Château Suduiraut
Chateau Suduiraut 2010
- Frankrike, Bordeaux
- Sauvignon Blanc, Sémillon
- 95 p Vibrant acidity and lots of spice in the excellent finish ...
Hur svenskt vi än anser att glögg är idag så är inte traditionen svensk från början. Under antiken njöt såväl grekerna och romarna av kryddade viner. De två främsta anledningarna var att kryddorna ansågs ge hälsobringande egenskaper, men de hjälpte också till att dölja oangenäma smaker i viner. Man kallade drycken conditum paradoxum – ”överraskelsens kryddor” – och från 300-talet och framåt finns romerska recept som möjligen kan ses som en historisk föregångare till glögg. Det man vet är att kejsar Nero uppskattade dessa drycker – gärna i samband med orgier. Under 1400-talet görs historiska omnämnanden i området kring Rhen om hur de tyska slotten värmde och kryddade rödvin för att hålla värmen under de kalla vintermånaderna – så kallat glühwein.
Första gången som glögg nämns i svensk skrift är år 1609 då ordet ”glödgat win” dyker upp, men man vet att vi redan under medeltiden och 1500-talet drack olika varianter av ”glögg”. Kung Erik XIV hade exempelvis Lutendrank som favoritdryck. Lutendrank innehöll vin, kryddor och mjök och serverades i 210 kannor på hans kröning år 1561. Gustav Vasa däremot ville ha Rehnvin med socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor i sin kryddblandning. Det glödgade vinet dracks – som namnet antyder – varmt, och efter hand förkortades ”glödgat win” till enbart ”glödg”.
Dagens glögg tros ha ganska lite att göra med dåtidens glödgade viner som ofta späddes ut med hett vatten. Därmed var de alkoholsvagare och påminde under större delen av 1800-talet mer om glühwein. I recept från 1837-1870 nämns ingredienser som muskotblomma, kanel, kryddnejlikor men också mer ovanliga komponenter som lakritsrot och islandsmossa. Glöggen blev allt starkare i takt med att man upptäckte att karamelliserat socker förbättrar smaken. Genom att placera sockret i ett nät ovanför glöggen och tända på alkoholångorna lät man den brinnande alkoholen (som bör vara på starkvinvinsnivå) göra jobbet. Idag används inte längre metoden eftersom förångningen och avbränningen halverade alkoholhalten och det ansågs vara ett slöseri. I samma takt som att alkoholen steg i glöggen började man också tillsätta allt fler kryddor.
Först runt 1890-talet blev glöggen en svensk jultradition. Under denna tid kunde man köpa glöggblandningar med julmotiv hos de flesta vin- och sprithandlare och särskilda glöggserviser började saluföras. Det är också någonstans här som namnet ”glögg” etableras. Man vet inte exakt varför just julen blev glöggens tid, men en kvalificerad gissning är att varm och söt glögg var ett utmärkt sätt att värma kalla själar runt midvintertid. Det är också från denna tid som de två glöggtyperna vinglögg och starkvinsglögg som vi använder än idag härstammar – den senare spetsad med starksprit för att höja alkoholhalten. Även i modern tid används liknande kryddor som Gustav Vasa föredrog; honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor, men alla glöggtillverkare har så klart sitt eget hemliga recept och nya fantasifulla smaker dyker upp varje jul. Från och med mitten på oktober syns en rejäl ökning i glöggförsäljningen som pågår fram till det nya året – ingen jul utan glögg helt enkelt!
Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Du måste därför ha fyllt 25 år för att gå vidare. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här.
Winefinder.com en tjänst från Winefinder ApS.
Winefinder har blivit snabbare, skriv in ditt postnummer för att se när vi kan leverera hem till din dörr.
Fyll i din registrerade e-postadress i fältet för e-post och tryck på skicka så kommer ett nytt lösenord skickas till din e-postadress.
Våra viner märkta med ”kvalitetsgaranti-symbolen” håller garanterat hög kvalitet. Alla vinerna har fått betyget 90 av 100 poäng eller bättre av världens ledande oberoende vinkritiker.
Vi garanterar att du gillar vinerna du köper av oss om du fyller i din Vinprofil. Alla viner som matchar din vinprofil finner du när du filtrerar på Matchar min vinprofil i vinbutiken. Skulle du mot förmodan inte gilla viner som du köpt på rekommendation av din Vinprofil får du givetvis pengarna tillbaka.
Vi garanterar att alla våra viner har ett lägre pris än i svensk butik vid köptillfället.
Med modern teknik, fyllig information om viner, producenter, vindistrikt och sådant som är bra att veta om viner garanterar vi att du får all information du behöver dygnet runt. Dessutom har du tillgång till en vinrådgivare som hjälper dig vid behov.
Defekta flaskor ersätts naturligtvis. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du för den defekta flaskan direkt.
Vi garanterar att din vinleverans kommer som avtalat. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du med hela fraktkostnaden som du betalt.