Bordeaux årgång 2023 - De bästa köpen! (Del 1)

Nu är alla viner från primörårgången 2023 släppta. Vi har som vanligt satt ihop en topplista med de bästa köpen i årgången. Först ut är fynden - vinerna mellan 125 och 500 kronor flaskan. 

"Det är svårt att inte imponeras av Fieuzal. William Kelley på The Wine Advocate uttryckte det bra: Under the adept guidance of Stephen Carrier, the estate—positioned on the border of the Pessac-Léognan appellation—has hit new heights in recent years."

Alla vinerna är släppta. Det har blivit dags att summera primörkampanjen med Bordeaux 2023. Först ut - de bästa fynden!

Nu har alla slotten släppt sina viner från årgång 2023 enligt systemet med en primeur försäljning (läs mer här!). Både vi och de flesta av de bästa kritikerna är överens om att 2023 är en riktigt bra årgång i Bordeaux. Nej den är inte lika översvallande som 2022 men många av de bästa egendomarna (dvs de som vi säljer) har gjort viner som är lika bra, nästan lika bra eller t o m bättre än de man gjorde förra året. Det hänger naturligtvis lite i hop med vilka personliga preferenser man har. 2022 är mer bombastisk med fylligare och mer ”exotiska” viner. 2023 är mer klassisk med elegans och nyansrikedom. 2022 kommer säkerligen att bli ihågkommen som en av de där enastående årgångarna inom 20-30 års tid men jag tror att det är många som kommer att föredra vinerna från 2023.

(Läs vår djupdykning i årgångens för och nackdelar här!)

Det goda nyheterna, för oss som är intresserade av att köpa en primeur, är att priserna gått ner rejält i år. En del har reducerat release-priset ordentligt (som bland andra La Conseillante, Pontet Canet, Figeac och Lafite Rotschild) och andra borde förstås ha reducerat dem mer än vad de de facto gjorde. Detta krävs för att systemet med primörviner ska kunna fortsätta. Priserna kan inte stiga i all oändlighet. Så därför har vi fokuserat mycket på priset och prissänkningarna i år.

Vi har som vanligt satt ihop en sida/sajt med tio av de bästa köpen i årgången sett till pris, poäng och vad vi i Wine Teamet själva tycker (se det som våra insidertips - du hittar den här!). Dessutom kommer vi i tre omgångar att tipsa om fler av de allra bästa köpen i tre prislägen. Först ut idag är fynden - vinerna som kostar någonstans mellan 125 kronor flaskan upp till 500 kronor flaskan och som utgör de absolut bästa köpen sett till expertpoäng och vad vi i Wine Teamet ansåg om vinerna när vi provade dem i april.

Håll till godo

 

Den dynamieske Stephan Carrier på Château de Fieuzal.


Château Marjosse 2023, Entre-Deux-Mers - 125 kr/flaska ex moms och skatt
Vad kritikerna säger:
92-93 p ”A delightful Bordeaux showcasing smooth, well-integrated tannins. Notes of dark berries and hints of citrus peel are complemented by subtle floral undertones. It's approachable and already quite delicious. Beautiful, inviting fruit character." (James Suckling)
Vad vi säger:
Château Marjosse må ligga utanför de kända distrikten (Entre-Deux-Mers) men ägaren Pierre Lurton är ingen okänd vinmakare i sammanhanget. Han har basat för några av de bästa vinerna i hela Bordeaux (Cheval Blanc och d'Yquem - där han fortfarande är styrelseordförande) och han har även startat upp kultvinet Cheval des Andes i Argentina. Marjosse har varit i hans ägo sedan 1997 och för sina 125 kronor flaskan (ex moms och skatt) så är det ett superfynd i sammanhanget.

Château Sénejac 2023, Haut-Médoc - 172 kronor/flaska ex moms och skatt
Vad kritikerna säger:
92 p "Soft but plentiful tannins from the first moment, this is lovely, with a real sense of grip and life, rises gently through the palate, touches of tomato leaf and liqourice root coupled with ruby brambled fruit and an overall sense of balance and cheer, Haut Medoc typicity, austere tannins on the finish, but in a way that suggests ability to age, and an ability to bring you out of the glass and into the place and the terroir. Nancy Bignon Cordier, also owner of Château Talbot in St Julien. A value, one to look out for." (Jane Anson på Inside Bordeaux).
Vad vi säger:
Det vinet som stod ut mest när vi var på Château Talbot och provade Cordier-familjens viner. Det här är klassisk Haut-Médoc med blyerts och cedertoner och fin juicy svartavinbärsfrukt. Kanske den bästa Senejac vi provat en primeur. Otroligt Bordeaux för pengarna.

Edouard Vauthier i källaren hos Ausone.

Château Fonbel 2023, Saint-Émilion - 215 kr/flaska ex moms och skatt
Vad kritikerna säger:
92-93 p "Very pretty with pure cassis and sliced orange character. Medium body, fine tannins and a polished finish. Balanced and fresh. Some stone and salty undertones. 64% merlot, 28% cabernet sauvignon and 8% carmenere." (James Suckling)
Vad vi säger:
Samma ägare som anrika och kultförklarade Château Ausone och i händerna på samma kapabla team. Gillar man smakrik men elegant Saint Émilion så blir det inte så mycket bättre än så här. Sådan klass och elegans. Var du med på vår eller Vinkällaren Grappes Winemaker med Edourd Vauthier så vet du hur bra de här vinerna är.

Château Tronquoy 2023, Saint-Estèphe - 271 kronor/flaska ex moms och skatt
Vad kritikerna säger::
93-95 p "A silky texture on the finish that lingers in the mouth, representing another superb Tronquoy from a rejuvenated estate.”
Vad vi säger:
Tronquoy var vårt nya superfynd förra året (både en primeur och för äldre årgångar). Slottet har nyligen fått grannen Château Montrose som ägare och kvaliteten har skjutit i höjden (det lär priserna också snart göra). Egendomen gör några av regionens mest imponerade och långlivade viner (i förhållande till priset). Det här är ett mörkt, kraftfullt och svartavinbärsfruktigt St Estèphe-vin som kan lagras tio-femton år utan problem. Det är bara att hålla med Jeb Dunnuck som beskriver vinet så här ”Medium to full-bodied, with a round, layered mouthfeel, beautiful tannins, and outstanding length."

Château Moulin Saint Georges 2023, Saint-Émilion - 335 kr/flaska ex moms och skatt
Vad kritikerna säger:
94 p "This estate couldn't be considered for the St Emilion classification, as Château Fonbel is made in the same cellar - even if its sibling estate Ausone wanted to still be part of the ranking - but no question that it is equal in quality to the vast majority of classified St Emilion properties. This vintage is a brilliant example of why, and although it needs another four or five years in bottle, you can already sink into the sappy blueberry and raspberry fruits with edges of tobacco, rose petal, crushed stones and slate." (Jane Ansone Inside Bordeaux)
Vad vi säger:
Snäppet upp från Fonbel med lite extra power och djup. Precis som Jane Ansone skriver så är det här väl i klass med mången cru classé från Saint-Émilion. Här finns familjen Vauthiers signum och en finess och en elegans som få andra klarar av.

Château Fieuzal 2023, Pessac-Léognan - 313 kronor/flaska ex moms och skatt
Vad kritikerna säger:
94-96 p "Under the adept guidance of Stephen Carrier, the estate—positioned on the border of the Pessac-Léognan appellation—has hit new heights in recent years." (William Kelley på The Wine Advocate)
Vad vi säger:
En annan egendom att hålla ögonen på. Vi hade förmånen att äta middag med vinmakaren Stephan Carrier för något år sedan. Han är otroligt skön och ofransk i det att han blindsmakade oss på viner som kom från andra områden än Bordeaux. Dynamisk och framsynt har han gjort stordåd på Fieuzal och egendomens viner måste nu räknas till toppen i Péssac-Leognan. 2023an imponerade stort på oss med både otroligt fin frukt, lagringspotential och struktur.

Château Coutet 2023, Barsac - 435 kronor/flaska ex moms och skatt
Vad kritikerna säger::
95-97 p ”The 2023 Château Coutet is another decadent, powerful Barsac in the vintage. Honeyed orange, toasted spices, sautéed pineapple, and assorted tropical, floral notes all just about jump from the glass, and it's full-bodied on the palate, with a wealth of fruit, good acidity, and a great finish.” (Jeb Dunnuck)
Vad vi säger:
En av vinvärldens gömda skatter. Sauternes och Barsac kostar nästan ingenting idag jämfört med vad man får för priset (hade vi sett motsvarande kvalitet på den röda sidan så hade du fått ta priset gånger tre eller fyra). Det här är yppersta världsklass med en yppig men ändå fint balanserad Coutet som bara osar klass och elegans. Det finns en sådan längd i eftersmaken att man nästan blir tårögd! :)

 

Lea och Jean-Luc Zuger har gjort en ny otroligt fin Château Malescot i årgången. 

Château Malescot St Éxupery 2023, Margaux - 495 kr/flaska ex moms och skatt
Vad kritikerna säger:
96-97 p ”"This has a very deep and beautiful palate with cherries, chocolate, hazelnut and orange peel. Pretty blackcurrants and blue berries, too. Medium body. The finish has gorgeous al-dente fruit at the end and is always subtle. Open tannins. A blend of 58% cabernet sauvignon, 37% merlot, and 5% petit verdot." (James Suckling)
Vad vi säger:
Malescot St Éxupery kan vara den Margaux-egendom som imponerat på oss allra mest de senaste fem åren. Sen Lea Zuger, den nya generationen, har tagit ett allt större ansvar för produktionen av vinerna så har de bara blivit bättre och bättre. Finare frukt och ett större djup. 2023 har man åter gjort ett av de bästa vinerna när man ser till priset. Det här är Margaux-klass med Saint Julien-djup i smaken. En egendom att hålla ögonen på. Bra jobbat Lea!

Château Larrivet Haut Brion Blanc 2023, Pessac-Léognan - 500 kronor/flaskan ex moms och skatt
Vad kritikerna säger:
94-96 p ”The 2023 Larrivet Haut-Brion Blanc is a rich, exotic wine. Tangerine peel, spice, lemon cont and passion fruit build as this explosive, resonant white shows off its considerable pedigree. All the elements are so well balanced. Readers should expect a pretty overt style.” (Vinous)
Vad vi säger:
År efter år ett av de bästa köpen på den vita sidan i Pessac-Léognan. Ingen annan egendom gör en sådan underbar cocktail av exotisk tropisk frukt och fräsch mineralig sälta. Och det till ett pris som är hälften till en tredjedel av vad Smith Haut Lafitte Blanc och Domaine de Chevalier Blanc kostar.

En gömd skatt - Laurier Girardot visar upp en fantastisk Château Coutet.

 

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.