Blaufränkisch är ?-sterrikes bästa blå druvsort för röda viner. Den kan ge allt från eleganta och fruktsmakande viner till riktiga lagringsviner.
Du har säkert hört talas om den, Blaufränkisch (även kallad Lemberger eller Limberger), druvsorten som på några år blivit en av de trendigaste i Europa. Ursprunget och hemlandet är i ?-sterrike, där den är, tillsammans med Zweigelt (som är en korsning av Blaufränkisch och Saint-Laurent), den vanligaste blå druvsorten för röda viner. Men den är planterad över hela den gamla Habsburgska Monarkin och du kan hitta den i bland annat Tjeckien, Slovakien, Bulgarien, Kroatien och Ungern (där den kalls Kéfrankos).
En del har liknat den vid Pinot Noir men det är inte riktigt sant. Blaufränkisch är oftare tätare, strävare och mörkare än Pinot även om de delar den pigga fruktsyran. Lagras den på fat kan den påminna en hel del om en mjukare Syrah eller någon av de tätare Beaujolais Cru-vinerna.
Druvsorten tros vara en korsning av Sbulzina och Weisser Heunisch och når sina bästa uttryck i Burgenland, särskilt Mittelburgenland, i de östra delarna av ?-sterrike och i händerna på odlare och vinmakare som Moric, Gesellman, Preisinger, Dorli Muhr, Nittnauer, Tschida mfl.
Druvsorten knoppas tidigt och mognar sent och är beroende av bra vingårdslägen och lämpar sig därför väldigt bra för vingårdsbuteljeringar.
Hur smakar Blaufränkisch?
Blaufränkisch har oftast en djup smak av mörka körsbär, andra mörka bär, skogsvegetation och kan vara lite pepprigt kryddiga. Vinet är ofta tätt, medelfylligt men med en pigg syra och det kan ha lite lantliga inslag (bondgård). Single-Cru-buteljeringar kan ha bra med garvsyra och en utmärkt lagringspotential. En del gör Blaufränkisch-viner i en lättare stil. Många lagrar Blaufränkisch på ny ek och då får vinet lite ektoner (vanilj, choklad och kaffe).
Mat till Blaufränkisch
Blaufränkisch lämpar sig väl till smakrika rätter av kött och grönsaker. Vinet har ungefär samma användningsområden som en Syrah eller en Bordeaux. Prova till köttgrytor eller fredagsbiffen. Det är också ett nästan oslagbart grillvin.