Pinot noir är dyrt. Pinot noir är svårt. Ja så brukade det heta och det var nästan ett mantra som hamrades in. Och på ett sätt var det sant. Pinot noirs rykte är grundat och uppbyggt på de stora vinerna från Bourgogne - närmare bestämt de unika vinerna från Côte d’Or och små apellationer som Romanée, Musigny och Corton. Viner som tillhör de dyraste i världen och som ibland erbjuder några av de bästa vinupplevelser som man kan få vara med om.
Billig Bourgogne, det vill säga nästan allt under 300-400 kronor, kan däremot ofta vara en av vinvärldens största besvikelser. Tunt, snipigt, surt och ointressant. Som om man försökt göra vin på alldeles för omogna druvor.
Det här håller dock på att ändras. I dag har producenterna i Bourgogne inte längre råd att göra dåligt vin under appellationer som Bourgogne Rouge och som man säljer för dyra pengar. Det finns ingen självklarhet i att man faktiskt kan sälja skräp bara för att det är Bourgogne.
Nya vinodlare och kvalitetsmedvetna producenter har dykt upp på scenen och utmanar gamla dogmer. Den unga generationen gör viner som tilltalar en modern smakpalett (dessutom ofta miljömedvetet, biodynamiskt och ekologiskt). Lägg till ett varmare klimat och bättre kunnande vilket gör att dagens vinmakare har ett bättre och mognare grundmaterial att jobba med.
Det har kanske inte gjort vinerna billigare - men det är i dag lättare att hitta bra röd bourgogne under 300 kronor än det kanske varit någonsin tidigare.
Men den viktigaste utvecklingen (de senaste 30 åren) för alla pinotälskare har emellertid inte skett i Bourgogne. Nej det är druvsorten pinot noirs internationalisering och spridning till områden utanför Frankrike. Det brukade heta att man inte kunde göra bra pinot utanför Bourgogne. Det finns fortfarande människor som hävdar detta (med en dåres envishet) men de har med största sannolikhet aldrig blindprovat något av toppvinerna från till exempel Nya Zeeland (Otago), Kalifornien (Santa Rita Hills) eller Australien (Tasmanien).
Till en början var det allt för många vinmakare i Nya Världen som planterade pinot i för varma klimat vilket gav syltiga och saftiga viner utan struktur och med allt för mycket alkohol. Men de senaste decennierna har man letat rätt terroir, svalare lägen och mer lågavkastande kloner för att få viner med med mer balans och struktur. Och rörelser som In Pursuit of Balance (IPOB) har satt fokus på viner med mer struktur, lägre alkohol och mindre manipulering i källaren.
Det har gett viner som kombinerar mjuk frukt från Nya Världen med struktur och syror från den Gamla och som har den där doften av tusen blommor (svårgripbar och svårbeskrivbar) samtidigt som de besitter en mjuk och sammetslen frukt.
De senaste veckorna har vi lanserat ett gäng riktigt bra pinot noir viner från Nya Världen. Viner med en förförisk frukt och skön struktur. Här är några favoriter.
Crystallum Wines, Peter Max Pinot Noir 2014
Från Sydafrika och ett boutique winery som startades upp 2007 av bröderna Andrew och Peter-Allan Finlayson. Pappan Peter är ägare till Bouchard Finlayson som är känd för sina ypperliga pinot noir och chardonnay viner. Sönerna började först med sauvignon blanc men nu är siktet helt inställt på att göra förstklassiga viner av de två klassiska borugognedruvorna – chardonnay och pinot noir. De jobbar aktivt med att hitta speciella lägen som de kan buteljera som single vineyard. Centrum för verksamheten är en gemensam vin- och olivfarm i Hemel-en-Arde.
Det här vinet är en av deras lite ”enklare” men det är inget enkelt med den stora och tillmötesgående doften med inslag av röda bär, sandelträ och lite kaffe. Elegant och parfymerad. Smaken är medelfyllig och fräsch med inslag av mineral. Här finns gott om mogna röda bär som tillsammans med en pigg syra och silkiga tanniner gör smaken mycket balanserad. Bra intensitet i eftersmaken.
Crystallum Wines, Bona Fide Pinot Noir 2014
Ännu en fin 2014 från bröderna Finlayson. Denna vingårdspinot, Bona FIde, är lite mer nötig och oxiderad i doften - med mer gammalt trä och en lite parfymerad myskdoft. Det är en djupare och mer mystisk doft vi möter helt enkelt med inslag av mörka blommor. Smaken är medelfyllig, rund, mjuk och parfymerad med röda bär (hallon och jordgubbar), trä, kryddor och mineral. Här finns ett stråk av järn som går igenom i den intensiva och långa eftersmaken som ger ytterligare komplexitet.
Crystallum Wines, Cuvée Cinema Pinot Noir 2013
En vingårdspinot i begränsad upplaga och den som brukar vara tätast och djupast i färgen av Peter-Allan Finlaysons pinot-viner. Druvorna växer med hög densitet (det vill säga många plantor per hektar) och får en nyanserad dos av ek. Det är också den klart kryddigaste i doften av de tre med mycket mineraltoner men också lite mysk, mörka och röda bär och skogsmark. Smaken är lite fylligare och stramare än hos de andra med en kryddigare och tuffare stil. Inte lika mycket trä/ek och mer tydliga tanniner. Lång komplex ung eftersmak. Ett vin att lagra!
Ampelos, Santa Rita Hills Pinot Noir 2013
Santa Rita Hills framstår allt mer som ett av de allra bästa områdena i Kalifornien för pinot noir. Danske vinmakaren Peter Works är en ny bekantskap för oss på Winefinder och tillsammans med sin fru Rebecca gör han ekologiska/biodynamiska viner med en minimalistisk inställning. Och Santa Rita Hills Pinot Noir ger mersmak. Vinet har en kryddig doft med röd frukt och inslag av sandelträ. Här finns en härlig mjuk och sammansatt pinot noir-frukt med röda bär, sandelträ, blommor och kryddor. Silkig men inte för smeksam och med ett fint djup i eftersmaken.
Kutch Sonoma Coast Pinot Noir 2013
Druvorna till Kutch Sonoma Coast Pinot Noir kommer från ganska nyplanterade vingårdar som bara ligger några kilometer från Stilla Havet. Druvorna odlas biodynamiskt på ungefär 300-400 meters höjd. Filosofin är att göra viner i vingården med så lite intervention som möjligt efter skörden. Viner med adress helt enkelt. Vinerna lagras på franska ekfat i upp till 16 månader innan buteljering. Vinet har en fin blommig doft med röda bär och lite läder. Smaken är går åt det lite lättare hållet (lätt-medelfyllig) med en elegant och blommig stram stil. Här finns en hel del tanniner och vinet mår bra av att lagras i några år. Men det är ingen tvekan på klassen!
Dog Point Pinot Noir 2013
Dog Point startade som en avknoppning från kultförklarade Cloudy Bay i Marlborough på Nya Zeeland. Det var vinmakarna James Healy och Ivan Sutherland som 2002 valde att starta eget. Sedan dess har de byggt upp ett rykte om att göra komplexa och spännande vita viner på bland annat sauvignon blanc och chardonnay. Men glöm inte bort deras pinot noir! Här möts vi nämligen av en stor expressiv doft av röda bär och peppar - men också lite mörka bär och läder. Smaken är saftig och bärdriven i en bra Nya Världen-stil med både mörka och röda bär, nyanserat ekinslag och en lång lång eftersmak. Det är otroligt läckert redan idag.
PS: Bilden på framsidan och här ovanför är från den japanska tecknade serien The Drops of God - eller Kami no Shizuku - som är skriven och tecknad av Tadashi Agi. Första numret är en ren orgie i pinot noir - och bilden beskriver just doften av tusen blommor!