Château Pesquiés prestigeviner

et har blivit dags för vårt Wine Team att ge heta sommartips. Först ut - Magnus Ericsson och Château Pesquiés prestigeviner.

"De fortfarande är lite av Rhônedalens gömda skatter. Vi snackar om viner som är i klass med många av de bästa i Châteauneuf-du-Pape och det till ett mycket bra pris."

 

Rhônes gömda skatter - Château Pesquiés prestigeviner


Nu i sommar kommer vi i Wine Teamet att lite då och då ge tips om vad vi själva dricker under den varmare tiden på året. Först ut är Magnus Ericsson och Château Pesquiés prestigeviner. 

Vi i WIne Teamet provar 1000-tals viner om året. Allt vi tar in i butiken är, och ska alltid vara, av högsta möjliga kvalitet i förhållande till priset. Men alla har vi personliga favoriter och i den första delen av Wine Teamets sommarfavoriter, har jag valt att fokusera på en enda producent som nästan aldrig slutar att imponera på mig (vill du veta vad jag dricker i övrigt så har jag satt i hop en egen låda - Magnus Favoriter - som du hittar här!)

Château Pesquié har varit en storfavorit hos oss i Wine Teamet och hos våra kunder sedan jag började på Winefinder för nio år sedan. Det är egentligen inte så konstigt för familjen, med bröderna Chaudière i spetsen gör några av de bästa vinerna för pengarna som vi någonsin hittat. Det gäller från instegsvinerna i Le Paradou-serien, via de populära Les Terrasses- och Quintessence-vinerna, ända upp till vingårdsvinerna som görs i mycket små mängder.

 

Pesquiés prestigeviner

Château Pesquié gör tre olika vingårdsviner.
Dessa är...
Artemia som görs på 70-80 procent syrah och resten grenache som växer på 400 meters höjd på kalksten och grus. Uttaget är 30-35 hl/ha. Handskörd, lång maceration (en månad) och lagring i 12-15 månader på en blandning av betong, små och stora ekfat. Det här är det närmaste vi kommer en Hermitage eller Côte-Rôtie i södra Rhône. Fylligare och mer fruktintensiv, förstås, men med Syrah-druvans alla smakkomponenter. 

Det är den otroligt eleganta och finessrika Silica som består av 90 procent grenache och 10 procent cinsault. Som namnet antyder så består vingården av sandig jord med inslag av kalksten och grus. Det jäser på betongägg och andra betongtankar och får en mycket varsam extraktion. Som med alla andra toppviner från Pesquié så varken klarnar man eller filtrerar vinet. Lagringen sker på större fat och betongägg i 12-15 månader. Slutresultatet ett elegant, välbalanserat och mycket välsmakande vin som imponerar med otrolig finess. 

Slutligen Acensio  - ett unikt vin som görs på 95 procent grenache och 5 procent syrah från druvor som växer på hög höjd på Mont Ventoux och som matchar många av prestigecuvéerna från Châteauneuf. Här jordmånen lera med kalksten vilket ger vinet ett lite fylligare avtryck än Silica. Vinet jäser också med 30 procent hela klasar med en månads maceration och varsam extraktion. Acensio har en fyllig och komplex smak av röda och mörka bär med grenache-druvornas fina kryddighet och en lång lång eftersmak. Endast 3000 buteljer görs årligen av det här vinet. 

 

 

Bättre och bättre


Jag provade igenom alla egendomens viner för några månader sedan tillsammans med Frédéric Chaudière och har druckit alla toppvinerna under sommaren - och det som slår mig är att de egentligen bara blivit bättre och bättre. Här finns ett djup och en komplexitet som man bara hittar hos de absolut bästa.

Visst Les Terrasses och Quintessence är lysande i respektive prisklass, men egendomens toppviner tar det till en helt ny nivå och de är fortfarande lite av Rhônedalens gömda skatter. Vi snackar om viner som är i klass med många av de bästa i Châteauneuf-du-Pape och det till ett mycket bra pris. Och i en tid när grannarna i Châteauneuf kämpar med värmen och allt för höga alkoholnivåer (ibland upp mot 16 procent) så har Ventoux med sitt lite svalare och gynnsamma klimat seglat upp som det självklara alternativet föra alla som älskar södra Rhône.

Här nedanför hittar ni mina favoriter från Chateau Pesquié - vinerna som jag dricker nu i sommar. Jag är övertygad om att ni kommer att gilla dem lika mycket som jag!

PS: Du kan förstås blanda helt fritt mellan vinerna så länge det sker i jämna 6-pack. 







Chateau Pesquie Terrasses Rosé EKO 2023 - 149 kr/flaska
Vad vi säger: När alla dricker Provence-rosé så är det härligt att påminnas om hur bra rosé det görs i andra delar av Frankrike. Visst - det här är bara ett stenkast från Provence men här finns lite mer tryck i frukten och lite mer bärkoncentration. Ett fynd helt enkelt. 

Chateau Pesquie Terrasses Rouge - EKO 2022 - 149 kr/flaska (Tidigare pris 179 kr/flaska)
Vad experterna säger: "A well-crafted, focused and lively Ventoux red with notes of dark cherries, currants, wild herbs and baking spices. Medium-bodied with finely grained tannins. Textural and focused with a transparent character. Vivid and well composed. From organically grown grapes."
Vad vi säger: Jag provade Les Terrasses Rouge igen så sent som i onsdags och det är verkligen en otroligt vin för pengarna. Här möts vi av en kryddig, örtig smak av mörka bär och provencalska örter som sitter kvar länge länge i munnen. En smak som får mig att skriva smaknoteringar som "mini-châteauneuf" och det är en bra beskrivning på hur det smakar. 

Chateau PesquieQuintessence Rose - EKO 2022 - 224 kr/flaska (Tidigare pris 249 kr/flaska)
Vad experterna säger: "This is a complex, textured gastronomic rosé with a core of sweet strawberry fruit and some fine herbal hints. Lively but also with some depth, it also has some salty minerality. Utterly compelling."
Vad vi säger: Oj - det här är en rosé som du lätt hade kunnat bli serverad på någon tre-stjärnig Michelinkrog runt om i Europa. Det är ett av de läckraste och mest matvänliga roséviner vi har provat. Mer som ett ljust rött vin (men ändå rosé) och med smakrikedom och finess. Wow!

Chateau Pesquie Quintessence Blanc - EKO 2022 - 229 kr/flaska (Tidigare pris 269 kr/flaska)
Vad experterna säger: "It has a beautiful nose of ripe orchard fruits (pear, sliced apples) as well as subtle white flowers and chalky minerality. Medium-bodied and concentrated, with a beautiful spine of acidity, it´s a gorgeous white from this team that will shine on the dinner table."
Vad vi säger: Många har köpt och älskat den röda Quintessence men missa för allt i världen inte den vita varianten som görs på en blandning av Roussanne och Clairette. Det påminner om en vit Châteauneuf men är lite fräschare och mer mineralig i stilten. Här finns en blommig härlig smak med inslag av vita blommor, citrus, äpplen och rökiga mineraltoner. Jag håller med Jeb Dunnuck till 100 procent - det här är ett vin som kommer att skina på middagsbordet. 

Chateau Pesquie Quintessence Rouge - EKO 2020 - 239 kr/flaska (Tidigare pris 279 kr/flaska)
Vad experterna säger: "The 2020 Ventoux Quintessence is more pretty and perfumed, with gorgeous floral, spice, and blue fruit-driven aromas in a medium to full-bodied, beautifully balanced package. The purity is spot on, it has ripe yet building tannins, and a great finish."
Vad vi säger: "Quintessence Rouge behöver inga introduktioner. Det är ett av våra mest sålda viner någonsin och det finns en anledning till detta - det är väldigt väldigt bra. Jag testade 2020 återigen så sent som i onsdags och det är ett vin med en djup smak av mörka bär, violer, en kyss av ek och en lång lätt kryddig eftersmak. Ett vin att imponeras av om och om igen." 

Chateau Pesquie Silica Rouge - EKO 2021 - 395 kr/flaska (Tidigare pris 469 kr/flaska)
Vad experterna säger: "The 2021 Ventoux Silica—a single-parcel selection of 90% Grenache and 10% Cinsault from a sandy site—showcases complexity and elegance. Menthol and cool fruit on the nose, with cherries and raspberries joined by orange zest and herb notes, make for a complex and compelling bouquet. The palate is full-bodied but not weighty, framed by silky tannins and finishing with lovely harmony."
Vad vi säger: Den mest eleganta och finessrika av de tre vingårdsvinerna. Men låt inte det lura dig till att tro att det här är ett "lätt" vin. Nej smaken är fyllig men mjuk med ren energisk och klingande röd frukt. Cinsault-inslaget ger en ännu mer "juicy" komponent med inslag av lite mörka bär. Lysande helt enkelt.   
 
Chateau Pesquie Artemia - EKO 2020 -  395 kr/flaska (Tidigare pris 469 kr/flaska)
Vad kritikerna säger: "Mostly Syrah, the 2020 Ventoux Artemia reveals a Northern Rhône-like style in its darker fruits, bacon fat, leather, and iron-driven aromatics. I always find a Côte Rôtie-like style in this cuvée, and the 2020 is no exception. Medium to full-bodied and balanced, with fine tannins, enjoy bottles over the coming 10-15 years. This cuvée is mostly Syrah from higher elevation, cooler, gravelly limestone soils." 
Vad vi säger: Pesquiés Côte Rôtie! Ja det är förstås fylligare och har mer av södra Rhônes fylliga mjuka frukt men här finns de där härliga inslagen av violer, rök och mörka bär som du hittar i en bra Hermitage eller Côte Rôtie. Här finns en sådan enastående komplexitet och charm. 

Chateau Pesquie Ascensio OWC 2018 - 595 kr/flaska (Tidigare pris 695 kr/flaska)
Vad kritikerna säger: "Pure, pulsating black-plum and preserved-strawberry flavors take center stage in this Grenache (augmented by 5% Syrah). Matured entirely in cement tanks, it´s unabashedly forward but has a thrilling veil of salt, cut stone and earth that lends lift and finesse throughout. Produced only in outstanding vintages, this bottling spectacularly expresses the power, concentration and freshness of Ventoux."
Vad vi säger: Fräschör och power. Acensio (namnet säger väl egentligen allt) görs i mycket små mängder och är ett på många sätt unikt vin som matchar flera prestige-cuvéer från Châteauneuf. Med 95 procent Grenache är detta lite av Pesquiés Rayas! Här finns en otroligt koncentrerad eftersmak som sitter kvar i minuter.
Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.