We have no formula - no two years are the same. We are just looking for the best expression in our wines.  

Känner man bara till en vinfirma från Australien så är det med all säkerhet Penfolds. Firman grundades i mitten av 1800-talet av det brittiska paret Mary och Christopher Rawson Penfolds, efter att de hade migrerat till Adelaide. Till en början producerade de enbart starkvin (som botemedel mot blodbrist!) men efterhand kom allt fler viner in i sortimentet, och man slutade att sälja det som “medicin” - utan som måltidsdryck. Under 1940-talet åkte Penfolds chefsvinmakare Max Schubert till Bordeaux för att lära sig de franska teknikerna och 1951 skapade han ikonvinet Grange Hermitage (som idag kallas enbart för Grange) . Grange är idag Australiens mest berömda och prisade vin, även om de flesta konsumenter nog är mer bekanta med Penfolds genom deras storsäljande vardagsviner.

Någonting som är utmärkande med Penfolds är att de flesta av deras viner har en väldigt generös appellation; South Australia. Vanligtvis pratar man om enskilda vingårdar och deras unika karaktär, här om ett helt (enormt) område. Penfolds vinmakare förklarar det med att de, precis som resten av vinvärlden, är högst medvetna om varje enskild vingårds mikroklimat och karaktär - men här vill man blanda de bästa druvorna från olika delar för att uppnå toppresultat. Toppvinerna görs bara de bästa årgångarna, och de år de inte görs använder man istället de bästa druvorna till de lite "enklare" vinerna. Det betyder naturligtvis att man får extra mycket fin frukt i just de vinerna de åren.

– The t-word - "terroir". I do not know how to pronounce it and I do not know how to spell it. But I do know what it means! We have no formula - no two years are the same. We are just looking for the best expression in our wines, säger chefsvinmakaren Peter Gago om Penfolds hans egen inställning till sina viner.

 

 

En gång om året släpper Penfolds sin "Collection" med de nya årgångarna av deras prestigeviner. I år ägde deras pre-release tasting rum på Shangri-La Hotel i Paris och vi var på plats för att prova igenom vinerna med Penfolds chefsvinmakare Peter Gago. Det är naturligtvis alltid en enorm hype kring toppvinet Grange, och om årgången 2013 säger vinmakaren själv att det är en “Classic Grange vintage”

Men många av de andra vinerna har sin egen lyster och egen lockelse. Som St-Henri Shiraz som är lite av Grange's motsats. Där det mer kända vinet får 100 procent ny ek så får St-Henri bara lagring på använda fat. Och den står verkligen ut i kollektionen.

– It is the antithesis of a show wine, säger Peter Gago.

Även om fokus är mycket på de röda vinerna så är det kanske de vita som utvecklats mest och är mest spännande. Och här har man verkligen inspirerats av den rådande trenden mot svalare, mindre fläskiga och fräschare viner. 

–  I’m sick of drinking those 14-14,5 degrees chardonnays. We are aiming at something different. These are wines that you really want to drink!, säger Peter Gago.

*

Andra personliga favoriter från provningen:

Yattarna Chardonnay 2015: Över 80 procent av druvorna till Penfolds vita prestigevin Yattarna letas numera upp i de svalaste delarna av Tasmanien, där man förut främst gjorde mousserande vin. Säg en enda vinmakare som är klimatförnekare. Yattarna har alltid varit inspirerad av vit Bourgogne, och vad som anses vara bra Bourgogne i tiden. Det betyder att vinet förut var betydligt fläskigare och fetare i stilen med mer rostad fatkaraktär, och idag snarare eftersträvar en svalare elegans. Whole-cluster pressing.

Vinet är fortfarande mycket ungt med en elegant, nästan blommig doft i lätt stil med toner av vit och gul stenfrukt, mineral, lite nötter och krämigt spröda fat (franska fat, varav 65 procent är nya). Smaken är torr, riktigt frisk och krämig. Trots den lätta fräschören är det inget snack om dess komplexitet, längd och lagringsduglighet. A happy wine, helt enkelt!

St Henri Shiraz 2014: St Henri är Penfolds enda röda prestigevin som får ligga på gamla fat istället för nya, vilket ger mindre av den rostade ekfatskaraktären och betydligt mer plats för frukt. Den första årgången som lanserades kommersiellt var 1957, men det var först under 1990-talet som vinet fick ett erkännande globalt. Innan dess var det inte alla som förstod stilen. Även i år är det här min röda favorit! St Henri är något för den som älskar Châteauneuf-du-Pape; doften är som en fullkomlig smocka i näsan av varm, sötaktig frukt, röda och mörka bär, blommor, krita och mullbär. Smaken är generös och även om vinet är ungt är det redan härligt och välbalanserat - trots all koncentration.

Bin 707 Cabernet Sauvignon 2015: Den som istället vill smaka på Penfolds tydliga Bordeauxinspiration och klassiskt rostade fat bör prova Bin 707 som har lagrats 20 månader på nya fat. I doften har vinet nästan explosiv cabernet sauvignonkarakär, mycket rostade fattoner och inslag av krita och kryddor. Även om det är extra allt är det i harmoni och eftersmaken är lång, tillgänglig och komplex.  

Övriga viner i släppet:

Penfolds RWT Bin 798 Barossa Valley Shiraz 2015: Precis som Grange är RWT gjord på shiraz men till skillnad från Grange är den här från en region (Barossa) och har fått ligga på franska fat istället för amerikanska. Karaktären är blåfruktig och parfymerad med lätt volatila toner, bleck och lite röd körsbärsfrukt. Imponerande struktur med tydliga tanniner och syra och "mycket av allt" men på ett härligt sätt. Inte helt olik en Super Tuscan i stilen. 

Penfolds Bin 407 Cabernet Sauvignon 2015: Inspirerad av Bin 707 har den mycket tydliga cabernettoner med massor av blå frukt, blyertspenna, ceder och fat samt blommor och vanilj. Strukturen är fyllig men stram. 

Penfolds Bin 150 Barossa Shiraz 2015: Mycket populärt vin, ett av de som säljer slut snabbast i Australien. Får lite nedklassad frukt från toppvinerna. Gjort på shirazdruvor från Barossa och får ligga på en blandning av nya och gamla fat (både amerikanska och franska). Ung och intensiv blå frukt, blommig och mörk med toner av av mentol, fat, och en stram och frisk struktur.

Penfolds Bin 38 Shiraz Grenache Mataro Barossa Valley 2015: Stor inspiration från södra Rhone vilket inte minst märks i druvsammansättningen. Druvor kommer från mycket gamla rankor, några över 100 år. Doften går i en varm och röd stil med toner av mogna mullbär, örter, sötlakrits och choklad. Rejäl i stilen och redan tillgänglig.

Penfolds Bin 23 Pinot Noir Adelaide Hills 2016: Namnet Bin 23 kommer från namnet på vinkällaren vid Magill Estate, där vinet lagras. Vinet är gjort på flera olika kloner av pinot noir och uttrycker det svala höghöjdsklimatet i Adelaide HIlls. Första årgången gjordes 2009 och vinet lagras i 12 månader på franska ekfat. Stor doft av mogna jordgubbar, körsbär, hallon, örter, ingefära, söta kryddor och lite ekfat. Smaken är ung med inlindade tanniner, pigg syra och bra fruktighet. Bärigt och sötkryddigt avslut.