Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Les Carmes Haut Brion Chateau Les Carmes Haut Brion OWC6 2016

Chateau Les Carmes Haut BrionChateau Les Carmes Haut Brion OWC6 2016

Frankrike, Pessac-Léognan, 750 ml, 13%

Les Carmes Haut Brions egendom är på 10 hektar och planterad med 55% Merlot, 30% Cabernet Franc och 15% Cabernet Sauvignon och har ett elegant nytt vineri designat av Philippe Starck. Vinproducenten Guillaume Pouthier arbetade tidigare på Chapoutier i Rhône. För 2016 använder man 52% ”whole bunch fe···

Styckvis

2 995 kr

/flaska
Låda (6 st)

17 970 kr

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Klassisk ganska bärig doft av blåbär, hallon, björnbär, färsk tobak, blyerts, violer och vårblommor. Balanserat fruktig med fin frsächör och fin längd på smak med toner av hallon, björnbär, färsk tobak, blyerts, violer och vårblommor och fina tanniner i ett medium långt avslut.

Drickes
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
1-3 timmar

Så tycker experterna

Jeb Dunnuck
99p "Dont miss it"

Readers looking for the next superstar in Bordeaux need to jump on the bandwagon of Les Carmes Haut-Brion, who have produced one of the wines of the vintage in 2016. The 2016 Château Les Carmes Haut-Brion checks in as a blend of 41% Cabernet Franc, 39% Merlot, and 20% Cabernet Sauvignon that hit 13.8% natural alcohol and spent 22 months in 65% new French oak. Its deep purple color is followed by a complex bouquet of high-class smoke tobacco, decaying flowers, charcoal, gravelly minerality and loads of sweet black and blue fruit. Possessing full-bodied richness, flawless integration of its acidity, fruit, and ultra-fine tannins, and a blockbuster finish, this is another 2016 that possess both power and elegance. Do your best to hide bottles for 5-7 years and it will keep for 3-4 decades. Don’t miss it. Tasted twice.

Vinous
98p "The 2016 Les Carmes Haut-Brion is very clearly one of the wines of the vintage"

The 2016 Les Carmes Haut-Brion is very clearly one of the wines of the vintage. Breathtaking in its beauty, the 2016 soars from the glass with stunning aromatic and flavor intensity. Red cherry jam, wild flowers, mint, blood orange and sage are some of many notes that develop. In the glass, the 2016 is a vivid, statuesque, exotic wine that takes over all the senses as it delivers tons of pure pleasure. Readers should plan on cellaring the 2016 for at least a few years, but that will be virtually impossible. The 2016 is a towering masterpiece from Les Carmes Haut-Brion and Technical Director Guillaume Pouthier. Tasted three times.
- By Antonio Galloni on December 2018

James Suckling
97p "Terrific ripeness, depth and complexity on offer here"

Terrific ripeness, depth and complexity on offer here. This has a very attractive array of bright, ripe blueberries and cassis with some leafy and earthy notes. The palate has a quite deep, long and vibrant array of perfectly ripe dark plums and blueberries. So good. Best vintage this decade. Try from 2023.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

En blivande superstjärna - få om ens någon annan egendom har gjort så stora framsteg som Les Carmes Haut Brion under de senaste 10-15 åren.

I norra delen av kommunen Pessac, inne i staden Bordeaux förstäder ligger denna lilla egendom. Hälften är en romantisk park med slottsbyggnad och vinkällare och resterande hälft vingård.

Les Grand-Carmes var en religiös orden som ägde marken mellan 1584 och 1849 (den var en gåva från Jean de Pontac på Haut Brion). 1840 köpte négocianten Léon Colin egendomen och drevs därefter vidare av familjens arvingar Chantecaille. Det var Chantecailles som byggde slottet på egendomen och  utvecklade den till en av de bästa i Péssac Léognan. 

2010 tog nuvarande ägaren Patrice Rochet över och sedan dess har egendomen utvecklats till en av de bästa i regionen. Les Carmes Haut Brions viner tillhör ofta 'the wines of the vintage' och kombinerar intensitet och energi med finess och elegans. Egendomen omfattar idag cirka 10 hektar med vinrankor som ligger runt slottet och är planterade med 39 procent cabernet franc (varav en stor del utgörs av riktigt gamla rankor med en genomsnittlig ålder på 60 år), 20 procent cabernet sauvignon och 41 procent merlot. 

Den stora proportionen med cabernet franc gör att Les Carmes Haut Brion står ut på den vänstra stranden (så stor andel ser man annars nästan bara på den högra i Saint ??milion). Det är också en styrka i ett allt varmare klimat (den globala uppvärmningen) eftersom cabernet franc generellt sett behöver och klarar värme och hetta bättre än t ex merlot. 

2016 byggde man ett helt nytt vineri designat av Philippe Starck och Luc Arsène-Henry vilket gett egendomen än mer valmöjligheter när det gäller att realisera potentialen i vingårdarnas terroir. Det sena 2010-talet och tidiga 2020-talet har också inneburit en mängd fantastiska årgångar från Les Carmes Haut Brion med flera 100-poängare och några av de absolut bästa vinerna i hela Bordeaux.  Priserna, även om de har stigit, är också modesta i jämförelse med de mest eftersökta första cruerna och andra cruerna. 

Produktionen är med Bordeaux-mått mätt ganska liten med om kring 50 000 buteljer per år av förstavinet. Man använder allt mer hela klasar vid jäsningen och jobbar med 'gentle extraction' för att kunna skapa ett vin som ska gå att dricka redan 2-3 år efter release men som också ska kunna lagras i ett halvt sekel för de som har lust och möjlighet. Lagring sker på en blandning av ny ek, tankar och amforor. Man gör också ett andravin - C des Carmes Haut Brion.

Så smakar vinerna från Les Carmes Haut Brion

Det är ingen tvekan om att Les Carmes Haut Brion är unik smakupplevelse på vänstra stranden och i Péssac Léognan. Den stora proportionen av cabernet franc ger vinet en elegans och finess och fräschör som är ovanlig i den här delen av regionen. De mörka bären samsas med röda bär, inslag av paprika och kryddor. Här finns en intensitet och koncentration som aldrig är tung eller alkoholstinn utan lyfts upp av en superfräsch mineralig frukt med lång och läcker avslutning. 

Mat till vinerna från Les Carmes Haut Brion

Klassisk Bordeaux gör sig kanske allra bäst till klassisk mat - som en Cöte de Boeuf med pommes och bernaise, eller en confit de canard. Naturligtvis är en vällagrad Carmes Haut Brion lysande till hårda lagrade ostar och även till smakrika köttgrytor eller grönsaksrätter. 



http://www.les-carmes-haut-brion.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du