0

Dags att upptäcka nya sidor av Spanien

Spanien är vinlandet som länge associerades med endast ett eller kanske bara två områden för kvalitetsviner. Istället blev spanska viner och de spanske egendomarna tyvärr mer kända för massproducerade billiga konsumtionsvaror som inte gjorde många glada.

Den bilden har gradvis förändrats under de senaste 20-30 åren och spanska viner är nu hetare än på mycket länge. Vinerna från Rioja har förstås länge haft en särställning (ja mycket längre än så) och området var helt naturligt det första som fick den högsta kvalitetsbeteckningen Denominación de Origen Calificada (DOCa) följt av Priorat.

Priorat är kanske det område som utvecklats snabbast och mest under den perioden följt av Ribera del Duero som är det tredje distriktet som väntas tilldelas DOCa - men det har ännu inte skett.

Istället är det flera andra områden som börjat bli allt hetare. Bierzo i Castilla y Léon, Ribiera Sacra och Rias Baixas i Galicien och Costers del Segre samt Conca de Barbera i Cataluña för att bara nämna några distrikt. Och det är inte bara de fylliga och ofta mjuka röda vinerna som visar framfötterna.

Nej nu för tiden handlar det lika mycket om fräscht vitt (och rött) från lite svalare klimat (läs högre höjder och närmare havet) och på druvsorter som tidigare varit lite bortglömda. Ekotrenden har också varit stark och allt fler vinmakare jobbar ekologiskt, biodynamiskt och naturligt med så lite tillsatser som möjligt.

Är du sugen på lite bra spanska viner från "nya" eller tidigare okända områden, ekologiska, biodynamiska eller naturliga producenter och på annorlunda druvsorter? Prova något av dessa.

*

 

Vitt till fisk och skaldjur!

Raventos I Blanc SILENCIS 2013
Druvsorten xarello ser man sällan i andra viner än Spansk Cava - men här möter vi den i ett vanligt vitt vin från Penedès. Druvorna kommer från gamla stockar (50 år) ekologiska vingårdar och vinet jäser på ekfat men filtreras inte (därför kan det vara lite grumligt). Det har även en lite naturlig spritz som gör det extra livligt.

Coto de Gomariz THE FLOWER AND THE BEE 2012
Nu snackar vi svalklimat, miljömedvetet och återigen en lite annorlunda druva (treixadura). Coto de Gomariz tillhör de bästa producenterna i Ribeiro i Galicien i Spaniens nordvästra hörn. På egendomen odlar man inte bara biodynamiskt utan dessutom efter den japanska jordbruksfilosofen Fukuokas riktlinjer, utan att plöja marken, vilket är relativt unikt i världen. Vinmarken är således ett litet paradis av biodiversitet. Vinerna, speciellt de vita, håller extremt hög kvalitet och tillhör eliten i landet. 

Castell d´Encus ENCUS EKAM RIESLING-ALBARINO 2014
Costers del Segre har väl mest varit känt för röda viner på exempelvis cabernet sauvignon (I alla fall här i Sverige) men här har vi en udda druvblandning (riesling och albariño) som vuxit på hög höjd (1000 meter). Druvorna har odlats ekologiskt och biodynamiskt och en del av vinet lagras på gamla stentankar som karvats ut ur berget på 1100-talet. Ekam 2014 är gjort druvor som delvis var angripna av botrytis (vilket ger en ökad komplexitet åt vinet) - men vinet har jäst ut så att det är helt torrt. Vinet har lagrats på en blandning av lerkrukor, gamla efkat och de tidigare nämnda stenkaren.

 

Spanska röda till lamm!

Herencia Altés GARNATXA NEGRA 2013
Herencia Altés Garnatxa Negra är gjort på 100 procent garnacha (eller garntxa negra som den också heter i Cataluña) från det hittills ganska okända men nu allt ”hetare” distriktet Terra Alta. I området ligger vingårdarna på en relativt hög höjd över havet (450 meter) och svalkas av ett par svala och hårda vindar som drar in från norr och från havet – vilket ger syra och fräschör åt vinerna. Herencia Altés Garnatxa Negra 2013 är en blandning av vin från yngre och mycket gamla stockar. Vinet har lagrats en tid på neutrala ekfat för att det ska vara så fräscht, bärigt och fruktigt som möjligt.

Descendientes de J. Palacios PETALOS DEL BIERZO 2013
Alvaro Palacios var med och förde fram Priorat och obskuritet till stjärnstatus och nu håller han på att göra samma sak för Bierzo i Castilla y Léon. Här jobbar han tillsammans med sin systerson Ricardo Perez. Gjort på druvsorten mencia och definitivt lite slankare och svalare i stilen än Palacios viner från Priorat. Mycket smak och lite vild bärighet. 60-åriga vinstockar och biodynamisk odling!

Escoda-Sanahuja CONCA DE BARBERA LES PARADETES 2010
Escoda-Sanahuja har lite kultstatus i naturvinssammanhang och etiketterna med bilder på djur om syns i vingårdarna är lätta att känna igen. Joan Ramón Escoda och Carmen Sanahuja gör naturliga viner via biodynamisk odling från en mängd olika druvsorter i Tarragona/Conca de Barbera i nördöstra Spanien. Just det här vinet är gjort på en blandning av garnacha, mazuelo och sumoll tinto som vuxit på 450 meters höjd och en jordmån som består av kalkrik lera. Vinet har lagrats i sex månader på fat av neutral fransk ek.
I vingården jobbar man som sagt biodynamiskt sedan 2003 och man räknar sig själva till naturvinsrörelsen och gör viner med så lite mänsklig intervention som bara möjligt. Man använder bara naturjäst, tillsätter inga sulfiter och varken filtrerar, klarnar eller stabiliserar vinet.

Du kan läsa mer om vinlandet Spanien här!

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.

Tidigare inlägg

Årets bästa viner 2024

Varje år presenterar några av världens ledande kritiker sina Top 100-listor med de bästa vinerna från det gångna året. Nu har James Suckling, Wine Spectator och Vinous släppts årets listor och flera av vinerna hittar du förstås hos oss!

Magnus Ericsson
Bordeauxmässan - några favoriter

Årets stora Bordeauxmässa är över och vi hittade en hel del favoriter bland de äldre årgångarna. Här är våra tips. Bordeauxmässan - några favoriter

Visa alla
Dela!