Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
E Pira-Chiara Boschis Barolo Via Nuova 2018
Våra kunder tycker

E Pira-Chiara BoschisBarolo Via Nuova 2018

Italien, Piemonte, 750 ml, 14,5%

Chiara Boschis Via Nuova 2018görs på druvor från sex olika lägen runt om i Barolo: Terlo och Liste (i Barolo), Mosconi, Ravera di Monforte (i Monforte) och Gabutti och Baudana (i Serralunga). Vinet lagras som alla hennes cru-viner två år på franska barriquer och sedan i ytterligare ca tolv månader p···

Styckvis

949 kr

/flaska
Låda (6 st)

5 694 kr

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2018

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Stor doft av röda bär, rök och lite tjära, blommor, violer, kryddor och läder. Smaken är fyllig och koncentrerad med markerade tanniner. Finessrik och kraftfull på en och samma gång.

Drickes
2023-2038
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
2-4 timmar

Så tycker experterna

Jeb Dunnuck
97p 97 p "A gorgeous wine, it is drinking beautifully now"

The 2018 Barolo Via Nuova is fresh and lifted, with a really fresh approach. Supple with red fruit, red roses, and fresh orange, on the palate it offers fine tannins, a graceful, clean finish with a chalky texture, and a Burgundian aesthetic. A gorgeous wine, it is drinking beautifully now, and I think it will have a long life ahead as well.

Vinous
94p 94 p "Like all of these wines, the 2018 is restrained in feel, but all the elements are so well balanced"

The 2018 Barolo Via Nuova is marked by palpable brightness and tension that lend energy. Like all of these wines, the 2018 is restrained in feel, but all the elements are so well balanced. Freshly cut flowers, mint, crushed rocks, chalk and white pepper give the Via Nuova notable energy. Intense veins of supporting tannin and minerality provide the backbone.

-- Antonio Galloni

James Suckling
94p 94 p "So tempting to drink now, but better from 2024."

Fascinating aromatic complexity that keeps your nose hovering over the glass. Raspberries with ginger biscuits, flowers and a twist of basil. There’s a deeper layer of crushed goji berries and talc-like minerals, too. Full, intense, silky and dainty with well-integrated tannins that even add a chocolatey touch. From organically grown grapes. So tempting to drink now, but better from 2024.

WineAdvocate
94p

This is an organic blend of fruit from six MGA sites: Terlo and Liste (in Barolo), Ravera di Monforte and Mosconi (in Monforte d’Alba) and Gabutti and Baudana (in Serralunga d’Alba). The 2018 Barolo Via Nuova is fermented in steel and aged in oak according to time-tested local tradition. This mid-weight blended Barolo has a more prominent herbal or balsam signature at the back of red and purple fruits, licorice and pressed violet. Production is 13,000 bottles.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

E Pira e Figli var en gammal vinodlarfamilj som redan på 800-900-talet började tillverka vin i Piemonte. Denna välmående patriarkala familj minskade så sakteliga och den siste var Luigi Pira - som 1981 tragiskt tog sitt liv genom att dränka sig i sitt eget jäskar. Han var en av de sista riktiga traditionalisterna och fottrampade fortfarande sina druvor och gjorde rustikt sträv Barolo av gammaldags snitt.

Luigi Pira hade inga barn och ungefär ett år efter hans död sålde hans systrar, som gärna ville fortsätta att föra traditionen vidare men som inte kände att de klarade av att driva en vinegendom, gården till sina gamla vänner familen Boschis. Sonen i familjen, Giorgio Boschis, drev redan egendomen Borgogno. Så det blev systern, Chiara Boschis, som tog hand om E Pira. 

Chiara hängde med modernisterna (Altare, Scavino, Giorgio Rivetti och Clerico) och började så snart hon tog över kontrollen på allvar (1990) att modernisera med omplanteringar i vingården och upprustning av vinkällaren med rotofermentatorer (snurrande jäskar för snabb och skonsam extraktion av färg och tanniner) och nya franska barriquer. Resultatet blev också moderna Barolos med fin frukt, mjuka tanniner och mycket smak av ek. Och hon blev snabbt en "superstar" i området. 

När sedan Giorgio Boschis sålde Borgogno 2001 anslöt han sig till Chiara och de driver nu egendomen som ett team. Produktionen är fortfarande mycket liten (ca 12,000 flaskor per år) och vinet är uteslutande gjorda av druvor som odlas i deras egna vingårdar. Chiara Boschis har ungefär sex hektar vinstockar som odlas i kommunen Barolo, känd för att producera öppna, rika viner med stor struktur.

Prestigevinerna är crun Cannubi (som många anser vara den bästa crun hela Barolo) och Via Nuova (som ursprungligen var en del av crun Terlo men som numera är en blandning av druvor från flera olika crus). De ssnaste tillskotten inkluderar en del av Mosconi-crun i Monforte men man gör också dolcetto och barbera samt langhe nebbiolo förstås.

Vinerna var till att börja krasst moderna med tydlig frukt och mycket smak av ek. Men med åren, och den rådande trenden, har eken tonats ner något vilket gjort vinerna mer eleganta. 

http://www.pira-chiaraboschis.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du