Klassiskt är klassikt, jag tror att det fortsätter finnas ett intresse för det, även om det ”oupptäckta” såklart känns spännande, och fortsätter växa.
Vintrender kommer och går, områden och druvor hamnar i strålkastarljus och andra faller i glömska. Ett år är en kort tid för att se någon utmärkande förändring, men går det ändå att se någon spegling av vilka berusande drycker vi väljer med vad som händer runt omkring oss på andra områden? Jag öppnade en flaska av det populäraste vinet i mitt instagramflöde just nu; Ganevat Savagnin från Jura med sommeliererna Sarah Lindstrand Mboge och Josefine Forsgren på Sarahs arbetsplats, den nyöppnade vinbaren Tyge & Sessil i Stockholm. I ljuset av denna vinälskling pratade vi om vilka vintrender vi kan vänta oss under 2017, och jag funderade lite över vad det kan betyda.
Vi börjar med att konstatera att det naturligtvis är en stor skillnad var i landet man tittar på vad som ”trendar" och blir allt mer populärt.
- De tydligaste trenderna och snabba vändningarna ser man förstås först i de stora städerna. Jag är själv uppväxt i Sundsvall men bor nu i Stockholm, och jag se att tar längre tid innan det nya hittar norrut, säger Josefine.
- Ja, för de allra flesta rör sig väl vintrender ganska långsamt. Amarone blev exempelvis ju på något sätt ”THE rödvin” som svenskarna lärde sig var dyrt och fint. Den bilden kommer nog att leva kvar bland gemene man även 2017, tror Sarah och understryker att trender även kan skilja sig mellan olika typer av restauranger bara inom Stockholms innerstad.
- Jag har tidigare jobbat på en köttkrog, där vill män ofta ha ett stort och kraftigt vin till sin köttbit. När jag jämförde med en kompis som jobbar inom fine dining har trenden enligt henne länge varit lättare viner - och hon tror snarare att folk kommer att vilja gå tillbaka till de generösa vinstilarna som zinfandel och ripasso. Men för mig har det varit något som folk har druckit hela tiden, säger hon.
Naturvinerna, viner som är gjorda med så lite tillsatser som möjligt, har hittat en allt större publik. Det blir allt lättare för svenskarna att få tag i naturviner, fler importörer har specialiserat sig på vinerna och de flesta vinbarer och restauranger med seriösa vinlistor gör ingen nyfiken gäst besviken. Just därför kanske det inte längre anses vara en ”trendig fluga”?
- Jag tror att människor kommer att sluta se naturvinerna som en avgränsad kategori, och snarare börja ta dem för givna, säger Sarah. Möjligtvis att man kommer att dela in vinerna i kategorin ”naturvin som smakar naturvin - med lite skitigare toner - och ”naturvin som är hantverksviner men som bara smakar väldigt bra - och rent”. I början kanske man mer tycker att det är roligt att prova något nytt, men ju mer folk provar, desto mer kräver de kvalitet.
”Det är svårt att förklara och prata om vin”, säger ofta nybörjare, och jag håller med! Språket för smak och doft är helt klart underutvecklat. Allt fler svenskar intresserar sig för vin, köper dyrare viner, går på provningar. Hur tror ni att det förändrar sättet att tala om vin? Kommer vi att börja beskriva viner annorlunda, när det är fler än de gamla vinnördarna som gör det? Jag utgår mycket från mig själv som när jag började med vin ofta utgick ifrån ljud, känslor och färger, men sedan lärde mig att beskriva viner utifrån ett överenskommet ”vinspråk”. Jag har dock börjat återgå allt mer till att beskriva känslan av vinet, och hitta andra vägar - för att det blir så mycket roligare. Tror ni att det kommer att komma mer att man beskriver viner på helt nya sätt?
- Jag tror helt klart att det kommer bli så, jag har börjat tänka mer så själv. Det behövs mer känsla och fantasi än skolboksexemplen för att beskriva vin, vinerna är ju fulla av liv! Det är roligare och intressantare att förklara viner genom exempelvis former, vi som jobbar med vin måste bli bättre på att förklara, säger Josefine. Sarah håller med:
- Ett vin kan ju verkligen ta en till en plats, få en att känna sig på ett visst sätt. Det säger så mycket mer än att vinet är ”fruktigt”.
Filmen Somm kan nog ha bidragit till det stora suget efter Beaujolais. Folk behöver känna sig inspirerade och peppade, den här typen av film hjälper till med det.
Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Du måste därför ha fyllt 25 år för att gå vidare. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här.
Winefinder.com en tjänst från Winefinder ApS.
Winefinder har blivit snabbare, skriv in ditt postnummer för att se när vi kan leverera hem till din dörr.
Fyll i din registrerade e-postadress i fältet för e-post och tryck på skicka så kommer ett nytt lösenord skickas till din e-postadress.
Våra viner märkta med ”kvalitetsgaranti-symbolen” håller garanterat hög kvalitet. Alla vinerna har fått betyget 90 av 100 poäng eller bättre av världens ledande oberoende vinkritiker.
Vi garanterar att du gillar vinerna du köper av oss om du fyller i din Vinprofil. Alla viner som matchar din vinprofil finner du när du filtrerar på Matchar min vinprofil i vinbutiken. Skulle du mot förmodan inte gilla viner som du köpt på rekommendation av din Vinprofil får du givetvis pengarna tillbaka.
Vi garanterar att alla våra viner har ett lägre pris än i svensk butik vid köptillfället.
Med modern teknik, fyllig information om viner, producenter, vindistrikt och sådant som är bra att veta om viner garanterar vi att du får all information du behöver dygnet runt. Dessutom har du tillgång till en vinrådgivare som hjälper dig vid behov.
Defekta flaskor ersätts naturligtvis. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du för den defekta flaskan direkt.
Vi garanterar att din vinleverans kommer som avtalat. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du med hela fraktkostnaden som du betalt.