Var inte rädd för att säga vad du tycker. Kom ihåg att ”wine sharing…is caring” som det brukar heta i vinsammanhang.
Är det något jag lärt mig genom åren så är det att det där mat och vin egentligen inte är så svårt. Ändå är det många som har lite ångest över att visa sin okunskap eller osäkerhet när det gäller just vin. De flesta tvekar inte alls på samma sätt när det gäller att säga vad de tycker om mat. ”Det där gillade jag!” ”Hur har du grillat den?” ”Var får du tag på så bra kött?” är alla helt naturliga frågor. Men när det kommer till vinet så är det som att något knyter sig. Många blir stumma i rädslan av att visa sig dum eller att säga fel.
Okej - vinbranschen kan vara rätt snobbig och vinet ett rätt nördigt intresse - men samtidigt är det också en väldigt inkluderande intresseklubb. Vin-communities (som exempelvis #winelover) handlar först och främst att sprida kunskap och glädje kring vinet, världens vinregioner och vinproducenter. Inte om att trycka till andra.
En sak vet vi dessutom med säkerhet och det är att vi måste äta och dricka. Och varför då inte göra om inte varje måltid så i alla fall några till något extra. Till själva huvudsaken istället för ett trist intag av näring. Och det finns förstås några enkla knep att göra det hela lite roligare.
Här är några mina bästa tips på hur du maxar din mat- och vinupplevelse - till vardags och/eller fest oavsett om du käkar hemma eller på restaurang.
*
Har det här hänt dig också? Att du sitter vid en middag och ser hur sällskapet äter sig igenom hela rätten och först när tallriken är tom så sveper de glaset? Okej vin är jäkligt gott att dricka som det är men glöm inte bort att det också är den kanske bästa måltidsdrycken i världen. Få saker kan förhöja en middag som en förväntad eller oväntad kombination av exempelvis råvara och druva - som när sötman i drycken möter en sälta i maten eller en frisk syra biter igenom en gräddig sås. Ändå är det som att det där med måltidsdryck inte riktigt trängt in i den svenska folksjälen. Så glöm inte bort att isnpirera dina bordsgrannar till att de ska dricka vinet till maten. Är du på dessutom på restaurang så kommer du att göra sommelieren glad.
Det är nördigt - jag vet. Men det ger så otroligt mycket mer om man bara tar sig lite tid. Särskilt om den som bjuder på middag eller blir bjuden är intresserad av vin. Och det är inte svårt - jag lovar. Det är bara att sticka ner snoken i glaset och dofta lite - associationerna är förstås dina egna. Doftar det lite eller mycket. Doftar det citrus eller några andra fräscha frukter (vanligt när det gäller vita friska viner) eller är det packat med mörka bär (plommon, blåbär, björnbär, svarta vinbär - som alla är vanliga smaker i röda viner)? Att gurgla runt vinet i munnen behöver man inte göra - men är du i bra sällskap låt vinet sörpla runt i och känn hur syror, strävhet och fruktsmaker samspelar. Visst - du låter kanske som en tvättmaskin. Men vad gör det i goda vänners lag!
Om du vill ta det till ytterligare en nivå så rekommenderar jag att du lär dig grunderna. Ett enkelt sätt är att snöa in lite på de vanligaste druvsorterna och hur de smakar när de och vinet de baseras på kommer från olika delar av världen. Ta sauvignon blanc till exempel. Den gröna druvsorten som ger friska viner som är så lätta att känna igen (smakar krusbär, lite gräs, lite tropiska frukter och om du frågar vinkännaren så luktar de ”kattkiss på krusbärsbuske”). Prova en sauvignon blanc från Marlborough i Nya Zeeland och jämför med en från Loire i Frankrike. Testa en chardonnay från Chablis (jepp all Chablis görs på chardonnay) och jämför med en ekfatslagrad chardonnay från Kalifornien. Prova röda viner på cabernet sauvignon från Chile och jämför med druvblandningar med samma druva från Bordeaux. Du lär dig snabbt att vin smakar väldigt olika beroende på var det kommer ifrån och på vilka druvor de är gjorda.
Bland det trendigaste just nu är lättare röda viner på ”ljusa druvsorter” som pinot noir, gamay och de lite mer obskyra frappato och nerello mascalese! Har du väl börjat så kommer du snart att ge dig på regioner och distrikt! Jag lovar! ;)
Var inte rädd för att säga vad du tycker. Kom ihåg att ”wine sharing…is caring” som det brukar heta i vinsammanhang. Jag har suttit med fullblodsproffs som inte vågar yttra sig inför en vinmakare i rädslan över att göra bort sig. Så fall inte in i den fällan. Nej snacka om vinet. Om du gillar - vad är det du gillar? Om det inte riktigt var din grej - vad är det du saknar eller som stör dig? Var inte heller rädd för att fråga andra efter tips och gå gärna utan för din egen comfort zone - det är så du hittar nya spännande grejer.
Hur många gånger har du inte sagt eller hört orden ”jag drack ett så gott vin häromdagen men jag kan inte komma ihåg vad det heter”. Det är inte dig det är fel på utan det är bara en fullt naturlig reaktion på en komplicerad tillvaro. Själv (och då provar jag 1000-tals viner om året) hamnar jag ofta i princip samma situation men turligt nog har jag alltid det perfekta hjälpmedlet med mig. Det heter kamera och finns i min mobil. Det tar lite tillvänjning och kan första kännas lite jobbigt att dra upp mobilen under middagen men jag dricker aldrig något utan att plåta det (och det är en fullgod ursäkt). De flesta tycker dessutom att det är kul att någon bryr sig så pass mycket att hon eller han vill ta en bild av etiketten.
Det är förstås en fråga som är omöjlig att svara på. Det beror på din smak! Men personligen skulle jag tipsa om Italien och viner gjorda på druvsorter som nebbiolo och barbera i Piemonte, nerello och nero d’avola på Sicilien, ribolla gialla och sauvignon från Friuli-Venezia-Guilia eller aglianico från Taurasi i Kampanien. Men vinerna från Jura, Loire och Beaujolais är också ”heta” just nu (i alla fall i mitt instagramflöde). Inte minst för att de i rätta händer är så jäkla goda - men också därför att de ofta passar perfekt till vårt tids moderna kök med mycket grönsaker och udda styckdetaljer!
Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Du måste därför ha fyllt 25 år för att gå vidare. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här.
Winefinder.com en tjänst från Winefinder ApS.
Winefinder har blivit snabbare, skriv in ditt postnummer för att se när vi kan leverera hem till din dörr.
Fyll i din registrerade e-postadress i fältet för e-post och tryck på skicka så kommer ett nytt lösenord skickas till din e-postadress.
Våra viner märkta med ”kvalitetsgaranti-symbolen” håller garanterat hög kvalitet. Alla vinerna har fått betyget 90 av 100 poäng eller bättre av världens ledande oberoende vinkritiker.
Vi garanterar att du gillar vinerna du köper av oss om du fyller i din Vinprofil. Alla viner som matchar din vinprofil finner du när du filtrerar på Matchar min vinprofil i vinbutiken. Skulle du mot förmodan inte gilla viner som du köpt på rekommendation av din Vinprofil får du givetvis pengarna tillbaka.
Vi garanterar att alla våra viner har ett lägre pris än i svensk butik vid köptillfället.
Med modern teknik, fyllig information om viner, producenter, vindistrikt och sådant som är bra att veta om viner garanterar vi att du får all information du behöver dygnet runt. Dessutom har du tillgång till en vinrådgivare som hjälper dig vid behov.
Defekta flaskor ersätts naturligtvis. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du för den defekta flaskan direkt.
Vi garanterar att din vinleverans kommer som avtalat. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du med hela fraktkostnaden som du betalt.