Första dagen en primeur - vilket år det blev!

En sak är säker - efter vårt Wine Teams första dag på primörprovningar i Bordeaux så är det klart att 2016 är en stor årgång och helt klart jämförbar med 2015. Men den är annorlunda.
Efter första dagen i Bordeaux och en primeur-provningarna - det här ser ut att vara en ny dubbel!

En sak är säker - efter första dagen av primörprovningar i Bordeaux så kan vi konstatera att 2016 är en stor årgång helt klart jämförbar med 2015. Men den är annorlunda.

Så här långt verkar den vara bäst på vänstra stranden och i de norra delarna och kanske inte lika jämn som 2015 - åtminstone inte i Pomerol/Saint-Émilion eller Péssac-Léognan. Många egendomar har trots allt gjort några av sina bästa viner någonsin i just de distrikten som t ex La Conseillante i Pomerol och Château Smith Haut Lafitte i Péssac-Léognan.

De röda vinerna från 2016 har precis som 2015 en väldigt fin frukt men med klart tydligare och fräschare syror (mer 2010 an 2009 - som många av vinmakarna själva beskriver det). Det är viner som förmodligen kommer att behöva lite längre tid än 2015 för att mogna (de är inte alls lika charmiga en primeur). Men tanninerna är mogna (silkiga) och lagringspotentialen är mycket stor,

Två trender är tydliga. Allt fler går över till ekologiskt och biodynamisk vinodling och vinerna blir mer balanserade och ”klassiska” i stilen än på länge. Ett exempel är vinerna från Stehpan Von Neiperrg, som bland annat äger Château Canon La Gaffelière i Saint-Émilion, som både är just ekologiska och väldigt välbalanserad.


– Vi har varit ekologiska länge men vi blev certifierade 2014. Många av de yngre vinodlarna tycker de måste var certifierade men vi känner egentligen inget större behov av just det men däremot är det viktigt att tänka på miljön och vi tycker vinerna bli bättre, säger han.

På slutet av 1990-talet och början av 2000-talet så gick trenden mot allt tyngre och mer extraherade viner. Någon som nu äntligen verkar vara historia.

– Jag vet inte om det stämmer för alla - men det stämmer i alla fall för oss. Vi letar alltid efter balans i våra viner. Att de ska smaka av den terroir de är från. Du kan aldrig dölja terroiren, säger Stehpan Von Neiperrg.

Och skillnaden i Pomerol mellan exempelvis 2014 och 2015/2016 är stor med mer elegans i vinerna.

Det vita vinerna från Péssac-Léognan då? Ja så här långt verkar de mer ojämna än 2015 (tidigare nämnda Smith Haut Lafitte, Pape-Clement, Malartic Lagravière är några lysande undantag) men de röda har bättre struktur och tydligare tanniner.

Det är dock tydligt att regionen har fått en ny bra årgång - en ny klassisk dubbel som 2009-2010.