Nero d'Avola är en av Italiens mest kända vindruvor och är särskilt populär i Sicilien, där den vanligtvis odlas. Denna druva anses vara en av de äldsta i Italien, med en historia som sträcker sig tillbaka till antiken.
Nero d'Avola är en arbetshäst och den kan behandlas på en mängd olika sätt. När det gäller vinframställning används vanligtvis en blandning av ståltankar och ekfat för att producera Nero d'Avola-viner. Namnet sägs komma från 'det svarta vinet från Avola' och anspelar på vinernas färg.
Nero d'Avola-druvan trivs i det varma, torra klimatet i Sicilien, där den producerar rika, medelfylliga till fylliga viner med en mörk färg och en smak som kännetecknas av mörka bär och en kryddig ton. Dessa viner har en hög alkoholhalt och en naturlig syra som ger dem en imponerande komplexitet men också mjukhet trots att det kan ha en ganska hög tanninhalt. Något som gjort att de blivit storsäljare på många italienska krogar (inklusive pizzerior).
Nero d'Avola är även vanlig i Calabria och odlas även i andra länder som Australien och USA (Kalifornien).
Så smakar viner på Nero d'Avola
Viner gjorda på Nero d'Avola kan ha allt från en mjuk rödfruktig lite lättare stil men har ofta en intensiv mörk färg och smaker av plommon, mörka körsbär och andra mörka bär. Med lite ekfatslagring kan den även få chokladtoner och inslag av kaffe.
Mat till Nero d'Avola
På grund av sin intensitet och rika smak är Nero d'Avola-viner perfekta att kombinera med kraftfulla maträtter. De passar särskilt bra till kött- och pastarätter med starka smaker. En klassisk siciliansk rätt som matchar perfekt med Nero d'Avola är 'arancini', små risbollar fyllda med kött, ost och grönsaker. Men prova även till smakrika pizzarätter och grillade kötträtter.