En femte cru som gör viner som rankas som andra cru. Alfred Tesseron har ständigt gjort förbättringar med Pontet-Canet sedan början av 1990-talet och idag tillhör egendomen de mest populära i hela Bordeaaux. Sedan 2015 har Alfred hjälp av sin dotter Justine som nu är General Director. Druvor sortera···
2 495 kr
/flaska29 940 kr
Doften är stor och fruktig med inslag tydlig ton av röd och mörk frukt och med en underton av mineral. Smaken är fyllig och eleganta i öppningen som leder till en fräsch, tät och silkeslen mellansmak med fint mejslade tanniner, följt av en imponerande lång finish. Ett harmoniskt vin fullt av energi.
Possibly the youngest wine of all the 2005 Médocs in terms of its evolution, at age 10 the inky purple 2005 Pontet-Canet tastes more like a two-year-old wine. Loads of pure blueberry, blackberry and cassis fruit are present along with a hint of licorice and background oak. It is full-bodied, ripe, and excruciatingly fresh, vigorous and exuberant. This is a tour de force, and a sensational effort that rivals the first growths. Give it another 5-10 years of cellaring, and drink it over the following 30-40 years.
Published: Jun 29, 2015
A classic expression of this Château that’s still in its adolescent phase, the 2005 Château Pontet-Canet has a youthful ruby/plum hue to go with incredibly pure aromatics of cassis, graphite, crushed stone like minerality, and subtle cedar pencil notes. I love its overall purity and focus, and it’s medium to full-bodied, has ripe, yet building tannins, terrific balance, and a great finish. While it clearly offers pleasure, especially if you don’t mind some tannins, it deserves another 3-5 years of bottle age, and it should have a two decade or so prime drinking plateau.
Tasted at the Pontet-Canet vertical in London, the 2005 Château Pontet-Canet has long been one of the stars of the vintage and this might well be the best of over a dozen showings of this wine. However, do not expect ostentation on the nose. This is 2005 and like many wines of this vintage, even with considerable decanting, it remained broody and introspective on the nose, as if it is checking you out and seeing if you are worthy. Once you have been accepted, then it swings the doors open to reveal gorgeous scents of blackberry, briary and cassis fruit, perhaps a little more sous-bois than I have noticed compared to previous bottles. The palate is medium-bodied, but dense and structured—certainly a more masculine Pontet-Canet built for long-term ageing. Yet it retains marvelous freshness and vitality all the way through to the pencil-lead, quite saline finish. I suspect that the 2009 Pontet-Canet is more approachable than the 2005, so heeding Robert Parker's sage advice, afford this up to ten years in your cellar and then reap the rewards of patience. Tasted February 2016.
Published: Jul 29, 2016
Château Pontet-Canet är en femte-cru belägen i Pauillac och frågan är om det inte är regionens mest uppskattade och eftertraktade femte-cru med sina charmerande koncentrerade, balanserade och finessrika viner. Så har det emellertid inte alltid varit och en stor del av framgången kan tillskrivas den man som idag driver slottet – den numera åldrade men ständigt lika energiske Alfred Tesseron.
Som seden bjuder kommer namnet Pontet-Canet från historiska ägare. Namnet kommer ursprungligen från den adlige guvernören av Médoc, Jean-François de Pontet som började köpa ägor i Pauillac under 1700-talet. Även efter hans död fortsatte hans arvingar att köpa mark, denna gång i området Canet. Kombinationen av läget och släktnamnet kom sedermera att ge upphov till namnet Pontet-Canet. När vingårdarna var färdigplanterade blev Pontet-Canet (och är än i denna dag) en av de största egendomarna i Pauillac. Pontet-Canet är också kända för att genom århundradenas lopp haft mycket få ägarfamiljer, något som är väldigt ovanligt i Bordeaux.
Vid klassificeringen av slotten i Médoc år 1855 förärades Pontet-Canet med statusen femte cru – 5ème Cru Classé. Detta gick inte obemärkt förbi av en av dåtidens stora Bordeauxnégocianter, Herman Cruse, som köpte egendomen år 1865. I över 110 år ägdes Pontet-Canet av familjen Cruse tills det hamnade i ägorna på den kända Cognacs- och négociantfamiljen Tesseron (via Guy Tesseron). Året var 1975 och vingårdarna var i stort behov av omplantering, men det skulle dröja fram till dess att Alfred Tesseron tog över 1994 som Pontet-Canet verkligen började utvecklas. Egendomens viner har på senare år jämförts med första-cruerna och priset på flaskorna visar på den stora efterfrågan.
Pontet-Canet ligger granne med giganten Mouton-Rothschild och flera andra storheter. Många av dessa har låtit sig inspireras av Alfreds beslut att arbeta ekologiskt och biodynamiskt. År 2010 var man den första Bordeauxegendom att få den officiella ekologiska certifieringen Agence Bio (AB). Sedan dess har man också fått cerifieringar från Ecocert och biodynamiska Biodyvin (inga av dessa certifikat nämns på etiketten).
Alfred säger så här om sin egen filosofi till www.thewinecellarinsider.com: ”Jag är ingen vinmakare och det är ingen annan i mitt team heller – eftersom merparten av arbetet sker i vingården är vi snarare druvodlare. Våra framgångar på Pontet-Canet kommer från det arbete vi gör i vingårdarna, inte från vinmakningen. Vårt mål är alltid att skapa unika årgångar som är till för att drickas – inte för att bara provas.”
Alfred Tesseron har en examen i oenologi men har under årens lopp anlitat skickliga vinmakare för att bistå honom. När han började konvertera egendomen till ekologiskt jordbruk år 1999 tog han hjälp av konsulten Michel Rolland, men det var tack vare den nuvarande tekniska direktören och vinmakaren Jean-Michel Comme (som arbetat på gården sedan 1989) som Alfred blev övertygad om fördelarna med biodynamiken. Efter lyckade experiment med 14 hektar merlot år 2004 konverterade han hela egendomen redan år 2005. Den svåra årgången 2007 var den sista årgång som några kemikalier användes på ägorna. Både Alfred och Jean-Michel är stora förespråkare för så liten intervention som möjligt.
Sedan många år arbetar man dessutom med hästar i vingården, något man var först med att återinföra i Bordeaux. Eftersom hästar aldrig anses trampa på samma ställe två gånger så menar man att hela vingården hålls syresatt där hästarnas hovar trampar runt i jorden (att jämföra med en traktor som hela tiden kör i samma spår). Eftersom hästar var så ovanligt när man började fick Alfred och Jean-Michel ”uppfinna” solpanelsdrivna plogar och liknande för att fästa vid hästarna. Hittills har man haft de fem hästarna Reine, Surprise, Turbo, Ulysses och Universe (av rasen Postier Breton’s) men med de nya stallen som håller på att färdigställas 2019 kommer man att få plats med 20 hästar. När stallen är färdigställda räknar man med att kunna använda hästar på samtliga 81 hektar istället för dagens 34.
Andra steg man tagit för att säkerställa minimal intervention är att från och med årgång 2017 avstjälka alla klasar för hand vilket minskat behovet av el i vineriet. Faktum är att man tagit bort merparten av alla eluttag för att hela tiden tvingas att tänka aktivt kring att minska elförbrukningen. Det har i sin tur lett till att man har slutat pumpa över mustkappan vid vinmakningen. Ljuset genereras numera med hjälp av geotermisk energi som härrör från geotermiska borrhål som nyligen skapats i vingårdarna. Processen fungerar med hjälp av polytylenrör som cirkulerar vatten från geotermiska värmepumpar. Detta reducerar både de ekologiska fotspåren och minskar den effekt som elektromagnetism eventuellt har på vinet.
Viner
Pontet-Canet har 81 hektar planterat med rankor enligt följande: 62% cabernet sauvignon, 32% merlot, 4% cabernet franc och 2% petit verdot. Sedan 2009 har andelen cabernet sauvignon ökat. Jordmånen består av djupa grusjordar med lera och kalksten. Ägorna består i princip av en stor vingård som är indelad i två huvudparceller och 92 underparceller – ju närmre Mouton-Rothschild man befinner sig desto mer ökar andelen cabernet sauvignon medan området närmre floden har en högre andel merlot planterad. Snittåldern på rankorna är 45 år.
Medan den typiska skolan i Bordeaux idag är att omfamna ny teknik har Pontet-Canet visat upp närmast en besatthet att göra tvärtom. Mottot är ”allt kan göras för hand” och inga datorer styr varken skörde- eller jäsningsbeslut. Besluten tas istället av Jean-Michel efter att han spenderat timtals med att vandra i vingårdarna där han letar efter mörka skal, bruna stammar och frånvaron av röta. När frukten ser bra ut börjar han smaka och när han anser att druvorna är mogna är det dags för skörd.
Druvorna vinifieras i fatkällaren från 1800-talet som genomgick en stor renovering 2005. Här finns en mängd olika jäskar: såväl 11 och 80-hektoliters koniska ektankar samt 37 och 80-hektoliters betongkar. 2010 adderade man också ett antal ”betongägg” för jäsning. All jäsning sker på nedersta planet medan sorteringsborden finns på våningen över – med hjälp av gravitationens kraft släpps druvorna ner i jäskaren. Här sker även den malolaktiska jäsningen. Vinerna lagras idag på 60% ny ek i 16–20 månader beroende på årgång.
Alfred och Jean-Michel planerar att i framtiden att lagra 25% av vinet på 900-liters amforor, mellan 50–60% på ny ek och resten på äldre ekfat. Man har införskaffat 50 amforor: 25 stycken gjorda på betong och kalksten från egendomen (för merlot) och 25 stycken gjorda av betong och grus från egendomen (för cabernet sauvignon). De menar att de tar detta steg eftersom amforor är ett mycket gammalt lagringskärl och att de hoppas få fram en fördjupad mineralitet och mjukhet i texturen. Amforornas porösa uppbyggnad ger också en helt annan syrekontakt än ett ekfat.
Sedan årgång 1982 finns andravinet Les Hauts de Pontet. Årgång 2012 kom det chockerande beskedet att Pontet-Canet var tvungna att nedklassificera andravinet till en Vin de France istället för AOC Pauillac efter den årliga blindprovning som regionens alla viner skickas in till. Det oroar emellertid inte Alfred så mycket då fokus alltid är på förstavinet, Le Grand Vin. Eftersom alla årgångar är unika strävar de efter att uppvisa varje årgångs speciella historia. Vid en sämre årgång gör de helt enkelt mindre vin snarare än att fokusera särskilt på ett andravin. Cirka 25,000 lådor vin släpps årligen.
Samma team som ligger bakom Pontet-Canet ligger också bakom biodynamiska Haut-Médocvinet Château Senejac. Dessutom äger Jean-Michel Comme en egen biodynamisk vingård i Sainte Foy vid namn Champ de Treilles. I januari 2016 expanderade Alfred och hans niece Melanie Tesseron i USA när de köpte den tragiskt bortgångne komikern Robin Williams vingårdar i Napa. Ägorna kallas numera Pym-Rae och vi kommer troligtvis att få höra betydligt mer om detta projekt ju mer det fortskrider.
Producenten uppger att deras viner tillverkas utan animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan.
Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.
Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.
Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.
Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Du måste därför ha fyllt 25 år för att gå vidare. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här.
Winefinder.com en tjänst från Winefinder ApS.
Winefinder har blivit snabbare, skriv in ditt postnummer för att se när vi kan leverera hem till din dörr.
Fyll i din registrerade e-postadress i fältet för e-post och tryck på skicka så kommer ett nytt lösenord skickas till din e-postadress.
Våra viner märkta med ”kvalitetsgaranti-symbolen” håller garanterat hög kvalitet. Alla vinerna har fått betyget 90 av 100 poäng eller bättre av världens ledande oberoende vinkritiker.
Vi garanterar att du gillar vinerna du köper av oss om du fyller i din Vinprofil. Alla viner som matchar din vinprofil finner du när du filtrerar på Matchar min vinprofil i vinbutiken. Skulle du mot förmodan inte gilla viner som du köpt på rekommendation av din Vinprofil får du givetvis pengarna tillbaka.
Vi garanterar att alla våra viner har ett lägre pris än i svensk butik vid köptillfället.
Med modern teknik, fyllig information om viner, producenter, vindistrikt och sådant som är bra att veta om viner garanterar vi att du får all information du behöver dygnet runt. Dessutom har du tillgång till en vinrådgivare som hjälper dig vid behov.
Defekta flaskor ersätts naturligtvis. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du för den defekta flaskan direkt.
Vi garanterar att din vinleverans kommer som avtalat. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du med hela fraktkostnaden som du betalt.