Filtrera & anpassa

Viner med Garnacha Tinta

Garnacha är den blå druvan som gjort sig känd som stjärnan i bland annat Priorat. Det är en av de vanligast planterade blå druvsorterna i Spanien och ger olika uttryck beroende på var den odlas. Den ska inte förväxlas med Garnacha Tintorera som har ...

Läs mer om Garnacha Tinta

Vi har tyvärr inga viner av den angivna druvan, men du kan hitta andra populära viner här nedanför.

Populära viner hos Winefinder

Tyvärr har vi just nu inga viner i butiken som matchade din sökning. Kanske något av våra mest populära viner kan vara av intresse?

Dölj atlas

Mer om vin med Garnacha Tinta

Garnacha är den blå druvan som gjort sig känd som stjärnan i bland annat Priorat. Det är en av de vanligast planterade blå druvsorterna i Spanien och ger olika uttryck beroende på var den odlas. Den ska inte förväxlas med Garnacha Tintorera som har rött fruktkött. 

Länge var Garnacha, eller Garnacha Tinta, en underskattad druvsort som mest användes som utfyllnadsdruva till bulkvin och för att ge andra viner en alkoholboost. Tack vare de så kallade 'flygande vinmakarna' (vinmakare, oftast från Nya Världen, som reser runt och gör vin runt om i världen beroende på var deras expertis var efterfrågad) återupptäcktes gamla druvstockar och man fick upp ögonen för vilka viner garnacha var kapabel att resultera i. 

Garnacha finns runt hela Medelhavet, där den går under olika namn. I Frankrike heter den Grenache och där regerar den i södra Rhône (framförallt i Châteauneuf-du-Pape och Gigondas), på Sardinien Cannonau. En vanlig missuppfattning är att druvan ursprungligen är fransk och att den vandrat vidare därifrån, men senare forskning visar att den har spridits ut i världen från Iberiska halvön. Ett av druvans namn är Tinto Aragonés och Aragon kan mycket väl vara druvans födelseregion. ?'ven Sardinien gör anspråk på att vara druvans födelseterroir och med tanke på att ön tillhörde kungadömet Aragonien kan det finns något i det. Idag odlas Garnacha nästan i hela Spanien. 

I Navarra har man traditionellt gjort Rosado (rosé) och Clarete (mörkare än rosé, ljusare än rött) på Garnacha, som man drack om man ville ha något annat än rött. Men det finns också utmärkta exempel på Garnachadominerade röda Navarra-viner som är både långlivade och högkvalitativa. 
I Rioja är det vanligt att den utgör 15-20 % av en blend tillsammans med Tempranillo (och andra druvor) och bidrar med att ge vinet fyllighet och alkohol. 
I Tarragona, Katalonien gör man också förstärkta viner av Garnacha. Druvmusten jäser i tre dagar, varpå man tillsätter druvsprit för att få en alkoholhalt på 15-16 procent. 
I Katalonien ingår den också tillsammans med andra druvor i de långlivade, kraftfulla och eftersökta vinerna ifrån Priorat. 

Garnacha mognar sent och älskar värme och därför är det inte så konstigt att den trivs så bra i just Spanien. För att den ska ge riktigt bra viner måste den tas om hand närapå styvmoderligt. Den behöver ett lågt skördeuttag från gamla vinrankor, gärna planterade i väldränerad, riktigt torr, varm och mager jordmån så att vinrankan får kämpa och nästan bli stressad. 

Egentligen är det konstigt att det tog så lång tid för Garnacha att bli erkänd som en kvalitetsdruva - särskilt med tanke på det rykte och den status druvan har i södra Rhône. 

Hur smakar Garnacha/Garnacha Tinta?
Oavsett var den odlas ger druvan ofta fruktiga och kryddiga viner med mycket smak och personlighet Viner från Priorat har traditionellt varit kraftiga med hög alkoholhalt och den komplexitet som druvblandningar ofta ger, men den moderna stilen som erövrat världen är mer fruktig, frisk och välbalanserad. Garnacha/Garnacha Tinta har hög fruktsyra men inte särskilt mycket tanniner. Typiska doft- och smaktoner är röda och mörka bär, lakrits, lavendel och vilda örter. Det kan också finnas inslag av läder i vinerna - särskilt om de får lite ålder. 
 
Mat till Garnacha/Garnacha Tinta
Garnacha/Garnacha Tinta passar mycket bra till en mängd olika kötträtter, även vilt, gärna med örtiga tillbehör. Kraftiga vegetariska rätter fungerar också fint till, gärna med kryddning som matchar vinets karaktär. Roséviner gjorda på druvan är i regel något kraftigare än genomsnittsroséer och passar därför bra till rätter av ljust kött, fisk och grönsaksrätter. Eftersom Garnachaviner sällan har en hög strävhet kan de ofta drickas unga och till starkare och kryddade maträtter. 


Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du