Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Latour Château Latour Ex-Château 2025 1982

Château LatourChâteau Latour Ex-Château 2025 1982

Frankrike, Pauillac, 750 ml, 14%

Av Latours totalt 90 hektar är 78 hektar planterade med rankor. Odlingarna är fördelade på 74,2% cabernet sauvignon, 23,8% merlot, 1,8% cabernet franc och 0,02 hektar petit verdot där de två sistnämna främst består av field blends. Blenden för 2005 består av 87% cabernet sauvignon. Rankornas snittål···

Flaskor per låda (1 st)

54 000 kr

Flaskpris 54 000 kr
Smaknotering

Stor och mycket klassisk doft. Smaken är fyllig med fantastisk harmoni och balans. Här finns lager av mörka bär som svarta vinbär och viol sam samsas med toner av ceder och balanserade fat. Ett mycket stort vin.

Drickes
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

WineAdvocate
100p "One of the three or four very greatest wines of the vintage"

One of the three or four very greatest wines of the vintage, the 1982 Latour delivers aromas of dark berry fruit, rich cigar wrapper, loamy soil, walnuts and smoke. Full-bodied, broad and layered, it's deep, seamless and immensely concentrated, its fleshy core framed by sweet, powdery tannins, concluding with a long, expansive finish. A monument to the greatness of Bordeaux, it is one wine that's worthy of all the praise that has been lavished on it over the years.


Jane Anson
100p "once again it was the standout of the lineup"

Just a few months since I last tasted this wine, and once again it was the standout of the lineup (last time I wrote 'pretty much the easiest 100 points I will ever give'). Latour in 1982 was owned by the Pearson Group, headed up by Lord Cowdray, with Henri Martin and Jean-Paul Gardère as co-directors in Bordeaux. It would have been made in a far more traditional way than today, although the 1855 1st Growth properties were regularly using new oak barrels for ageing by this point. What you are seeing instead is the impact of the exceptional location and soils that underpin Latour - giving power that continues to surprise more than 40 years after harvest. It silences the table every time, with its gourmet layers of rich plum, blackberry and raspberry fruits, coupled with liqourice, fennel, cigar box and mint that signify great mature Pauillac. The tannins are fully integrated at this point, and yet they still manage to convey the hidden power that the estate is known for. A masterclass in fine wine. 100% new oak.

Jeb Dunnuck
99p "its drinking fabulous well today"

The 1982 Chateau Latour is another powerful 1982 that’s drinking beautifully today and has a big, sweet nose of blackcurrants, saddle leather, cedar, and Asian spices that just comes jumping out of the glass. Deep, concentrated, and powerful, it takes 30 minutes in the glass to open up on the palate and still has ripe, polished tannins, thrilling length, and an impeccably balanced, layered personality. Again, it’s drinking fabulous well today, yet I suspect, given the wealth of fruit, it has another 2-3 decades of prime drinking ahead and will have a gradual decline.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Château Latour står i en klass för sig – både i Bordeaux och bland världens viner. Slottet är ett av de fyra mytomspunna slott som haft statusen Premier Cru Classé (första cru) sedan klassificeringen av Médoc år 1855 (de andra slotten är Margaux, Haut-Brion och Lafite). Vinerna tar lång tid på sig att mogna men om man får möjligheten att prova en mogen Latour förstår man varför det är väl värt väntan.

Château Latour är ett av de äldsta vinproducerande slotten i Pauillac med en historia som sträcker sig ända bak till 1300-talet. Man tror att originaltornet (”la tour” är det franska ordet för ”tornet”) som gav namnet till egendomen restes under andra halvan av 1300-talet. Dokument visar att Seigneur de Castillon gav tillåtelse till en av traktens mäktigaste familjer att resa ett förstärkt skyddstorn i Saint-Lambertområdet den 18 oktober 1331. År 1378 stod egendomen Château La Tour en Saint-Maubert klar. Namnet ändrades under åren till Château La Tour för att slutligen bli kort och gott Château Latour. Det ursprungliga Saint-Mauberttornet står inte längre kvar och är fortfarande något av ett mysterium – än idag vet man inte exakt vart det stod men man tror att det stod på gårdens sydöstliga delar nära floden Julliac. Man tror också att tornet var fyrkantigt och inte runt. Det torn man kan se idag har därför ingenting med namnet på gården att göra och troligtvis är det ett gammalt duvslag som byggdes med stenar från det gamla slottet någon gång mellan 1620 och 1630. Det slott som idag står på ägorna byggdes mellan 1862 och 1864.

I slutet av 1600-talet bytte slottet ägare ett flertal gånger genom arv och giftermål och hamnade tillslut hos familjen Ségur. Marquis Nicolas-Alexandre de Ségurs namn börjar dyka upp i slottets historieskrivning runt 1718. Nicolas-Alexandre var son till Alexandre se Ségur som efter sitt giftermål sig med Marie-Therese de Clause köpte egendomen strax innan sin död år 1716. Slottet kom att stanna i familjen Ségurs i närmare 300 år. Nicolas-Alexandres smeknamn kom med åren att bli ”vinrankornas prins”. Han utökade ägorna och kom senare att köpa såväl Mouton-Rothschild som Calon Ségur och under en period ägde faktiskt Ségur-familjen tre av de fem första-cruerna i Bordeaux eftersom de också ägde Lafite.

På den här tiden var det inte särskilt vanligt att slottsägarna bodde på slottet och så var även fallet här. Slottet sköttes av särskilt anställda som rapporterade till ägarna. Genom dessa rapporter går det idag att få en detaljerad bild av vad som skedde på slottet under de 300 år som familjen Ségur var ägare. Under 1700- och 1800-talet rönte man stora framgångar och var välkända världen över (bland annat var det en favorit hos USAs blivande president Thomas Jefferson) och kostade över 20 gånger mer än övriga viner från Bordeaux. Därför var det kanske inte så konstigt eller förvånande när man år 1855 fick epitetet Premier Cru Classé vid klassificeringen av Médocs viner inför världsutställningen i Paris.

Hoppar vi nu framåt i tiden kommer vi till 1963 då arvingarna till Marquis de Ségur sålde 7% av sina andelar i Latour. De nya delägarna var de två brittiska företagen Harveys of Bristol och Hallmister Limited. De sistnämnda kom att äga 50% av aktierna i Latour. Man inledde en välbehövlig renovering av de olika byggnaderna och ökade dessutom ägorna med 12,5 hektar. Dessa nya planteringar – belägna strax utanför de muromgärdade originalägorna – hade ägts av Latour sedan 1850 men det var först nu man planterade rankor. Härifrån kommer numera bland annat druvorna till andravinet Les Forts de Latour.

Under denna tid startade Latours ”nya era”. Jäskaren i ek bytes ut mot ståltankar – något som sågs som smått revolutionärt på 60-talet (man blev till och med anklagade för att ha gjort ett mejeri av Latour - idag är det emellertid standard hos många av de största slotten). År 1989 blev Allied Lyons största ägare för att därefter sälja sina andelar till François Pinault för 131 miljoner dollar år 1993. Ett av François första beslut var att anställa Frederic Engerer år 1995, ett beslut som visade sig vara lyckosamt då vinernas kvalitet steg ytterligare.

År 2012 annonserade Latour att de inte längre ville vara en del av En Preimer-systemet i Bordeaux. Istället annonserade man att deras viner skall säljas när Latour anser att de är redo för konsumenter att börja njuta av. Troligtvis kommer årgång 2012 därför att säljas först år 2022.

2011 utökade man sina odlingar i Paulliac när man köpte 4 hektar vingårdar från Château Le Becasse för att kunna använda i andravinet. Man var också en av de första att börja arbeta aktivt mot förfalskningar genom ett prooftag-system på alla flaskor, korkar och etiketter. 2015 avslutade man stora renoveringar av kontor, provningsrum och källare. Förutom ägande i Bordeaux (Vray Croix de Gay, Ch. Siaurac, Ch Le Prieure) äger också familjen Pinault (genom ägarskap i Artemis Group) även Domaine d’Eugenie och legendariska Clos de Tart i Bourgogne, Château Grillet i Rhône och Eisele Estate (förr kallat Araujo Estate) i Napa Valley

Viner

Av Latours totalt 90 hektar är 78 hektar planterade med rankor. Odlingarna är fördelade på 74,2% cabernet sauvignon, 23,8% merlot, 1,8% cabernet franc och 0,02 hektar petit verdot där de två sistnämna främst består av field blends. Rankornas snittålder är 40 år (i vingårdesdelen Le Sermantier finns dock rankor som är över 100 år gamla). När det kommer till Latour är det också av vikt att förstå att själva hjärtat av vingårdarna ligger i det som kallas ”Enclos” – en muromgärdad parcell på 47 hektar i nära anslutning till slottet. Här har det skett få förändringar sedan 1794 och många menar att Enclos har den främsta terroiren i hela Bordeaux. Norra och södra delen av Enclos består av lera och märgel medan mittendelen av djupa gruslerjordar. De druvor som har mest kraftfulla tanniner kommer från rankor planterade nära kanten på Enclos. Själva landskapet varierar mellan böljande kullar (högsta punkten över havet är 14 meter) och närheten till floden Gironde. Det är blenden av alla dessa komponenter som utgör Latours storhet.

Sedan några år tillbaka experimenterar man med biodynamiska principer. Från årgång 2015 är hela Enclos ekologiskt odlad och 50% av vingårdsdelen sköts biodynamiskt. 2008 införde man hästar i vingården och i skrivande stund arbetar 7 hästar med att plöja i Enclos. Alla delar av gården sköts enligt hållbara principer (sustainable farming), till exempel använder vingårdsarbetarna cyklar för att undvika förgiftning av jorden. Man räknar med att vara helt ekologiskt certifierade från årgång 2019.

Vinerna på egendomen vinifieras i 80 temperaturkontrollerade ståltankar som varierar i storlek mellan 12 och 164 hektoliter. Storleken på faten är exakt framtagna för att kunna vinifiera olika parceller separat. Malolaktisk jäsning äger rum i tankarna. Sedan en omfattande renovering 2001 sköts allting med gravitation. Förstavinet fatlagras i  100% ny ek i 22-25 månader medan andravinet Ls Forts de Latour ligger på 50% ny ek. Druvorna till andravinet kommer från unga rankor i Enclos (minst 12 år gamla rankor) och rankor utanför Enclos. Första årgången var 1966, men få årgångar gjordes fram till 1990. Tredjevinet kallas Le Paullliac de Château Latour och kommer från druvor som inte anses bra nog för andravinet. Denna etikett togs fram under 70-talet och Latour var ett av de första slotten att producera ett tredjevin. Årligen släpps mellan 10,000-12,000 lådor av förstaviner (utgör 37% av skörden). Det är en medveten minskning från förr för att hålla kvaliteten så hög som möjligt.

http://www.chateau-latour.com/index.html
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du