Att tala om smaker kan vara något vanskligt då det svenska språket saknar nyanser som engelskans "taste" och "flavour". Det är som att be någon du känner att beskriva smaken av kyckling, för hur smakar det? Kyckling förstås. Men din upplevelse av vad kyckling smakar kanske skiljer sig markant från din väns uppfattning? För att du enklare skall förstå skillnader på smak och smak delar vi upp ämnet i två delar, objektiv och subjektiv smak. Den objektiva smaken består av fem så kallade grundsmaker, medan den subjektiva smaken är din personliga upplevelse – den så kallade sinnliga aspekten. Var vi känner smak är också intressant. Tungan är naturligtvis vår största smakreceptor, men även näsans doftreceptorer är med och påverkar vår uppfattning om hur det vi har i munnen smakar. För att ytterligare komplicera det hela så påverkar även de smaker vi haft i munnen precis innan vi fyller på med något annat (så kallad adaption) eller vår upplevda vana av vissa smaker som t ex extremt kryddhet chilifrukt (så kallad habituering). Det finns idag fem stycken grundsmaker: Syrlighet, sötma, sälta, beska och umami. De allra flesta av oss är känsliga för syrliga smaker. Upplevelsen av att käkmusklerna vrids ett varv eller två känner väl de flesta igen. Syran i en ingrediens får det att "vattnas i munnen", av den enkla anledningen att saliv rinner till för att mildra syrligheten – kroppen är fantastisk eller hur? I direkt motsats till syra står sötma. Om syran är vass kan smakupplevelsen av sötma beskrivas som mjuk. Sötma breddar smakupplevelsen och får många att uppleva rätten som mer smakrik (i många restaurangkök används socker i matlagningen oftare än du tror). Sälta är precis som sötma något som lockar fram smaker i råvaran. Känsligheten för sälta varierar väldigt mycket från person till person, därför kan det vara klokt att salta i underkant och låta gästerna salta själva vid bordet efter egen smak. Beska är en kontroversiell smak, barn brukar ju som bekant inte alls tycka om beska smaker. Det brukar ta några sekunder innan en vuxen person registrerar smaken (vanligtvis långt bak på tungan), men när det är gjort sitter smaken i längre än du tror. Umami är ett japanskt ord som översätts till "delikat" eller "smakrik", ännu bättre är den engelska översättingen "yummy"! Umami, eller glutamat som den också kallas, är saltet i proteiner. Som umamirik mat räknas till exempel skaldjur, feta fiskar, lagrade ostar, nötter, lufttorkad skinka mm. Den personliga uppfattningen, "jag gillar verkligen musslors smak" eller "jag tycker inte om jordgubbars smak" är något som är en del av din egna smakprofil. Det finns nog lika många sinnliga smakpreferenser som det finns människor på jorden. Istället för att debattera exakt HUR en jordgubbe smakar och hur detta skall beskrivas vill vi fokusera på det som är enklare att relatera till. Vi talar om begrepp som: Fyllighet, strävhet, kryddhetta och konsistens. Till detta lägger vi vårt doftsinne som faktiskt påverkar vår smakuppfattning mer än vi tror (testa att hålla för näsan när du äter t ex rosmarin). Kombinerar vi de objektiva smakbegreppen med dessa sinnliga fem så är det bra mycket enklare att beskriva och kategorisera smaker, även om det alltjämt i slutändan är en subjektiv bedömning (du kommer väl ihåg det där med att det inte är en exakt vetenskap?). Vi har en tendens i Sverige att dricka våra vita viner för kalla och våra röda viner för varma. Den som inte tror att temperaturen är så viktig för vinets smak ändrar sig ofta efter att ha provat samma vin vid olika serveringstemperaturer. Att dricka ett kylskåpskallt vin är inte att rekommendera eftersom ett vin som serveras för kallt gömmer en hel del smaker vilka döljs av den låga temperaturen. Syran tar en framskjutande roll och fruktighet och sötma landar i bakgrunden. Om vinet är ekfatslagrat är det de beska smakerna som kommer fram vid den låga temperaturen. Rumstempererat vin betyder inte att vinet skall serveras vid dagens inomhus temperaturer, vilka ofta kan vara upp emot ca 22 grader. Snarare är det det tidiga 1900-talets inomhustemperaturer om 18-19 grader man bör efterlikna. Varma viner förlorar mycket av sina naturliga fördelar, vinet blir klumpigt och tappar i fräschör. Alkoholen tar överhand och vinet kan upplevas som obalanserat och lite kladdigt sött eller grovt och överdrivet fylligt.DEL 2
Vad är smak?
Fem stycken grundsmaker
Sötma
Sälta
Beska
Umami
Subjektiv smak
Några olika sätt att "bedöma" ett vin?
Temperaturen påverkar
För kallt vin?
För varmt vin?
Gott råd
Vita viner tas ur kylskåpet en halvtimme innan de skall serveras.
Röda viner sätts in i kylskåpet en halvtimme innan de serveras.
Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Du måste därför ha fyllt 25 år för att gå vidare. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här.
Winefinder.com en tjänst från Winefinder ApS.
Winefinder har blivit snabbare, skriv in ditt postnummer för att se när vi kan leverera hem till din dörr.
Fyll i din registrerade e-postadress i fältet för e-post och tryck på skicka så kommer ett nytt lösenord skickas till din e-postadress.
Våra viner märkta med ”kvalitetsgaranti-symbolen” håller garanterat hög kvalitet. Alla vinerna har fått betyget 90 av 100 poäng eller bättre av världens ledande oberoende vinkritiker.
Vi garanterar att du gillar vinerna du köper av oss om du fyller i din Vinprofil. Alla viner som matchar din vinprofil finner du när du filtrerar på Matchar min vinprofil i vinbutiken. Skulle du mot förmodan inte gilla viner som du köpt på rekommendation av din Vinprofil får du givetvis pengarna tillbaka.
Vi garanterar att alla våra viner har ett lägre pris än i svensk butik vid köptillfället.
Med modern teknik, fyllig information om viner, producenter, vindistrikt och sådant som är bra att veta om viner garanterar vi att du får all information du behöver dygnet runt. Dessutom har du tillgång till en vinrådgivare som hjälper dig vid behov.
Defekta flaskor ersätts naturligtvis. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du för den defekta flaskan direkt.
Vi garanterar att din vinleverans kommer som avtalat. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du med hela fraktkostnaden som du betalt.