Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château la Gaffeliere Château la Gaffelière Magnum 2016

Château la GaffeliereChâteau la Gaffelière Magnum 2016

Frankrike, Saint-Emilion, 1500 ml, 13,5%

Det är svårt att inte hålla med Galloni/Vinous när det gäller årgång 2016 från La Gaffelière: "This is just an irresistibly captivating Saint-Émilion." Egendomen har gått från klarhet till klarhet de senaste 15-20 åren och tillhör i dag topparna i Saint-Émilion. 2016 är en otroligt fräsch årgång med···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2016

Smaknotering

Stor doft av mörka bär, blodapelsin, kryddor, ek och mineraltoner. Smaken är medelfyllig till fyllig med en fantastisk frukt, energi och ett härligt fokus. Här finns lager på lager med blommor, mörka bär och lite rökiga mineraltoner. Lång mångfacetterad eftersmak. Fräschör och längd i en underbar förening. 

Drickes
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
1500 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
1 timma

Så tycker experterna

Vinous
96p 96 p " This is just an irresistibly captivating Saint-Émilion."

The 2016 La Gaffelière is superb. Vivid and precise, with layers of nuance, the 2016 is a wine of real clarity. Blood orange, lavender, rose petal and mint add brightness to this stunningly beautiful Saint-Émilion. La Gaffelière is a blend of 70% Merlot and 30% Cabernet Franc, and it is the Franc that gives the wine so much character and complexity. This is just an irresistibly captivating Saint-Émilion. Stéphane Derenoncourt and Simon Blanchard consult.

WineAdvocate
95p 95+ p " velvety texture and seamless freshness carrying the multilayered fruit to a long finish."

Medium to deep garnet-purple in color, the 2016 La Gaffeliere opens with compelling wild blueberries, freshly crushed plums and kirsch scents plus hints of garrigue, underbrush, rose hip tea and pencil lead. Medium to full-bodied, the palate is wonderfully elegant with a soft, velvety texture and seamless freshness carrying the multilayered fruit to a long finish.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Château la Gaffelière är idag en omtyckt vinproducent i vackra Bordeauxappellationen Saint-Emilion, men redan långt före slottet och egendomens uppförande finns tecken på att antika romare planterade druvor på platsen för tusen år sedan. Även nuvarande slottets historia är mycket gammal; Château la Gaffelière är ett av de äldsta familjeägda slotten i Saint-Emilion och dagens ägare har ägt slottet i 300 år och kan spåra sin historia i området till 1300-talet. 

Under 1400-talet tros dock La Gaffelière ha använts som en typ av sjukhus till människor med spetälska eftersom Gaffelière kan översättas från gammelfranska till typ ”leprakoloni”. Även om egendomen kan dateras till 1000-talet är det i och med ankomsten av greven Comte de Malet-Roquefort på 1600-talet som slottets moderna historia startar. Det är tack vare honom som dagens unika gotiska slott uppfördes. Vid 1700-talet hade redan ryktet om egendomens fina viner börjat sprida sig. Någon gång runt denna tid delades ägorna upp och den andra halvan blev det som idag är känt som Château Canon La Gaffelière som ligger längre ned längs vägen. Den halva som familjen Malet-Roquefort behöll (dagens La Gaffelière) kallades länge La Gaffelière Naudes. Fram till 1961 producerade La Gaffelière Naudes enastående viner men därefter gick slottet in i en medioker period. 1963 kortades namnet ner till enbart Château La Gaffelière. Det skulle dröja ända från till dess att familjen Malet-Roquefort anlitade konsulten Stephane Derenoncourt långt in på 00-talet innan man började återta sin gamla position och forna glans. Årgång 2005 och framåt börjar man verkligen se enastående skillnader och från 2009 är samtliga årgångar av yppersta kvalitet på nytt. Årgång 2014 köpte Comte Alexandre de Malet Roquefort 13 hektar från familjen Cassat. Köpet inkluderade Château Mauvezin, Domaine de Peyrelongue och Château Haut Badon. 3-4 hektar av dessa var klassificerade som Grand Cru.

Viner
Dagens 18 hektar vingårdar är planterade med 80% merlot och 20% cabernet franc – detta är en stor skillnad från 90-talet merlot utgjorde 65% och man dessutom hade 10% cabernet sauvignon. Jordmånen består av lera, kalksten, krita och sand. Ägorna består i princip av tre delar; de bästa 7 hektaren ligger nära legendariska Ch. Ausone, ytterligare en del ligger nära Moulin Saint Georges och den tredje ligger på andra sidan vägen från storslagna Ch. Pavie. Snittåldern på rankorna är 40 år.

Vinifieringen sker I temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Den malolaktiska jäsningen sker i ekfat och fatlagringen sker I 70–80% ny ek med jästfällning i 18-20 månader. Årligen släpps cirka 4,000 lådor av förstavinet.

Egendomens andravin heter Clos la Gaffelière och sedan 1995 finns också tredjeetiketten Les Haus de la Gaffelière. Den sistnämnda är en AOC Bordeaux som säljs genom egna négociantfirman Maison Malet Roquefort.

http://www.chateau-la-gaffeliere.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du