Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Mouton-Rothschild Château Mouton-Rothschild Ex-Château 2025 1982

Château Mouton-RothschildChâteau Mouton-Rothschild Ex-Château 2025 1982

Frankrike, Pauillac, 750 ml, 12,5%

Mouton-Rothschild består av 75 hektar vingårdar planterade med 80% cabernet sauvignon, 16% merlot, 3% cabernet franc och 1% petit verdot. Sedan 1990-talet har planteringarna ändrats med fördel merlot när man minskat andelen cabernet franc. Blenden varierar från år till år – bland annat användes inge···

Flaskor per låda (1 st)

42 995 kr

Flaskpris 42 995 kr
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Doften är stor, mycket koncentrerad och massivt fruktig med inslag av mineral, svarta vinbär, vilda blåbär och hasselnötter. Smaken är fyllig i kompakt stil med inbäddade men markerade tanniner.

Drickes
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
3 timmar

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Château Mouton-Rothschild är en av de mytomspunna och legendariska ”fem stora” i Bordeaux – men så har det inte alltid varit! Allting började år 1744 med födseln av Amschel Meyer i Frankfurt som under sitt liv långsamt började att bygga upp en anselig rikedom genom att jobba som handelsman på firman ”zum Roten Schild” som senare kom att bli hans familjs efternamn – Rothschild. År 1798 sände hans sina söner till olika städer för att ge dem möjlighet att bygga upp sina egna förmögenheter. En av sönerna, Nathaniel de Rothschild, fick under denna tid ett gott öga till Bordeaux och började nära drömmen om att äga ett eget slott. Lotten föll på Château Brane Mouton i Pauillac.

Slottet hade tidigare fått sitt namn av Joseph de Brane när han köpte egendomen år 1720 av Nicolas-Alexandre de Segur (kända för sitt ägandeskap av andra stora slott som Calon-Segur). Joseph i sin tur (som också ägde Brane-Cantenac i Margaux) kombinerade sitt eget namn med ordet ”Mouton” som kan översättas till ”liten kulle”.  

När Nathaniel de Rothschild köpte egendomen år 1853 från Isaac Thuret var ägorna mycket nedgångna. Nathaniel behövde både omplantera vingårdarna och renovera ägorna, vilket kanske förklarar att Isaac sålde egendomen till Nathaniel för betydligt mindre än han köpt den för 23 år tidigare. Nathaniel, som var en del av den brittiska grenen av Rothschildfamiljen, följde traditionen att döpa om slottet till sitt eget namn i kombination med ett av de gamla namnen och därmed var Château Mouton-Rothschild fött.

Några år senare köpte en annan medlem av Rothschildfamiljen ett slott i samma region: James Rothschild köpte granngården Château Lafite år 1868. Familjevapnet med de fem pilarna, som skall representera de fem bröderna, syns fortfarande på båda etiketterna. Det skulle dröja en generation innan en medlem från Rothschildfamiljen faktiskt besökte och bodde på Mouton-Rothschild då såväl Nathaniel som James såg sina inköp främst som investeringar.

Mouton-Rothschilds moderna historia sammanfaller med moderniseringen av hela området Bordeaux. Den unge baronen Philippe Rotshchild – då blott 20 år gammal – tog kontrollen över familjeegendomen och började i samband med det att göra om sättet att producera och sälja vin. Hans nytänkande sågs som radikalt år 1922 med merparten av baronens förändringar används av alla topproducenter i Bordeaux idag. Slottet var redan på denna tid kända för sin ypperliga kvalitet men Baron Philippe visste att vinerna kunde bli ännu bättre. Han var så övertygad att hans viner var lika bra som de fyra första-cruerna (Margaux, Haut-Brion, Lafite och Latour) att han inledde den omöjliga uppgiften att ändra Médocs klassificering från 1855 då Mouton tilldelades statusen som andra-cru. Han var så säker på sin sak att han kallade sin klassificering för ”en monstruös orättvisa” och skaffade sig följande motto: ”Premier ne puis, second ne daigne, Mouton suis” (översatt till ” Första kan jag inte bli, andra önskar jag inte vara. Jag är Mouton”).

För att uppfylla sin dröm satte han igång. Redan år 1924 blev han den förste att insistera på att alla viner skulle buteljeras på slottet istället för att säljas på bulk till négocianter. Detta gav honom total kontroll över kvaliteten på vinerna och sågs som närmast revolutionernande. Samma år anlitande han också konstnären Jean Carlu för att designa etiketten. Detta kom att bli startskottet för den tradition som Baronen inledde på riktigt år 1945 – fredens år – då han med det ikoniska V för Victory på etiketten började anlita en ny konstnär varje år. Stora konstnärer som Andy Warhol, Pablo Picasso, Prins Charles, Salvador Dali, Miro, Chagall, Braque, Bacon, Tàpies och David Hockneyhar sedan dess skänkts den stora äran att designa årets etikett. År 1926 stod nya vineriet Grand Chai klart. År 1933 köpte Philippe granngården Château Mouton d’Armailhacq (som sedan 1989 går under namnet Château d’Armailhac). Den största anledningen till köpet var att egendomen också kom med en välfungerande  négociantverksamhet som döptes om till ”Baron Philippe de Rothschild S.A.”. År 1970 köpte han även närliggande femte-crun Château Clerc-Milon. Runt denna tid vidareutvecklade Baronen varumärket Mouton Cadetmed syftet att skapa ett vin som alla hade råd med. Bakgrunden till etiketten var tre katastrofårgångar under 30-talet – man använde då namnet som ett andravin till Mouton Rothschild! Eftersom kvaliteten under dessa tre årgångar var så undermålig och kvantiteten så låg valde Baronen att skapa Mouton Cadet (översätts till ”Yngste brodern från Mouton”) för att bebehålla ryktet på förstavinet. Idag heter andra vinet Le Petit Mouton de Mouton Rothschild. Mouton Cadet har sedan 1950-talet sålts som ett omåttligt populärt eget varumärke med syfte att vara ett billigt konsumtionsvin skapat i syfte att passa de flesta.

År 1973 hände så det omöjliga. Efter att ha varit oförändrat i över 100 år förändrades så klassificeringen av Médoc 1855 med den enda ändringen som någonsin skett: Mouton-Rothschild fick sin eftertraktade titel ”Premier Cru Classe” – första cru. Baron Philippe kunde äntligen ändra sitt motto till ”Premier je suis, Second je fus, Mouton ne change” (Översätts till ”Första jag är, andra jag var. Mouton ändrar sig aldrig”.)

Baron Philippe de Rothschild fick bort år 1988 och han efterföljdes av sin lika karismatiska dotter, Baronessan Philippine de Rothschild. När Philippine tog över ägorna var hon en hyllad fransk skådespelare och redan en legendar i sin egen rätt. Philippine fortsatt sin fars arbete och förde dessutom in ännu mer konst på Moutons ägor. Philippine gick bort år 2014 och efterträddes av hennes son Philippe Sereys de Rothschild (som jobbar tätt tillsammans med hennes andra barn Camille Sereys de Rothschild-Ögren och Julien de Beaumarchais).

Förutom egendomarna i Bordeaux producerar man även Opus One i Napa Valley, Domaine Baron’arques i Limoux och Almaviva tillsammans med Concha y Toro i Chile.

Ägorna och vinerna

Mouton-Rothschild består av 75 hektar vingårdar planterade med 80% cabernet sauvignon, 16% merlot, 3% cabernet franc och 1% petit verdot. Sedan 1990-talet har planteringarna ändrats med fördel merlot när man minskat andelen cabernet franc. Blenden varierar från år till år – bland annat användes ingen petit verdot mellan 2004 och 2015 och ingen cabernet franc mellan 2006 och 2010. Rankornas snittålder är 50 år men vissa parceller är så gamla som 100 år (de äldsta rankorna är från 1890). Jordmånen är grusiga stenjordar med sand, lera och kalksten. Jordmånen är således perfekt för cabernet sauvignon och faktum är att Mouton-Rothschild var ett av de första slott att börja dominera sina blends med just cabernet sauvignon på 1800-talet (och man är dessutom ett av få Bordeauxslott som vissa årgångar haft 100% cabernet sauvignon i vinet).

Vingårdarna ligger på ”mouton-platån”, Paulliacs högsta punkt med sina 29 meter över havet – merparten av ägorna ligger i ett enda stort vingårdsblock med sydlig exponering. Grannen Lafite-Rothschild ligger alldeles norrut och Pontet-Canet på andra sidan vägen.

Druvorna handskördas och samlas i 12-kiloskorgar. Vinet vinifieras i de 64 temperaturkontrollerade 225-hektoliters ekfat som finns i den nya källare som invigdes år 2013. Den malolaktiska jäsningen äger rum i tankar. Vinerna lagras alltid i 100% ny ek under 19-22 månader.

Andravinet, Le Petit Mouton de Mouton Rothschild, skapades år 1993. Tredjevinet säljs under etiketten Baron Nathaniel. Man gör också ett vitt vin under namnet Aile d’Argentsom är en blend av sauvignon blanc, sémillon och muscadelle från 4,5 hektar. Första årgången var 1991.

Sedan vinmakaren Philippe Dhalluins ankomst har kvantiteten av förstavinet gått ner samtisigt som kvaliteten har gått upp. Förr släpptes mellan 25,000-30,000 lådor årligen medan man numera sällan överstiger 20,000 lådor.

http://www.bpdr.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du