New South Wales är Australiens mest befolkade region och hamnar på andra plats (efter South Australia) när det gäller mängden producerat vin. Området ligger i landets sydöstra del och inkluderar Sydney, landets största stad. New South Wales mest kända vindistrikt, Hunter Valley, ligger 13 mil norr om Sydney men den mesta produktionen är koncentrerad till stora konstbevattnade områden som Big Rivers Zone-Perricoota, Riverina, Darling River och Murray River. Områden som främst är inriktade på bulkvinsproduktion för bag-in-box och viner av enklare kvaliteter.
New South Wales täcker över 800 000 kvadratkilometer land och har en mängd olika mikroklimat. Det övergripande klimatet är dock varmt och påminner om södra Frankrike. Bergskedjan The Great Dividing Range har ett avgörande inflytande på regionens vindistrikt och områden som ligger på högre höjder har ett svalare och mer kontinentalt klimat (Orange, Canberra och The Hilltops). I Cowra, Mudgee och Riverina är det varmt och torrt medan Hunter Valley är varmt och fuktigt med mycket regn.
Jordmånen är ungefär densamma genom hela regionen med en blandning av lera, loam och sandsten men här och var finns fickor med basalt, grus och granit.
Det var i New South Wales som de första australiensiska vinrankorna planterades (med plantor från Sydafrika) 1791. 1824 fick James Busby tillgång till 800 hektar land som han planterade med vindruvor. Arbetet ledde bland annat fram till en bok, A Manual of Plain Directions for Planting and Cultivating Vineyards and for Making Wine in New South Wales, och en Europaturné från vilken han kom hem med 600 plantor från olika delar av Europa som sedan spreds från New South Wales till andra delar av kontinenten.
Alla druvor som odlas i regionen kan buteljeras under den allmänna regiontiteln Southeastern Australia (som även kan användas om vin från Victoria, Tasmania, och delar av Queensland och South Australia).