Sébastien Riffault (Domaine Etienne et Sébastien Riffault) har 10 ha i utkanten av byn Sury-en- Vaux i Sancerre och gör vita viner på Sauvignon Blanc och röda på Pinot Noir. Sébastien odlar sina druvor enligt biodynamiska principer och tillhör som den enda producenten i Sancerre den lilla exklusiva – men växande - skaran av kompromisslösa naturvinsproducenter.
Vinerna från Sébastien Riffault är helt olika i karaktären än alla andra viner som kommer från Sancerre. Du är sällan i tvivel om att det är Riffault i glaset när du provar hans viner blint! Anledningarna till detta unika uttryck av Sancerre är att Sébastien är ensam om att på en och samma gång uppfylla följande:
- Skördar mogna Sauvignon Blanc-druvor, med mer eller mindre inslag av botrytis – och alltså inte omogna Sauvignon Blanc-druvor som 99% av alla de andra producenterna gör. De flesta andra skördar nämligen omogna druvor för att komma åt den tydligt gröna, kartiga tonen som påminner om kattkiss, många andra skördar omogna druvor av nöd för att undvika angrepp av botrytis eller för att undgå att bli drabbad av skadeangrepp. En fördel med att odla i enlighet med biodynamiska principer är att vinmarken och ekossytemet som vinmarken ingår i, blir mer motståndskraftigt mot skadeangrepp. Sébastien kan därför tillåta sig att skörda senare än de flesta andra med mindre risk att få sina druvor förstörda av skadeangrepp. Dessutom ser han botrytis som ett positivt bidrag till vinets komplexitet.
- Jäser med naturjästens alla nyansrika populationer - och inte som alla de andra (med undantag för Gérard Boulay) - inklusive de andra biodynamiska producenterna - vilka alla tillsätter rejäla mängder svavel efter skörd i syfte att slå ut naturjästen för att sedan tillsätta sin köpta påse monokulturella och därmed endimensionella, jäst till musten.
- Låter vinet genomgå malolaktisk jäsning vilket ger vinet ett djup och en längd som alla andra viner från Sancerre inte har. Alla andra producenter tillsätter i stället svavel för att blockera den malolaktiska jäsningen i syfte att bevara den gröna och stickiga karaktären från de för tidigt skördade och omogna - och därför kartiga - Sauvignon Blanc-druvorna.
Vinerna från Riffault skiljer sig därför markant från alla andra viner från Sancerre. Vinerna är rundare och djupare med en mer, kanske inte så överraskande, mogen, varmare och mustigare fruktighet jämfört med den gröna och skarpa karaktären som normalt förknippas med vinerna från Sancerre.