Sangria - sommarens bästa drink

Aperolen må vara den mest populära drinken just nu - men lagom till högsommaren så slår vi ett slag för en spansk-portugisisk klassiker - Sangrian.

Här hittar du Winefinders spanska rödviner!
En drink eller ett bål som är baserat på ett fruktigt rödvin och olika frukter som apelsiner, nektariner, äpplen och/eller citron. En del använder också bär eller mer exotiska frukter som ananas och en del sötar upp den med socker eller apelsinjuice.

Aperolen må vara den mest populära drinken just nu - men lagom till högsommaren så slår vi ett slag för en klassiker - Sangrian.

Vad är Sangria?

Sangrian har sitt ursprung i Spanien och Portugal (på 1700-talet verkar det som) och är en drink eller ett bål som är baserat på ett fruktigt rödvin och diverse frukter som apelsiner, nektariner, äpplen och/eller citron. En del använder bär eller mer exotiska frukter som ananas och en del sötar upp den med socker eller lite apelsinjuice. Det går också utmärkt att öka på alkoholnivån med någon typ av sprit (gärna konjak eller brandy). Andra spär ut med lite bubbelvatten eller varför inte ett riktigt bubbel (exempelvis Cava).

Oavsett hur du gör den så är Sangria en klassisk och läcker drink för varma sommardagar som kan användas till vardags eller fest. Här nedanför hittar du några varianter. Välj gärna ett spanskt rödvin som bas (du hittar flera alternativ här!) och vill du ha mousserande vin i så föreslår vi en Cava (du hittar dessa här!).

Så nu är det bara att sätta igång och experimentera.

Ett klassiskt grundrecept

1 flaska spanskt rödvin
1 apelsin
1/2 citron
1 hel kanelstång
3-4 kryddnejlikor
4-6 cl konjak eller brandy
Kolsyrat mineralvatten (33 cl till en liter beroende på hur mycket vin du vill att det ska smaka)
Socker efter behag (dvs från 0 msk till en deciliter beroende på hur torrt/sött du vill ha det)

Skär frukten i mindre bitar och lägg i en stor skål eller tillbringare. Tillsätt vin, kryddor, eventuellt socker och sprit och låt stå i kylen minst en timme (täck med folie eller använd ett kärl som går att försluta).
Innan servering häll på bubbelvatten och servera i isfyllda glas och garnera med en kvist mynta.

Alternativ - krydda upp blandningen:

• Ta läsk istället för mineralvatten - exempelvis fruktsoda, bittterlemon eller sprite - om du vill ha det sötare.
• Addera en vaniljstång för en vaniljig touch.
• Lek med frukterna - addera t ex jordgubbar på sommaren. Använd äpple (för en mer svensk prägel), eller lime osv.
• Använd apelsinjuice istället för mineralvatten (men skippa då sockret och fruktsodan).
• Byt ut mineralvattnet mot en flaska Cava!

Här är ett alternativ som vår inköpare Magnus Olsson brukar göra hemma hos sig som baseras på Cava.

75 cl mousserande vin
5 dl fruktsoda
1 apelsin
En halv-en lime
250 g jordgubbar
2 persikor

Skiva frukterna och fördela i en karaff. Häll över fruktsodan och Cavan. Rör om och servera i glas med is och toppa med mynta.