Årets bästa viner 2023 - del 2

Andra delen av årets bästa viner från 2023. Det här var de mest spännande, prisvärda och bästa vinerna under det gångna året. 

 Vill man ha ett "superhett" vinområde med fantastiska viner som fortfarande levererar till vettiga priser - ja då är det Barolo man ska rikta blickarna mot.

Barolo, Martinborough, Champagne, Rhône och Roussillon. Årets bästa viner kommer från några klassiska vindistrikt. Det har blivit dags för del två av Årets Bästa Viner 2022!

2023 blev året då Bordeaux på allvar kom tillbaka som vinregion. Ja - världens bästa vinområde har förstås aldrig varit borta men för oss på Winefinder handlade väldigt mycket om Bordeaux. Vi hade förmånen att sälja en av de bästa primörårgångarna någonsin (2022) samtidigt som intresset för det engelsmännen kallar "affordable Bordeaux" i äldre årgångar aldrig har varit större hos våra kunder. Därför är det inte så konstigt att både jag och mina kollegor har så många Bordeauxviner på vår topplista över de bästa, mest prisvärda och mest spännande vinerna från 2023.

I del två av Årets Bästa är det Anders Højby Nielsen och Martin Snevig Jensen, båda i butiken i Gentofte, samt undertecknad som väljer sina favoriter från det gångna året. Våra kollegor i butiken lyfter med rätta fram Château Simard 2015 som ett av årets viner. Det gjorde även vår inköpare Magnus Olsson (och även jag hade tagit med den om inte de redan haft med den på sina listor) och det är inte så konstigt. 

Det är ett av de bästa "fynden" i Saint-Émilion. Château Simard ägs av familjen Vauthier på mytomspunna Château Ausone och är ett vin som får samma fina uppmärksamhet som Ausone och som också är lite av familjen Vauthiers experimentegendom. Simard 2015 har den fina årgångens signum och är ett vin med både komplexitet och Saint-Émilions runda mjuka frukt och frukten verkligen skiner i det här vinet. Det är det närmaste man kommer Bourgogne i Bordeaux. 

Och på tal om Bourgogne? Varför är det så få Bourgogne-viner på listorna? Ja det har inte varit ont om bra Bourgogneupplevelser under 2023 men det är däremot svårt att få tag på bra Bourgogne (allokeringarna har varit små och efterfrågan på världsmarknaden enorm), och särskilt bra Bourgogne som går att sälja till ett bra pris. Prisutvecklingen och de små skördarna har varit jobbiga för oss som älskar Pinot Noir och Chardonnay från Côte d'Or och de andra underdistrikten men vi kommer föstås att göra vårt yttersta att hitta Bourgogne till vettiga priser under 2024. Se det som ett löfte!

Nej vill man ha ett "superhett" vinområde med fantastiska viner som fortfarande levererar till vettiga priser - ja då är det Barolo man ska rikta blickarna mot. Ja, priserna har stigit även där, men att man fortfarande kan köpa en Cru-Barolo som Carlo Revellos eleganta och smakrika Giachini 2017 under 500 kronor flaskan, eller deras vanliga Barolo 2018 för under 400 kronor, är riktigt goda nyheter för oss vinälskare. Snacka om världsklass och prisvärde. 

Vi hoppas att vinåret 2024 blir minst lika bra som vinåret 2023. Och med det sagt - du hittar vår lista över årets bästa viner här nedanför. 

Gott slut och gott nytt vinår önskar vi er alla!

Magnus Ericsson & Winefinders Wine Team

Del 1 av Årets Bästa hittar ni här!

 

Magnus Ericsson - VD & trendspanare

 

Chateau la Tour de By 2016, 219 kr/flaska
2023 blev året då jag på allvar hittade hem till världens bästa vinregion igen. Efter att i flera år har letat efter ”roligare” viner på annat håll vände jag åter blicken mot regionen som en gång väckte mitt vinintresse. Bordeaux har aldrig varit bättre än just nu och du hittar fantastiska viner i så gott som alla prisklasser. Château La Tour de By tillhör de mest plånboksvänliga köpen i området och 2016 är en helt enastående årgång (kanske min absoluta favorit på 2000-talet) med en lysande fräschör och smakrikedom. 

Carlo Revello & Figli Barolo Giachini 2017, 455 kr/flaska
Inom vinvärlden pratar vi mycket om drickbarhet. Få har idag möjlighet eller tålamod att lagra ett vin i tio till tjugo år för att det ska bli moget. Därför har de bästa vinerna numera både en omedelbar drickbarhet och en fin lagringspotential. Årgång 2017 i Barolo är en sådan årgång. Den har redan börjat öppna upp sig med en förföriskt fin frukt men den kan också lagras i fem-femton år för den som vill det. Carlo Revellos Giachini är en topp-cru från La Morra som ligger mellan Rocche dell Annunziata, Gattera och Bricco Rocca 230 meter över havet och levererar en fantastisk elegans och finess i årgången. Dessutom till ett pris, i förhållande till kvaliteten, som man nästan inte hittar numera. 


Chateau Tronquoy-Lalande 2019, 425 kr/flaska
Vinet som golvade oss och den brittiska vinkritikern Jancis Robinson med årgång 2018. Nu är 2019 här och vinet är minst lika bra. Chateau Tronquoy-Lalande (numera bara Château Tronquoy på etiketten) har genomgått en transformation sedan grannen och Bordeaux-superstjärnan Château Montrose (den berömda andra crun från St-Estèphe)  tog över ägandet och är nu ett av de bästa köpen i hela regionen. Vinerna är klassiskt mörka "vin de gardes" med tydliga men fint utmejslade tanniner och en fantastisk lagringspotential. Det här är ett vin för källaren men det bjuder redan nu på de där klassiska svartavinbär- och ceder-tonerna som vi förknippar med Bordeaux av toppklass. 


Penfolds St Henri 2020, 769 kr/flaska
Vinet som för mig personligen personifierar ikoniska Penfolds mer än t ex både Grange och RWT. Inget annat vin i Penfolds portfölj bjuder på sådan europeisk elegans kombinerat med både kraft och lagringspotential. Det är dessutom det bästa köpet i hela Penfolds Collection. Det kostar en bråkdel av vad Grange betingar och är inte ett dugg sämre enligt undertecknad (jag föredrar det nästan alltid framför Grange). Årgången leverera otroligt fin frukt kombinerat med en fantastisk komplexitet och mineralitet. Världsklass. 

Champagne Boizel Cuvée sous Bois 2000, 1 095 kr/flaska
Cuvée Sous Bois är kanske Champagnehuset Boizels mest speciella vin. Likt vinerna från Jacques Selosse får Sous Bois både jäsning och extra lång lagring på franska ekfat (från Champagne och Bourgogne) och utvecklar en rik och fyllig munkänsla. 23 år gammalt bjuder 00:an på en vinös och rikt utvecklad smak av mogen citrus, mineral, nötter och lite brända mandlar. Smaken är lång och komplex och det bästa av allt är att de bara kostar en bråkdel av vad vinerna från Jacques Selosse kostar. OBS! Vi har bara några få flaskor kvar av denna juvel. 

 

Martin Snevig Jensen & Anders Højby Nielsen - vinexperter i butiken i Gentofte

Louis Roederer Collection 244, 559 kr/flaska
Vinet som har blivit vår huschampagne i butiken i Gentofte. Rik, elegant och med en finess man nästan bara finner hos Roederer.
"Denne champagne leverer som altid på øverste hylde også i dette nye 244 cuvée. Fyldig med vintage karakter."
 
El Enemigo Chardonnay 2020, 279 kr/flaska
En av våra största succéer genom tiderna. Få gör det bättre än Catena och Alejandro Vigil. Ett vin som borde kosta mer. 
"Elegant argentinsk chardonnay. Leder tankerne hen på god Bourgogne."
 
Domaine la Barroche Châteauneuf 2020, 449 kr/flaska
Julien Barrot besökte oss för en Winemakers Dinner i november och återigen kunde vi konstatera hur bra vinerna är. Egendomen tillhör otvetydigt en av de bästa i distriktet.
"Stor vin til en fornuftig pris. Fyldig, indsmigrende uden for mange kanter."
 
Château Simard 2015, 325 kr/flaska
Simard har gått från klarhet till klarhet de senaste åren och är idag ett vin med både komplexitet och Saint-Émilions runda mjuka frukt. Det har imponerat stort på oss på de senaste årens primörprovningar. 
"Famille Vauthier (Ch. Ausone) leverer her en lille perle. 2015 årgangen er helt i top lige nu."
 
Bodegas Tarón Reserva 2016, 249 kr/flaska
Hur gör de det i Rioja? Gamla stockar, handskörd och lång lagring. Smakrikt, elegant och läckert - och dessutom till ett fantastiskt pris.
"Lækker Rioja med masser af fylde og mørk moden frugt. Værdi til prisen."

 

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.