Filtrera & anpassa

Tempranillo

Tempranillo är en blå vindruva som är en av Spaniens stora vinstjärnor, främst i landets mest kända vindistrikt Rioja där den är druvan framför andra. Tempranillo har kallats en spansk Cabernet Sauvignon eftersom man i Rioja ofta blandat den med ...

Läs mer om Tempranillo
Dölj atlas

Mer om vin med Tempranillo

Tempranillo är en blå vindruva som är en av Spaniens stora vinstjärnor, främst i landets mest kända vindistrikt Rioja där den är druvan framför andra. Tempranillo har kallats "en spansk Cabernet Sauvignon" eftersom man i Rioja ofta blandat den med andra druvor som Garnacha, Mazuelo och Graciano.

Druvans historia

Röda viner från Rioja var länge Spaniens största och viktigaste bidrag till vinvärlden och Tempranillo regionens främsta druva. Rioja har under de senaste 20 åren genomgått ett generationsskifte som inneburit att det numera produceras Tempranilloviner i olika spännande stilar som framhäver druvans egen smak.

Traditionell Rioja gjordes, och görs fortfarande, genom att lagra Tempranilloviner på fat av amerikansk ek, vilka ger vinet dominerande dofter och smaker av vanillin. I moderna Riojaviner däremot är druvan i fokus. Man lagrar vinerna oftare på fransk ek, eller andra eksorter, som inte påverkar vinet så mycket doft- och smakmässigt, eller använder sig inte av någon ek alls utan buteljerar vinet ungt och säljer det direkt.

Var odlas tempranillo?

Tempranillo är en såpass viktig druva i Spanien att den återfinns i nästan vartenda vindistrikt under olika namn:
  • I Ribera del Duero, sydväst om Rioja, är den känd som Tinto Fino eller Tinto del Pais. Där ger den oftast viner som är kraftigare och fylligare än i Rioja. 
  • I Toro är den känd som Tinta de Toro, där vinerna har varit kända för att vara kraftiga och fruktigt uttrycksfulla. En förändring har skett även där, och man går mot en vinstil som är mer elegant, stram och lagringsduglig.
  • Söder om Madrid, i Valdepeñas, är den känd som Cencibel och blandas ofta med den gröna druvan Airén. 
  • I Manchuela kallas den Jancivera och i Katalonien Ull de Llebre, vilket betyder 'haröga'.

I Portugal odlas Tempranillo i stort sett överallt. I norra Portugal kallas den Tinta Roriz och är viktig såväl i portviner som bordsviner, och i södra heter den Aragones.

Utanför Europa hittar vi Tempranillo främst i Australien, där den trivs mycket bra. Druvan finns både i Nord- och Sydamerika, men det är ännu inga större produktioner. På senare tid har Tempranillo dock blivit allt populärare att odla i argentinska Mendoza, då den klarar det stundtals svåra och skiftande klimatet och ger lagringsdugliga kvalitetsviner.

Doft och smak

Smakmässigt kan röda viner gjorda på Tempranillo skilja sig åt rejält. Oftast brukar traditionella Tempranilloviner, särskilt de från Rioja, beskrivas som kryddiga och mustiga, med doft och smak av:
  • Vanilj
  • Dill 
  • Läder
  • Mörka frukter som plommon

Det är dock enbart en vinstil av många. Tempranilloviner kan också vara:
  • Fruktiga och strama, med dofter av mörka bär, torkade frukter och bär, samt söta kryddor. 
  • Juiciga och fyllda med både röda och mörka bär.

I Ribera del Duero och Toro kan de vara riktigt kraftiga med rejäla tanniner och smaker av mörka frukter och bär, kakao och vanilj. De kan också ha lena tanniner och smaker av röda frukter och mörka bär.

Mat som passar till tempranillo

Klassiska Tempranilloviner som Rioja passar fantastiskt bra till alla typer av kötträtter, särskilt grillat, stekt eller i grytform, gärna med örtkryddiga tillbehör. Proteinrika rätter överhuvudtaget är perfekta då tanninerna i Tempranillovinerna oftast är tydliga. Proteinerna och tanninerna gifter sig finfint med varann vilket leder till att tanninerna blir lenare och mjukare.

Förvaring och lagring

Tempranilloviner, särskilt de från Rioja och Ribera del Duero, har ofta goda lagringsegenskaper tack vare de tydliga tanninerna. Unga viner bör drickas inom 3-5 år medan mer kraftfulla viner kan lagras i 10-15 år eller längre. Förvara vinerna liggande i en sval och mörk vinkällare eller ett vinlagringsskåp.

Serveringstemperatur

Servera Tempranilloviner vid 16-18°C. Yngre och lättare viner kan med fördel serveras något svalare medan kraftigare och mer lagringsdugliga viner gärna får ha någon grad högre temperatur för att utveckla sina smaker bättre.
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du