Så blir årgång 2018

Nu vet vi hur året 2018 föll ut - men hur blir vinerna? Winefinders chefssommelier Anna Rönngren har forskat i olika skörderapporten om hur världens vinbönder spår årgång 2018. Här finner du svaret!
Hitta viner från årgång 2018!

Detta år har verkligen varit en tydlig indikator på hur känslig marknaden är för varje specifik årgångs anseende. Efter de två megahyllade ”superårgångarna” 2015 och 2016 dök en primeur-försäljningen av den mer klassiskt återhållsamma årgång 2017 långt under föregående års nivåer. Vem vi än talade med – såväl négocianter, importörer och inköpare – talade alla om samma trend; man hade sålt betydligt mindre av 2017 Bordeaux än de föregående två årgångar. Det är såklart inte så svårt att förstå varför; Merparten av alla vinälskare har inte möjlighet att prova ett vin innan man köper det och då är det enkelt att gå efter vinkritikernas hyllningskörer snarare än att uppskatta varje årgång för dess unika egenskaper. Det är lite synd eftersom få årgångar är "dåliga" - de bara skiljer sig åt beroende på väderlek och har alla sin unika plats i vinhistorien. 

2017 markerades ju av sina små skördar - de minsta på över 30 år - till följd av svåra väderförhållanden (alltifrån frost till hagel och extrem hetta) och små tillgångar styr såklart de priser som slutligen når konsumenten. Dessutom uppstår ju såklart problem med små allokeringar som gör det svårt att få tag på sina favoriter.

Därför är ju alla nyfikna på hur årgång 2018 spås att bli. Än så länge är det såklart svårt att sia om slutresultatet eftersom mycket vin ännu ligger på fat, men initiala skörderapporter från vinvärlden rapporterar enligt följande:

Frankrike

Bordeaux

Väderförhållandena I Bordeaux började relativt svårt med regn, fukt och hagel men vinbönderna slapp de stora frostproblem som präglade 2017. Fukten gjorde att mjöldaggen var ett betydligt större problem detta år vilket gjorde det svårt särskilt för biodynamiska odlare (som inte använder kemiska bekämpningsmedel). Från och med juli blev vädret varmt och torrt vilket fick många odlare att värdera 2018 till en potentiellt utomordentlig årgång. De glada minerna verkar alltså främst sitta på de vinbönder som lyckades hålla mjöldaggen stången.

Olivier Bernard på Domaine de Chevalier gick till och med så långt som att säga: “This year is the best vintage of my life” till VinePair.

Själva växtsäsongen inleddes med en hård vinter följt av en regnig vår med bekämpning av mjöldagg följt av ännu mera regn. Ända in i juli ansågs årgången som kämpig. Sen vände allting och vädergudarna började verka i böndernas favör. För dem som drabbats hårt av mjöldaggen var den mardrömslika skadan dock redan skedd och fick många att ställa sig frågan ”törs man överhuvudtaget odla ekologiskt i det maritima klimatet i Bordeaux?”. Jean-Basile Roland på Rauzan-Ségla berättar för Wine Spectator att de frångick sina ekologiska principer under året för att inte förlora 80-90% av skörden. Det var många som, liksom Rauzan-Ségla tvingades att ta liknande svåra beslut.

De druvor som nådde slottens jäsfat hade trots de vädermässiga problemen mycket god kvalitet, såväl för röda som för vita och söta. Svala nätter drev upp syran på de vita vinerna och förekomsten av Botrytis spred sig jämt och fint i Sauternes. De röda vinerna spås få en fantastisk koncentration i frukten och – om vi skall tro bönderna själva – är de mycket positiva inför årgångens viner.

 

Bourgogne

Även i Bourgogne var startade skörden tidigt efter en ovanligt torr och varm sommar som följde en fuktig vår. Skörden var tidig och uttagen var stora – Bernad Boisson på fantastiska lilla domänen Bossison-Vadot berättar för VinePair att såväl kvalitet som kvantitet är på vinböndernas sida i år och att vintillgången kommer att vara 20% större än de senaste årgångarna.

Molnet på himlen är de hagelstormar som härjade i Côte de Nuits under juli och som skapade mycket skada. Ändå var året relativt förskonat från hagel. Bourgogne var, i likhet med Bordeaux, inte heller förskonat från mjöldagg till följd av vårens regnväder. Aubert de Villaine, delägare på Domaine de la Romanée-Conti, berättar för Decanter att de hade stora problem med mjöldagg i Côte de Nuits men nästan inga i Côte de Beaune. Vidare menar han att årgången påminner om 2015 och 2003 – dock utan de problem med övermognad som Europa upplevde 2003.

Bernad Boisson menar, enligt Decanter, att äldre vinmakare i regionen liknar årgång 2018 med 1959 medan han själv drar paralleller till 1982.

 

Rhône

2018 var en något omvänd årgång i Rhônedalen eftersom det ovanligt nog var det svalare norra Rhône där skörden inleddes först. Druvorna började skördas i mitten av september - närmare 10 dagar tidigare än föregående årgångar. Även i Rhône spås tillgången på vin att bli stor och kvaliteten god.

 

Alsace

I Alsace kunde vinbönderna notera den tidigaste skörden i historien. Regnet var inget problem under säsongen – problemen var snarare de motsatta med torka som plågade bönderna. Vinerna spås bli rikt koncentrerade med en syra som räddades av ett flertal svala nätter. Såväl tillgången som vinernas stil kommer att bli generös.

 

Champagne

Det är glada miner även på odlare i Champagne. Patrick Lopez säger till VinePair att det är en ”Once in a lifetime harvest” vilket ju inte är små ord. CIVC har i ett officiellt pressmeddelande gått ut med information om att 2018 uppvisade temperaturer och soltimmar som vida översteg det senaste decenniets snitt. De beskriver årgången med ordet “magnificent”.

 

Loire

Precis som I resten av Frankrike var även Loiredalen solig under 2018 med lite regn och höga temperaturer som fick druvorna att mogna tidigt. Även här är blev skördeuttaget stort jämfört med 2016 och 2017 då många vinmakare tvingades att köpa in frukt för att över huvud taget kunna producera vin. En mycket efterlängtad årgång för bönderna med andra ord!

 

Italien

Under 2017 – när övriga Europa plågades av frost och regn – var Italiens största problem en ovanligt varm växtsäsong. Årgång 2018 blev en återgång till mer normala temperaturer, men med problem med regn i ett flertal regioner landet över. I Piemonte förstörde hagelstormar vingårdar i Barbaresco. Maj- och juniregn i både Barbaresco och Barolo skapade problem för ekologiska bönder som löpte högre risk för svampangrepp (eftersom de inte får använda samma bekämpningsmedel som konventionella bönder). I Toskana rasade många åskstormar under sommareftermiddagarna men vädret torkade upp lagom till skörden.

Längre söderut (som i Kampanien) var regn ett stort problem, särskilt i vitvinsregionerna Greco di Tufo och Fiano di Avellino. Vissa rapporterar så mycket som 40-50% minskning i skörden efter ihärdiga hagelstormar i Greco.

 

Spanien

I norra Spanien – såsom Galicien, Rioja och Ribera del Duero – rapporteras om relativt svala temperaturer för årgången. Under tidig sommar regnade det en hel del med efterföljande problem med mjöldagg och minskad skörd som resultat. De bönder som jobbat noggrant med selektering av druvmaterialet lär producera fina viner – men stilmässigt kommer de att vara lättare i såväl alkohol som kropp än tidigare varmare år, särskilt i regioner som Rioja.

  

USA

Både 2017 och 2018 härjades Kalifornien av förödande skogsbränder, men under 2018 skedde merparten av bränderna längre söderut och vinområdena var inte lika branddrabbade. Själva växtsäsongen under 2018 rullade på utan större incidenter. Varken Napa eller Sonoma upplevde extrem hetta och man kunde därför låta druvorna hänga kvar något längre än 2017 vilket underlättade för en jämnare mognad. Kelly Macleod på Hudson Vineyards i Carneros kallade 2018 för ”a winemaker’s dream” i en intervju med Taste California Travel och menade vidare att kvaliteten på årets frukt är fantastisk och expressiv. I Washington och Oregon rapporteras om en större skörd än vanligt medan New York State var regnigare än normalt.

 

Tyskland

I Tyskland spås 2018 att bli en enastående årgång enligt en rapport från Wines of Germany. Detta trots en av de varmaste växtsäsongerna någonsin med extrem torka på vissa ställen. Även här spås skörden öka med rapporter om en skörd som är 23% högre en snittet för det senaste decenniet, det vill säga den största skörden sedan 1999.

 

Österrike

Växtsäsongen i Österrike påminner om den i Tyskland med extrem värme och torka. Den ovanligt höga värmen spås generera högre alkoholnivåer och lägre syra än vanligt men i större kvantiteter. Även här inleddes skörden rekordtidigt med druvor av såväl god kvalitet som kvantitet som nådde vinerierna – särskilt i Niederösterreich/Wien, Burgenland och Steiermark.

 

Portugal

Sommaren 2018 i Portugal var en så kallad ”atypisk årgång” med en ovanligt regnig vår. Det fick till följd att de mest regndrabbade norra regionerna fick stora problem med mjöldagg. Skållheta temperaturer under augusti resulterade i vidare förlust av druvor, framförallt i mellersta och södra Portugal. Dessa svårigheter ledde till en generell minskning av skörden med mellan 15-20 procent. Kvaliteten spås emellertid bli mycket god.

 

England

För Englands vinbönder stod alla stjärnor i rätt position under 2018 och årgången har av Drinks Business kallats för ett rekordår. Växtsäsongen började kallt när östanvinden ”the Beast from the East” försenade knoppningen och skyddade därmed knopparna från frosten. En varm sommar med lite regn följde upp den kalla våren och gav druvorna god tid att nå full mognad.

 

Källor:



Dela!