Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Malartic-Lagravière Château Malartic-Lagravière 2015

Château Malartic-LagravièreChâteau Malartic-Lagravière 2015

Frankrike, Pessac-Léognan, 750 ml, 14%

Låda (6 st)

4 518 kr

Flaskpris 753 kr
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Doften är komplex och ung med björnbär, plommon, terakotta, källare, och en blommighet. Smaken är medelfyllig med fet, mogna tanniner, bra djup av frukt med dröjer, strukturerad yta. Idag hittar man plommon, svarta vinbär, ek och muskot.

Drickes
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
5 timmar

Så tycker experterna

WineSpectator
91p 91—94p

Offers a sleek, fresh feel, with plum and cassis notes streaming along, carried by a tarry hint. Stays lively through the defined finish.—J.M.

James Suckling
96p 96-97p

This shows fabulous depth of fruit and ripe tannins that last for minutes. Full body. Insane finish. Powerful. Greatest ever from here.

Decanter
93p 93p

Dark, rich, serious, well-extracted fruit; firm but with just the right pressure on the pedal. One that will age very well, continuing a run of strong vintages here. Cinnamon and black pepper spice from 7% Petit Verdot – increasingly common in Pessac-Léognan. 53% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot and 5% Cabernet Franc, 80% new oak.

Decanter
93p 93p

Dark, rich, serious, well-extracted fruit; firm but with just the right pressure on the pedal. One that will age very well, continuing a run of strong vintages here. Cinnamon and black pepper spice from 7% Petit Verdot – increasingly common in Pessac-Léognan. 53% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot and 5% Cabernet Franc, 80% new oak.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Château Malartic-Lagravière hette ursprungligen Domaine de Lagravière innan det köptes av familjen Malartic i slutet av 1700-talet. Namnet byttes officiellt år 1850 till Château Malartic-Lagravière. Det nya namnet togs fram som en hyllning till familjens ”berömde son” Greve Anne-Joseph-Hippolyte Maures de Malartic som var en känd fransk kolonial guvernör och skeppsamiral. Skeppet på etiketten är också en hommage till greven.

Egendomen bytte sedan ägarskap från Maures de Malartic till Arnaud Ricard. Familjen Ricard var även tidigare kända i Graves eftersom de också ägde Ch. Fieuzal och Domaine de Chevalier. Familjen Ricard sålde slutligen egendomen år 1990 till champagneproducenten Laurent-Perrier för att sedan 1997 övergå till Michele och Alfred-Alexandre Bonnie. Bonnies hade sin bakgrund som marknadsförare av tvättmedel innan de blev slottsägare men kastade sig snabbt in i att modernisera och omplantera ägorna. De började med 19 hektar för att 20 år senare – år 2017 – hade 53 hektar rankor. När de nya faciliteterna stod klara år 1998 var de en av de första att införa gravitation för att flytta must i källarna. Här installerades också 10 stora ektankar och 20 konformade ståltankar.

Som ett led I moderniseringen började man också ett intensivt arbete att konvertera vingårdsarbetet till så kallad hållbar vinmakning (sustainable farming). Den stora kvalitetsmässiga förändringen kan skönjas från årgång 2005 när det hårda arbetet började skörda frukt. Idag sköts gården av Severine och Jean Jacques Bonnie.

Viner

Malartic-Lagravières 53 hektar är planterade med både blå och gröna druvor. De 46 hektaren röda druvår består av 45% merlot, 45% cabernet sauvignon, 8% cabernet franc och 2% petit verdot med en snittålder på 33 år. Här består jordmånen av grusjordar med lera och kalksten som letar sig 8 meter ner i marken fördelat på 4 vingårdslägen med 75 separata parceller. Högsta punkten i vingårdarna är 53 meter.

För de gröna druvorna är planterade på resterande 7 hektar och är fördelat mellan 80% sauvignon blanc och 20% sémillon med en snittålder på 25 år. Här är jordmånen mer rik på kalksten och lera och mikroklimatet är något svalare.

De röda vinerna jästs på ektankar och rostfria ståltankar – ektankarna används främst druvor från gårdens äldsta rankor. Den malolaktiska jäsningen sker på ekfat. Vinerna lagras på 70% ny ek. Årlig produktion cirka 16,000 lådor.

De vita vinerna jäses på 50% ny ek med minimal skalkontakt. Vinet lagras med sin jästfällning för att addera textur. Vinet genomgår ingen malolaktisk jäsning och den efterföljande fatlagringen sker på 50-70% ny ek i 12 månader. Årlig produktion cirka 2,000 lådor.

Det görs både ettrött och ett vitt andravinsom från och med 2007 ändrat namn till La Reserve de Malartic. Man äger dessutom Ch. Gazin-Rocquencourt i Péssac-Léognan och Bodega Diamandes i Mendoza.

http://www.malartic-lagraviere.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du