Vinskolan: Hur skall man lagra sina viner?

För några veckor sedan berättade Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren om hur man kan börja bygga upp sin egen vinkällare. Här fortsätter hon vinskolan genom att berätta om vad man skall tänka på när det kommer till lagring av sina flaskor. Hur lagrar man helt enkelt sitt vin på bästa sätt?

 

Härom veckan berättade jag om hur man kan bygga upp sitt innehav (det kan du läsa mer om här). I detta inlägg tänkte jag tala mer om hur man skall lagra sina godbitar.

Varför skall man lagra sina viner korrekt?

Det är lättare än man tror att förstöra sina flaskor. Ljus, temperatur och luftfuktighet är alla faktorer som kan förlänga eller förkorta livstiden på dina flaskor. Har man med möda och omsorg valt ut och inhandlat sina favoriter är det ju synd och skam att själv vara orsaken till att vinet blir förstört. Jag kommer därför här att prata om vetenskapen bakom varför man skall ha lagringsmiljön i åtanke för att till sist avsluta med olika sätt att lagra sitt vin. Slutligen listar jag lite godsaker i butiken som är värda att lagras lite extra. Så. Hur lagra sina godbitar?

 

Ljusets inverkan

Forskningen låter oss veta att exponering mot ljus med korta våglängder sätter i gång processer i vinet som kan ge upphov till obehagliga aromer (vilket är anledningen till att de flesta viner buteljeras i färgade flaskor som blockerar ljuset).

 

Luftfuktighetens inverkan

Även luftfuktigheten kan vara en faktor i beräkningen av hur du skall lagra dina viner – för torrt och korkarna kan torka och släppa in oönskat syre, för fuktigt och etiketterna kan mögla. En tumregel att gå efter är cirka 70 %.

 

Temperaturens inverkan 

När det kommer till temperatur tvistar de lärde om den ultimata temperaturen, men generellt brukar man tala om en stadig temperatur på kring 12-14°C som den bästa. Det viktigaste är dock att temperaturen är jämn och det är här det blir riktigt intressant; Dr. Alexander Pandell vid den kemiska fakulteten vid California State University har i sin forskning kommit fram till att man genom att höja lagringstemperaturen 10°C ökar den kemiska reaktionshastigheten i ett vin mellan 2-8 gånger. Detta innebär att man genom att lagra ett vin vid en konstant temperatur av 23°C får samma reaktion på 3 år som ett vin som lagrats i 13°C i 24 år. Ett vin som lagras vid 33°C i en månad får samma reaktion som ett vin som lagrats 18 år under ideala förhållanden. Det bevisar att även korta temperaturförändringar i ett vin är skadligt eftersom man ju är ute efter en så långsam lagring som möjligt där vinet får en möjlighet att utveckla alla de där härliga, komplexa aromerna som vi fantiserade om när vi köpte vinet. Vinet hamnar helt enkelt i obalans.

Underkastas vinet därtill för temperaturfluktuationer mellan dag och natt utsätts flaskan för ständig expandering och kontraktion av vätskan där korken kan tryckas ut vid expansionen och ta med sig skadligt syre vid kontraktionen. Är det dessutom för kallt (under 5°C) kan vinet frysa och korkarna forceras ut.

 

3 olika sätt att lagra sina viner

För att summera så kan vi utesluta soliga och varma ytor (till exempel nära ugnen i köket), dragiga vindar, garage och pannrum. Andra faktorer att tänka på är vibrationer, starka dofter och så klart; försäkringsvärde. Puh! Vad finns det egentligen kvar? Som jag ser det kan man ha ett mångfacetterat förhållningssätt till sina viner;

  1. Enklare viner som skall drickas inom en närperiod (1-2 år): Mörkt och svalt utrymme hemma, typ en garderob, matkällare eller vinkyl
  2. Finare flaskor som skall drickas under en längre period än den absoluta närperioden (mer än 2 år): Vinlagringsskåp hemma
  3. Viner som skall lagras en mycket lång period, viner på låda, viner för investering, exklusiva viner, viner med affektionsvärde: Professionella vinlagringskällare (typ Magnusson Fine Wine)

Mycket handlar väl egentligen om intresse, mål med samlandet, utrymme hemma och hur säker man vill vara på att skapa en ultimat miljö för sina flaskor. Ofta är en kombination mellan alternativ 1, 2 och 3 den bästa om du har många viner i ditt innehav. 

 

Lagringsviner i butiken 

Vill du kicka igång ditt vininnehav med lite lagringsbara viner? Här kommer ett axplock av alla godbitar som gömmer sig i butiken!