Sydafrika mot nya höjder! ProWein - del 2.

Sydafrika mot nya höjder! ProWein - del 2.

Det är lite av en paradox att Sydafrika både är en gammal men samtidigt också en väldigt ung och outforskad vinnation. Det har gjorts vin kring Kapstaden sedan mitten av 1600-talet men det var först efter apartheidregimens fall 1994 som vinnäringen tog fart på riktigt och det är framförallt under de senaste 10-15 åren som vinrevolutionen med kvalitetsviner har tagit fart på riktigt.

Just nu ser vi en ny generation sydafrikanska vinmakare som inspirerats av personer som Eben Sadie och Tom Lubbe - båda pionjärer i det till ganska nyligen mer eller mindre okända distriktet Swartland. Swartland är fortfarande det kanske mest intressanta vinområdet i Sydafrika men det som en gång var The Swartland Revolution (småskalig kvalitetsmedveten produktion av personliga viner - ofta med en minimalistisk hållning och i en mer oldschoolaktig stil) har nu spridit slg till andra delar av Sydafrika och vinindustrin utvecklas hela tiden. 

På ProWein hade landets vinnäring laddat upp rejält med ett gigantiskt område och över 70 producenter i hall 9. Här mötte vi båda gamla och lite nyare egendomar som fortsätter att utveckla Sydafrikas viner. En del har vi redan (eller brukar ha) i butiken - andra ska vi förstås försöka ta in! :) 

 

Eben Sadie - Old Vine Series Årgång 2015
Jag var egentligen på väg ut från ProWein med riktning mot Düsseldorfs flygplats när jag såg ett bekant ansikte i ögonvrån. Där stod Eben Sadie - en av grundarna av Swartland Revolution och Swartland Independent och en av de viktigaste vinmakarna i det moderna Sydafrika. Showen var helt oannonserad (fanns inget i programmet om att Eben skulle dyka upp) men jag fick i alla fall en chans att prova igenom årgång 2015 av hans Old Vine Series.

Old Vine Series görs på gamla ”bortglömda” bush vines och vinerna görs med så lite mänsklig intervention som möjligt. Soldaat (grenache från druvor planterade i början av 1900-talet) var som vanligt saftig men ändå stramt kryddig i stilen med ett skön djup i smaken, Pofadder (cinsault som planterades på 1950-talet) bärigare, lättare och oemotståndligt charmig och jag kan egentligen aldrig säga vilken av de sin jag tycker är bäst. Treinspoor (tinta barocca från 40-åriga stockar) var mörkare, tätare och strävare och kommer att behöva tid för att utvecklas. Alla riktigt fina exempel på årgången.

De vita var också lysande. Skerpioen (en blandning av chenin blanc och palomino) var som vanligt ”lätt”, fräsch och mineralig medan Skurfberg (hundra procent chenin blanc från 90-åriga stockar) var fetare, rundare och mer intensiv i smaken. Slutligen Voetpad (en ”field blend” med en mängd olika druvor som planterades i början av 1900-talet) otroligt komplex och sammansatt med en massa olika smaker. Ska bli en fröjd att se hur de vinerna att utvecklas. 

Rianie Strydom - Syrah i världsklass
Rianie Strydom har varit vinmakare på Haskell sedan 2005 och gjort egendomen känd för några av Sydafrikas allra bästa syrah-viner. Ja kanske några av de allra bästa vinerna på druvsorten utanför norra Rhône. Haskell Aeon och Pillars är välstrukturerade, balanserade och smakrika viner med massor av charm - den förra lite mer Sydafrikansk och den senare mer ”norra Rhône” i stilen (serverad blind så tror jag att många hade misstagit Pillars för en Côte-Rôtie). Nu provade jag Aeon och Pillars från årgång 2012 som båda fått fem stjärnor i Platters sydafrikanska vinbibel. Aeon mörk och tät med en fyllig smak av mörka bär och kryddor. Pillars lättare och elegantare med en helt fantastisk blommig doft och smak av violer, mörka bär och kryddor. Vi testade också en ny chardonnay - Anvil (naturlig jäsning och ingen ny ek) - som görs i en löjligt begränsad upplaga (endast fem fat) och som är bland det bästa jag smakat från Stellenbosch.

Allra roligast var förstås att prova Rianies helt nya egna viner Strydom Rock Star 2012 och Strydom Rex 2012. Båda härliga och personliga - ännu kanske inte riktigt i klass med Haskell men det är nog bara en tidsfråga innan de är det! :)

Louis Boutinot - Sauvignon blanc-älskaren
Det finns inte många biodynamiska vingårdar/vinodlare i Sydafrika (Johan Reyneke och Reyneke Wines är ett undantag) men från och med årgång 2015 är även Waterkloof i Stellenbosch/Schapenberg biodynamiskt certifierade. Man kan säga mycket om biodynamiken som använder sig av preventiva och proaktiva preparat i homeopatiska mängder. Vetenskapligt är biodynamiken kanske mer att jämställa med en tro men många av världens bästa vinproducenter jobbar biodynamiskt i vingården och de tenderar att vara väldigt aktiva och känna sina vingårdar utan och innan.

Jag träffade Louis Boutinot som tillsammans med den talangfulla vinmakaren Nadia Bernard är en stor förkämpe för druvsorten sauvignon blanc. En druvsort som strömlinjeformats till förbannelse men som nu börjat få en revival (läs mer här). Waterkloofs sauvignon-viner tillhör landets bästa - personliga och smakrika - så långt från stereotypen man kan komma. Jag provade Circumstance Sauvignon Blanc 2015 och Waterkloof Sauvignon Blanc 2015 - de första som gjorts efter att man blivit biodynamiskt certifierade. Och båda var lysande.

Neil Ellis - still going strong
Det är förstås inte bara de yngre generationerna som påverkas av det som händer inom vinnäringen i Sydafrika just nu. Vi träffade även en av veteranerna - Neil Ellis - med fyra decenniers vinmakande bakom sig och hans viner är lika bra eller ännu bättre än någonsin. Rena fräscha och balanserade viner som är en fröjd att dricka som de är eller till mat. Bland annat har han gått tillbaka till vild jäsning (eller aldrig lämnat det?) med naturjästen för den stiliga Elgin Chardonnay och vi provade även en mycket fin grenache från 2012.

Läs mer om vinlandet Sydafrika och sydafrikanska viner här!

 

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.

Tidigare inlägg

Bordeauxmässan - några favoriter

Årets stora Bordeauxmässa är över och vi hittade en hel del favoriter bland de äldre årgångarna. Här är våra tips. Bordeauxmässan - några favoriter

Visa alla
Dela!