Mer om vin med Muscat
Muskat eller Muscat, är en av de få vindruvor som går att både äta med behållning samt göra vin på. Muskatfamiljen består av många medlemmar, precis som Pinotfamiljen. Det går att göra allt från torra till några av världens sötaste viner på Muskatvarianterna.
Muskatdruvorna är oerhört mångsidiga och det går att göra alla möjliga vinstilar på dem, från knastertorra till överdådigt söta. Det görs exempelvis torra, krispiga viner i Alsace, lätta, söta och mousserande i Italienska Asti (som har en av de lägsta alkoholhalterna, runt 5, 5 %), söta och fortifierade i franska Beaumes-de-Venise osv. I Portugal är Muskat druvan i landets speciella Moscatel de Setúbal, i Sydafrika är den stjärnan i söta starkvinet Vin de Constance och i Australien Rutherglen Muscat, ett av världens sötaste dessertviner.
Muscat Blanc à Petit Grains är förmodligen världens äldsta vindruvssort och den som anses stå högst i rang av Muscatvarianterna. Den har identifierats som antika grekiska druvan 'Anathelicon moschaton' och romarnas 'Apianae'. Det latinska namnet kommer av att bin (apis på latin) och getingar är synnerligen förtjusta i druvan.
Forskning har visat att grekerna förmodligen tog med sig druvan till Marseille och romarna spred den till övriga Europa. I Tyskland dyker den upp som Muskateller på 1100-talet och i Alsace på 1500-talet.
Utöver urdruvan Muscat Blanc à Petit Grains, finns ett gäng andra varianter:
Muscat of Alexandria eller Muscat d'Alexandrie, som man tror har sitt ursprung i Egypten och att den därifrån spreds runt Medelhavet av romarna. Muscat Ottonel är en yngre släkting, framtagen i Loire 1852 genom att korsa Chasselas med Muscat de Saumur. Muscat Cendré är den yngsta varianten, en korsning av Muscat Ottonel och Pinot Gris.
Muscat Blanc à Petit Grains trivs bäst i Medelhavsklimat världen över, eftersom den behöver lång tid på sig för att mogna. Muscat of Alexandria trivs finfint i riktigt varmt och torrt klimat och är en av de vanligast förekommande i vinvärlden. Muscat Ottonel mognar däremot tidigt, i Alsace trivs den bra i lägen med riklig sol.
På franska ön Korsika gjorde man länge några av öns bästa viner på Muscat Blanc à Petit Grains; Muscat du Cap Corse. På de grekiska öarna trivs druvan i det torra och varma klimatet, de bästa vinerna kommer dock från lägen på runt 300 meter över havet, där druvans fräschör bevaras.
Muscat of Alexandria är även känd som Zibibbo på Sicilien och närliggande öarna Pantelleria och Lipari, där man producerar såväl torra som söta desserviner på den. Utanför Europa används den i Peru och Chile för att göra destillatet pisco.
I Australien gör ett av vinvärldens härligaste men också ovanligaste söta viner på Muscat - Liqueur Muscat - en uppspritad variant som ofta lagras länge på fat och har beskrivits som Australiens flyttande guld.
Hur smakar Muscatviner?
Muscat är den druva vars viner de facto ofta doftar och smakar vindruva. Torra muskatviner har oftast fruktiga och mycket aromatiska dofter och smaker, som citrongräs, koriander och muskotnöt. De är blommiga och expressiva i såväl doft som smak och har oftast en lätt kropp. Mousserande italienska viner har lätta, fruktiga smaker, med toner av mandariner, rosenblad och aningen honung.Australiensiska dessertvinet Rutherglen Muscat har däremot knäckiga karamelltoner, med doft och smak av vanilj, kaffe och kanderade körsbär.