Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Cos dEstournel Blanc 2021

Château Cos dEstournelBlanc 2021

Frankrike, Saint-Estèphe, 750 ml, 13,5%

Vinet produceras i små volymer från vinstockar som odlats ända upp mot mynningen av Gironde och som drar nytta av svalkande havsbrisar. Vinet har en underbar balans mellan delikt fruktighet och livlighet. Druvorna plockades mellan 17 september och 9 oktober och fick mognad i 8% ny ek

Styckvis

1 595 kr

/flaskaOrd. pris 1 895 kr
Låda (6 st)

9 570 kr

Ord. pris 11 370 kr
Smaknotering

Komplex doft med uttryck av vit persika, ros, bergamott, citron och flinta. Smaken är pigg och spänd med en antydan av salthalt. Lager av citroner, limefrukter och passionsfrukt fylls ut med färska aprikoser, fruktträdgårdar och en krämig ton från den välintegrerade 8% nya eken. Det finns en kärna av stålig mineralitet och en touch av citron-marg bitterhet till den underbart långa finishen.

Drickes
2024-2031
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

James Suckling
97p "Give this time to open and show its true self."

Aromas of sliced pears, green apple, matchstick, and dried papaya follow through to a full body with a solid core of fruit and phenolics that give it structure and tightness. Slightly chewy at the end. Very structured. Give this time to open and show its true self. Try after 2026.

Vinous
94p The 2021 Cos dEstournel Blanc is a big wine—rich, dramatic and expressive"

The 2021 Cos d'Estournel Blanc is a big wine—rich, dramatic and expressive. Low yields in 2021 created a white that is deep, layered and quite potent in feel. Tangerine peel, citrus confit, marzipan and a touch of new oak give the 2021 a decidedly flamboyant, extroverted personality.
- By Antonio Galloni on December 2023

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Château Cos d’Estournel historia som ett framstående slott i Saint-Estéphe är lika lång som dess arkitektur är unik. Sitt namn har slottet fått från sin grundare, Louis Gaspard d’Estournel, år 1811. Slottets viner har sedan denna tid varit högt uppskattade, men på denna tid såldes inte vinerna via négocianter vilket annars var (och är!) tradition. Det berodde på att ägaren själv föredrog att sälja sina viner direkt till sina kunder. Många av hans stora kunder fanns i Indien och det är till stor del därför som slottets arkitektoniska inspiration kommer från just östra Indien.

Château Cos’Estournel var ett av de första slotten i Bordeaux som buteljerade och etiketterade sina egna viner, ett förfarande som pågick fram till Louis Gaspard d’Estournels död år 1852. För att hylla denna stora visionär finns han som staty på egendomen – sittande på en bänk på gårdsplanen vid egendomen. Efter Louis död köptes Cos d’Estournel av en ny ägare som började sälja sina viner via négociantsystemet Place de Bordeaux och tur var det – hade inte nya ägaren fattat det systemet hade slottet med största sannolikhet inte inkluderats i klassificeringen av Médoc år 1855. Slottet räknas sedan klassificeringen som en åtråvärd andra cru (2ème Cru Classé).

Slottet såldes sedan vidare till familjen Charmolue (som också ägde granngården Château Montrose). De ägde Cos d’Estournel fram till 1917 då ägandeskapet gick över till Fernand Ginestet. Detta ägarskifte ses som den andra stora utvecklingsfasen för Cos d’Estournel. Decennier senare togs driften över av Ferdinands barnbarn Jean-Marie, Yves Prats och Bruno Prats. Runt 1995 börjar man också som ett av de första Bordeaux-slotten att handla med den kinesiska marknaden. Bruno Prats sålde Cos d’Estournel till familjen Merault, ägare till Taillan Group, år 1998 som i sin tur sålde slottet vidare till matindustrimiljardären Michel Reyber år 2000. Michel anställde Bruno Prats son, Jean-Guillaume Prats, för att sköta egendomen och slöt således en gammal cirkel. Under Jean-Guillaumes styre har Cos d’Estournel fått nytt liv och klivit in i en modern era med hjälp av nyrenoverade faciliteter med gravitationskällare, helt utan pumpar. Källaren består av 72 specialdesignade konformade ståltankari storleken 19-115 hektoliter.

Jean-Guillaume Prats gick vidare till LVMH-gruppen år 2012 och ersattes av Aymeric de Gironde. När även Aymeric lämnade slottet år 2017 tog Michel Reyber själv över styret.

Viner

Av egendomens 91 hektar är 84 hektar planterade med rankor uppdelat på 72 parceller; 65% cabernet sauvignon, 33% merlot, 1 % cabernet franc och 1 % petit verdot. Vingårdarna ligger i södra delen av St-Estéphe, alldeles på gränsen till Pauillac med en altitud på som mest 20 meter. Rankornas snittålder är 35 år, men man har rankor som är över 100 år. Jordmånen är leriga grusjordar med sand och kalksten. Det som gör Cos d’Estournel unikt från sina grannar är att jordmånen innehåller betydligt mer grus och mindre sand än resten. Närheten till Atlanten gör att Cos är ett av de sista slotten i Médoc som skördas. Flaggskeppsvinet kallmacereras i ungefär en vecka och jäsningen hålls sval för att undvika aggressiva tanniner.

Andravinet, Les Pagodes de Cos, gjordes första gången år 1994. Först kallades vinet Marbuzet eftersom druvorna kom från en av deras vingårdar med samma namn. Idag består blenden av såväl druvor från Marbuzet som yngre, ännu nedklassificerade rankor, som med ålder kommer att användas i förstavinet. Vinet lagras på 40% nya ekfat och räknas till ett av de bästa andravinerna i Bordeaux.

Cos d’Estournel gör ett vitt vin sedan årgång 2005 som släpps i mycket små kvantiteter: Cos d’Estournel Blanc. Vinet lagras ett år på nya och etytåriga fat (ingen malolaktisk jäsning eller skalkontakt) och består av 80% sauvignon blanc och 20% sémillon från rankor i Jau-Dignac och Loirac (norr om St-Estéphe) nära egendomen Goulée från vars druvor man gör vinet Goulée by Cos d’Estlournel. Vinet är en ny merlotdominerad cuvée som kommer från en egen egendom i norra Médoc. Första årgången var 2003 och vinet är själva antitetesen till Cos - som ju alltid är cabernet-dominerad. Mjukare och mer sensuellt "högra stranden" än förstavinet men alltid med norra Médocs fasta tanninstruktur. De vinstockar som används till att skapa Goulée är planterade norr om Médoc vid Port de Goulée och Jau-Dignac et Loirac, utspridda på en kulle med utsikt över Gironde-mynningen. Goulée, som en gång var en ö omgiven av vatten, har en terroir med djupa lager av grus.

År 2018 släppte man första (och enda) årgången av vinet COS100, producerad på slottets äldsta stockar; 100-åriga merlotrankor från årgång 2015. Detta vin släpptes bara som en enda årgång och bestod av vin från två ekfat. Vinsten från släppet gick till att skydda den asiatiska elefanten.

Sedan 2012 använder man sig av ett antiförfalskningssystem som gör att man som konsument kan verifiera flaskornas och vinlådornas äkthet.

http://www.estournel.com/english/#/home/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du