Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château la Gaffeliere Château la Gaffelière 2019

Château la GaffeliereChâteau la Gaffelière 2019

Frankrike, Saint-Emilion, 750 ml, 13,5%

Château La Gaffeliere är en av de egendomar som gjort störst framsteg på den högra stranden under de senaste 15-20 åren. Idag är det en egendom i toppform som gör några av de absolut bästa vinerna i Saint-Émilion och som ofta tillhör topparna i årgången. 2019 var en fantastisk årgång för La Gaffeliè···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2019

Smaknotering

Ung koncentrerad doft med aromer av mörka bär, plommon kryddor, cederträ och lite choklad. Kroppen är medelfyllig till fyllig med inteinsiv men välbalanserad frukt, markerade men fina silkiga tanniner, en fin komplexitet och en mycket lång eftersmak.

Drickes
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
1 timma

Så tycker experterna

Vinous
96p 96 p "The 2019 La Gaffelière is just as impressive as it was en primeur."

"The 2019 La Gaffelière is just as impressive as it was en primeur. Bright and tightly wound, La Gaffelière sizzles with energy. Dark red fruit, mocha, blood orange, mint and dried flowers lend striking aromatic presence. There is some youthful austerity here, but nothing time in bottle won´t take care of. The 2019 doesn´t quite match the stratospehric grandeur of the magical 2018, but it comes close."

The Wine Independent
96p 96 p "The medium to full-bodied palate is lively and refreshing."

"The 2019 La Gaffeliere is a blend of 60% Merlot and 40% Cabernet Franc. Deep garnet-purple in color, it rolls out with pronounced notes of stewed black and red plums, boysenberry preserves, and Indian spices, leading to suggestions of cedar, underbrush, and black olives. The medium to full-bodied palate is lively and refreshing, with fine-grained tannins and delicate red and black fruit layers, finishing minerally."

Jane Anson
96p 96 p "I love this, and it has delivered on its En Primeur promise."

"The most gorgeous depth and complexity through the palate, with touches of mineral pulsing and salinity on the finish, a ton of brambled blackberry, raspberry puree, tobacco leaf, leather and raspberry leaf fruit. 60% new oak. Brilliant wine. Owned by the Malet-Roquefort family since 1715, with Stephane Derenoncourt consultant since 2004. I love this, and it has delivered on its En Primeur promise."

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Château la Gaffelière är idag en omtyckt vinproducent i vackra Bordeauxappellationen Saint-Emilion, men redan långt före slottet och egendomens uppförande finns tecken på att antika romare planterade druvor på platsen för tusen år sedan. Även nuvarande slottets historia är mycket gammal; Château la Gaffelière är ett av de äldsta familjeägda slotten i Saint-Emilion och dagens ägare har ägt slottet i 300 år och kan spåra sin historia i området till 1300-talet. 

Under 1400-talet tros dock La Gaffelière ha använts som en typ av sjukhus till människor med spetälska eftersom Gaffelière kan översättas från gammelfranska till typ ”leprakoloni”. Även om egendomen kan dateras till 1000-talet är det i och med ankomsten av greven Comte de Malet-Roquefort på 1600-talet som slottets moderna historia startar. Det är tack vare honom som dagens unika gotiska slott uppfördes. Vid 1700-talet hade redan ryktet om egendomens fina viner börjat sprida sig. Någon gång runt denna tid delades ägorna upp och den andra halvan blev det som idag är känt som Château Canon La Gaffelière som ligger längre ned längs vägen. Den halva som familjen Malet-Roquefort behöll (dagens La Gaffelière) kallades länge La Gaffelière Naudes. Fram till 1961 producerade La Gaffelière Naudes enastående viner men därefter gick slottet in i en medioker period. 1963 kortades namnet ner till enbart Château La Gaffelière. Det skulle dröja ända från till dess att familjen Malet-Roquefort anlitade konsulten Stephane Derenoncourt långt in på 00-talet innan man började återta sin gamla position och forna glans. Årgång 2005 och framåt börjar man verkligen se enastående skillnader och från 2009 är samtliga årgångar av yppersta kvalitet på nytt. Årgång 2014 köpte Comte Alexandre de Malet Roquefort 13 hektar från familjen Cassat. Köpet inkluderade Château Mauvezin, Domaine de Peyrelongue och Château Haut Badon. 3-4 hektar av dessa var klassificerade som Grand Cru.

Viner
Dagens 18 hektar vingårdar är planterade med 80% merlot och 20% cabernet franc – detta är en stor skillnad från 90-talet merlot utgjorde 65% och man dessutom hade 10% cabernet sauvignon. Jordmånen består av lera, kalksten, krita och sand. Ägorna består i princip av tre delar; de bästa 7 hektaren ligger nära legendariska Ch. Ausone, ytterligare en del ligger nära Moulin Saint Georges och den tredje ligger på andra sidan vägen från storslagna Ch. Pavie. Snittåldern på rankorna är 40 år.

Vinifieringen sker I temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Den malolaktiska jäsningen sker i ekfat och fatlagringen sker I 70–80% ny ek med jästfällning i 18-20 månader. Årligen släpps cirka 4,000 lådor av förstavinet.

Egendomens andravin heter Clos la Gaffelière och sedan 1995 finns också tredjeetiketten Les Haus de la Gaffelière. Den sistnämnda är en AOC Bordeaux som säljs genom egna négociantfirman Maison Malet Roquefort.

http://www.chateau-la-gaffeliere.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du