Filtrera & anpassa

Nebbiolo

Nebbiolo är en blå druvsort som ligger bakom några av de finaste och mest långlivade vinerna i Italien. Att den odlas på så få ställen i världen och ändå blivit så känd säger onekligen något om druvans kvalitet.HistoriaNebbiolo har en lång historia i ...

Läs mer om Nebbiolo
Ladda fler
Dölj atlas

Mer om vin med Nebbiolo

Nebbiolo är en blå druvsort som ligger bakom några av de finaste och mest långlivade vinerna i Italien. Att den odlas på så få ställen i världen och ändå blivit så känd säger onekligen något om druvans kvalitet.

Historia

Nebbiolo har en lång historia i Italien, särskilt i Piemonte-regionen där den har odlats i århundraden. Druvan omnämndes första gången på 1200-talet, och har sedan dess varit en viktig del av vinproduktionen i området.

Var odlas nebbiolo?

Nebbiolo odlas främst i Barolo och Barbaresco i Piemonte i norra delen av Italien, där den kända dimman (nebbia på italienska) kommer in under hösten och har gett druvan dess namn. Förutom i Barolo och Barbaresco odlas druvan på andra ställen i Piemonte, samt i Lombardiet i nordvästra Italien, där druvan går under namnet chiavennasca.

Doft

Nebbioloviner har ofta läckra och florala toner av rosor, viol och nypon i doften. Andra vanliga doftnoter är körsbär och tobak.

Smak

I smaken utmärker sig nebbiolo med sin höga syra och sträva tanniner. Vinerna kan också ha smak av körsbär, rosor och tobak, likt doften.

Mat som passar till nebbiolo

Viner på nebbiolo passar utmärkt till kraftigare kötträtter eller fetare anrättningar såsom risotto, tack vare den höga syran och sträva tanninerna. En klassiker är att servera nebbiolo till rätter smaksatta med tryffel, som liksom druvan har sin hemvist i Piemonte.

Förvaring och lagring

Nebbioloviner behöver ofta lagras en längre tid för att tanninerna ska mjukna och vinet utvecklas. Unga viner kan upplevas som sträva och slutna, men efter några års lagring framträder de typiska nebbiolo-karaktärerna. Vinerna har också en god lagringspotential och kan utvecklas i decennier om de förvaras rätt.

Vilket vinglas till nebbiolo?

Till nebbioloviner rekommenderar vi ett större, kupat vinglas som ger vinet utrymme att utveckla sina aromer. Ett bourgogneglas passar utmärkt. Undvik små eller smala glas som koncentrerar alkoholen och de sträva tanninerna.

Serveringstemperatur

Nebbioloviner bör serveras vid en temperatur på 16-18°C. Om vinet är för varmt framträder alkoholen på bekostnad av frukt och andra aromer. Om det är för kallt upplevs syran och tanninerna som väl framträdande. Låt gärna vinet lufta en stund i karaffen innan servering.
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du