Amerikanska ikonviner - Harlan, Bond och Colgin
Lite allokering av amerikanska kultviner från Napa Valley. Du hittar Colgin, Harlan och Bond hos oss på Winefinder. Bara den här veckan.
I tre dagar i mars (13-15 mars) pågick Prowein 2016 som nu officiellt är/var världens största vinmässa någonsin med 55 000 besökare från 126 länder under tre hektiska dagar. En mässa med inte mindre än 6200 utställare.
Skalan är helt enorm och oöverblickbar och efter tre dagar så har vi bara kunnat skrapa på ytan. Vi har provat hundratals suveräna viner men missat så många fler. Men naturligtvis kan man skaffa sig en liten bild av vad som är på gång i vinvärlden.
Så vad händer 2016? Jag har ju redan försökt mig på att förutsäga en del tidigare i år (i den här artikeln). Men här kommer en liten sammanfattning av mina/våra intryck av mässan.
*
Svalare, elegantare viner med lägre alkohol
Vi har känt av den här trenden ett tag nu. Många vinmakare letar efter svalare växtplatser på högre höjder och allt närmare havet allt för att göra er ”balanserade” viner - viner med lägre alkohol, friskare syror och mer struktur. Det sker inte vara i Kalifornien och Australien utan även i Europa (bland annat i Spanien). Samtidigt finns ett sug hos konsumenterna att dricka lättare, fräschare viner som passar perfekt till maten (och inte helt tar över den).
Mindre ekplanka och mer nyanserade toner av trä
För några år sedan var det prestige i att kunna visa att man hade råd med nya ekfat. ”We use only 100 pecent new oak” var lite av ett mantra och vinerna smakade generellt av rostade fat, kokos och vanilj. Tyvärr hände det ofta att eksmakerna nästan helt tog över från frukten - särskilt när vinet fått några år på nacken. Idag är det vanligare att höra vinmakare som säger att ”vi använder bara högst 20 procent ny ek för att trät inte ska bli för dominant”. Och allt fler väljer att helt sluta med de nya ekfaten av mindre storlek.
Mer ekologiskt, biodynamiskt och naturligt
Låter lite som en självklarhet - men det blir bara fler producenter som går över till ekologiskt jordbruk och även de som jobbar biodynamiskt och minimalistiskt (naturligt) i både vingård och källare. På mässan fanns flera stora stånd med just ekologiska och naturliga viner - och frågan är om det inte var som allra tätast med folk just där (eller så är den crowden bara lite bullrigare). Här finns till och med en avdelning för ”orangea viner” (vita viner som är gjorda med skalkontakt) från Franken!
Nya generationer vinbönder och vindrickare
Också en självklarhet - alla åldras och de yngre generationerna tar över. Men det var slående hur många unga bra vinmakare var på plats i Düsseldorf. Ännu roligare är att allt fler är kvinnor. Det brukade vara en sjukt mansdominerad värld - men så ser det inte ut längre. Och det är rikligt bra. Samtidigt håller en ny generation vindrickare på att ta över marknaden. I USA står redan de så kallade "millennials" (generationen efter generation X och som idag är i 20-30-års åldern) för nästan 50 procent av allt vinkonsumtionen. Det här är en nyfiken generation som inte är låsta i de gamla facken om vad och hur viner ska smaka.
Sauvignon blancs revansch
Sauvignon blanc är druvsorten som lidit svårt av sin egen framgång. Sen friska lätta och lätt igenkännliga smaken av krusbär, nässlor, paprika och mineral (och på Nya Zealand fruktcoctail) var så populär i slutet av 90-talet och början av 00-talet att druvsorten nästan helt hade blivit strömlinjeformad (bland annat använder man speciella jäststammar för att ta fram just de där uppenbara sauvignon-karaktärerna). Den smakade likadant oavsett var den växte och var kanske gott men sällan aldrig minnesvärd. Det har alltid funnits de som gjort på andra sätt och de blir bara fler. Naturjäst, skalkontakt, ekologiskt och biodynamiskt, minimal hantering och lite högra jästemperaturer ger ett helt annat djup åt druvsorten. Och några av de absolut bästa vinerna på ProWein var just sauvignon blanc-viner från Südsteiermark och Sydafrika.
Lite allokering av amerikanska kultviner från Napa Valley. Du hittar Colgin, Harlan och Bond hos oss på Winefinder. Bara den här veckan.
Årets stora Bordeauxmässa är över och vi hittade en hel del favoriter bland de äldre årgångarna. Här är våra tips. Bordeauxmässan - några favoriter
I andra delenav Wine Teamets favoriter väljer Peter Wallin sina sommarfavoriter som inkluderar det bästa Sydafrikanska vita vin han någonsin provat.
Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Du måste därför ha fyllt 25 år för att gå vidare. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här.
Winefinder.com en tjänst från Winefinder ApS.
Winefinder har blivit snabbare, skriv in ditt postnummer för att se när vi kan leverera hem till din dörr.
Fyll i din registrerade e-postadress i fältet för e-post och tryck på skicka så kommer ett nytt lösenord skickas till din e-postadress.
Våra viner märkta med ”kvalitetsgaranti-symbolen” håller garanterat hög kvalitet. Alla vinerna har fått betyget 90 av 100 poäng eller bättre av världens ledande oberoende vinkritiker.
Vi garanterar att du gillar vinerna du köper av oss om du fyller i din Vinprofil. Alla viner som matchar din vinprofil finner du när du filtrerar på Matchar min vinprofil i vinbutiken. Skulle du mot förmodan inte gilla viner som du köpt på rekommendation av din Vinprofil får du givetvis pengarna tillbaka.
Vi garanterar att alla våra viner har ett lägre pris än i svensk butik vid köptillfället.
Med modern teknik, fyllig information om viner, producenter, vindistrikt och sådant som är bra att veta om viner garanterar vi att du får all information du behöver dygnet runt. Dessutom har du tillgång till en vinrådgivare som hjälper dig vid behov.
Defekta flaskor ersätts naturligtvis. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du för den defekta flaskan direkt.
Vi garanterar att din vinleverans kommer som avtalat. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du med hela fraktkostnaden som du betalt.