch. Léoville Poyferré i Saint-Julien). Under en tid i slutet av 1800-talet såldes vinet under namnet Ch. Brown-Cantenac när det ägdes av familjen Mortier. På senare tid har försäkringsbolaget AXA (i vars portfolio ingår ett flertal stora Bordeauxslott) ägt slottet mellan 1989 och 2006 då det såldes vidare till familjen Halabi. Idag heter ägaren Simon Halabi och ett av hans första drag var att anställa Jose Sanfins som ansvarig för vinmakningen. Under Sanfins styre har kvaliteten på Cantenac Browns viner stigit till nya höjder, särskilt i årgångar som 2009, 2010 och 2015. Idag är man återigen ett stort slott att räkna med.

Viner
Av egendomens totalt 53 hektar är 48 planterade med vinrankor; 65% cabernet sauvignon, 30% merlot och 5% cabernet franc. Jordmånen består av grusiga sand- och kalkstensjordar och gårdens äldsta rankor närmar sig 60 år. De bästa 16 hektaren ligger i nära anslutning till slottet, men man äger också vingårdar nära Ch. du Tertre i kommunen Soussans längre innåt landet. Närmaste grannen är emellertid (som namnet kanske antyder) Ch. Brane Cantenac. Den högsta punkten på gården är 18 meter över havet.

Vinet vinifieras i någon av gårdens 28 rostfria ståltankar som varierar i storlek mellan 50 och 190 hektoliter. Den malolaktiska jäsningen äger rum i en kombination av ekfat och tankar. Fatlagringen sker på 60% ny ek i 12–15 månader beroende på årgångens förutsättningar. Cirka 11,000 lådor släpps av förstavinet varje år.

Andravinet kallas Bri0 de Cantenac Brown sedan 2001 (innan dess såldes det under namnet Château Canuet). Sedan 2011 gör man också små mängder vitt vin under namnet Alt0 de Cantenac Brown. Druvorna till det vita vinet kommer från 1,8 hektar planterad med 90% sauvignon blanc och 10% sémillon. Vinet vinifieras på ekfat och får därefter 12 månaders fatlagring på 100% ny ek. Dessutom finns tredjevinet Sijac de Cantenac Brown vars druvor kommer från 3,5 hektar Bordeaux AOC-klassade vingårdar, samt Brown Lamartine som är en Bordeaux Superieur bestående av 50% merlot och 50% cabernet sauvignon. Jose Sanfins producerar dessutom ett eget vin från tre hektar i Margaux under namnet Château Chantelune – därutöver gör familjen Sanfins en mycket bra olivolja i Duro under namnet Quinta da Lua.

Egendomen farmas efter hållbara metoder (så kallad sustainable farming) där man enbart använder sig av plantbaserade fertiliseringsmedel. Man håller sig också med bikupor och producerar sin egen honung.

http://www.cantenacbrown.com/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du