Amerikanska ikonviner - Harlan, Bond och Colgin
Lite allokering av amerikanska kultviner från Napa Valley. Du hittar Colgin, Harlan och Bond hos oss på Winefinder. Bara den här veckan.
Nyår är utan konkurrens den högtid då vi dricker mest bubbel. Det finns ingen annan högtid som kommer i närheten och nyårsfesten är så pass förknippad med mousserande att det knappast går att tänka sig ett firande utan bubblande vin.
Men frågan är om vi får ut bästa möjliga upplevelse av vår Champagne, Cava eller Crémant? Det är en tanke som slagit mig många gånger tidigare men som nu gnagde mig igen när jag för någon vecka sedan höll två provningar med Champagne och Mousserande vin på Bistro V i Helsingborg.
Ett av syftena med provningarna var just att slå hål på myter om bubblande vin (som för det mesta men inte alltid görs med hjälp av en andra jäsning på flaska). De sex vinerna serverades till tre olika rätter och det i vanliga vinglas - något som jag tror var en ögonöppnare åtminstone för en del av deltagarna. Att man kan servera Champagne i vanliga glas och genomgående till en middag.
Och det finns en massa myter om Champagne. En del kul, andra helt galna och några som hindrar oss att njuta av vinet. Så låt oss köra lite "Mythbusters" här i bloggen och slå ihjäl några ihärdiga föreställningar. Här är mina favoriter!
*
”Champagne smakar bäst i de där snygga flöjtglasen!”
Nej det gör det absolut inte. Flöjtglasen eller Champagnecoupen (den som sägs vara formad efter Marie Antoinettes bröst - för övrigt något som också med största sannolikhet är en myt) kan vara snygga och festliga men de är värdelösa när det gäller att framhålla vinet. De ger nämligen ingen som helst doft - särskilt inte när de är fyllda till bredden - och alla som varit förkylda vet att mat och dryck inte smakar något som helst när man inte kan dofta på den. Så prova att servera champagnen i vanliga vitvinsglas - och häll inte till bredden. Jag lovar att ni kommer få en helt annan upplevelse!
”Champagne ska vara iskall!”
Ja - om man återigen vill att den inte ska smaka något. Be my guest! Iskalla drycker smakar inte mycket (med möjligt undantag för kryddad sprit - men där vill man kanske dölja något istället!?). Jag rekommenderar vanlig vitvinstemperatur för mousserande vin - 8-10 grader - men det gör inte något om den blir lite varmare under festens eller middagens gång i glaset. Det förstärker Champagnes vinösa sidor - det blir mer av vin än festdryck. Men det är fortfarande festligt. Churchill sa "Champagne ska vara torr, kall och gratis" - inte "iskall".
”Vi kan inte öppna (ännu) en hel flaska Champagne - då måste vi ju dricka upp den!"
Det finns ett utmärkt hjälpmedel för den som vill öppna en flaska till eller före maten även om man inte har några gäster och inte vill dricka en hel flaska vin (eller ska följa bubblet med annat vin). Den kallas Champagnestopper och går att köpa i de flesta välsorterade köksbutiker. Ser ut som en science fiction-hjälm (tänk Star Wars) med små grimmor som man fäster på flaskhalsens utbuktning. Behåller bubblorna i vinet - och jag har ofta flaskor stående i kylen i upp till en vecka på det sättet!
"Vi har bubbel som fördrink och sedan kör vi riktigt vin till resten av middagen!”
Vinmakarna i Champagne har nästan varit lite för duktiga för sitt eget bästa på att föra samman föreställningen om Champagne och fest. Men Champagne är så mycket mer än en festdryck. Är det något som jag kan rekommendera så är det att dricka bubbel genomgående till en hel middag. Prova gärna flera olika sorter - en lättare och fräsch Côte des Blancs följt av en kraftigare pinot dominerat-vin från Vallée de la Marne eller Côte de Bars. Champagne, och bra mousserande, är ett fantastiskt matvin - inte bara till fisk utan även till kalv och fågel! Det är så mycket mer än bara en fördrink.
”Vi sparar det bästa till sist - till tolvslaget!”
Spara inte det bästa till sist! Gör inte det snälla - såvida du inte absolut vill imponera på polarna eller unna dig något jäkligt bra - just because youre worth it! För har du druckit och ätit en massa annat under kvällen - ja då får du förmodligen inte den där härliga upplevelsen som du förväntade dig av din RD, Dompa eller Krug. Smaklökarna och sinnena har blivit lite avtrubbade och det går lika bra med något enklare.
Ingen regel utan undantag förstås. Jag sparar ibland det bästa till sist - men det är oftast därför att jag öppnat en magnumbutelj till middagen som ibland räcker hela kvällen! :)
”Sätt en tesked i flaskan så behåller den bubblorna!”
Det här är en av de mest seglivade mytern när det gäller Champagne. Man kan fråga sig - låter det rimligt? Varför skulle skeden hindra koldioxiden från att försvinna ur flaskan? De studier som har gjorts (till exempel den här!) har också visat att flaska med en sked på intet sätt behåller bubblorna bättre än en flaska som fått stå öppnad utan någon som helst förslutning. Det som funkar är en champagnestopper som jag nämnde här ovanför.
PS: I morgon kommer jag med lite sista-minuten tips om bra bubbel till nyåret!
Lite allokering av amerikanska kultviner från Napa Valley. Du hittar Colgin, Harlan och Bond hos oss på Winefinder. Bara den här veckan.
Årets stora Bordeauxmässa är över och vi hittade en hel del favoriter bland de äldre årgångarna. Här är våra tips. Bordeauxmässan - några favoriter
I andra delenav Wine Teamets favoriter väljer Peter Wallin sina sommarfavoriter som inkluderar det bästa Sydafrikanska vita vin han någonsin provat.
Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Du måste därför ha fyllt 25 år för att gå vidare. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här.
Winefinder.com en tjänst från Winefinder ApS.
Winefinder har blivit snabbare, skriv in ditt postnummer för att se när vi kan leverera hem till din dörr.
Fyll i din registrerade e-postadress i fältet för e-post och tryck på skicka så kommer ett nytt lösenord skickas till din e-postadress.
Våra viner märkta med ”kvalitetsgaranti-symbolen” håller garanterat hög kvalitet. Alla vinerna har fått betyget 90 av 100 poäng eller bättre av världens ledande oberoende vinkritiker.
Vi garanterar att du gillar vinerna du köper av oss om du fyller i din Vinprofil. Alla viner som matchar din vinprofil finner du när du filtrerar på Matchar min vinprofil i vinbutiken. Skulle du mot förmodan inte gilla viner som du köpt på rekommendation av din Vinprofil får du givetvis pengarna tillbaka.
Vi garanterar att alla våra viner har ett lägre pris än i svensk butik vid köptillfället.
Med modern teknik, fyllig information om viner, producenter, vindistrikt och sådant som är bra att veta om viner garanterar vi att du får all information du behöver dygnet runt. Dessutom har du tillgång till en vinrådgivare som hjälper dig vid behov.
Defekta flaskor ersätts naturligtvis. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du för den defekta flaskan direkt.
Vi garanterar att din vinleverans kommer som avtalat. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du med hela fraktkostnaden som du betalt.