Filtrera & anpassa

Zinfandel

Zinfandel är en blå vindruva som främst odlas i Kalifornien, USA. Den ger fylliga, kryddiga och saftiga viner med en angenäm bärighet. Druvan har länge ansetts vara USAs egen druvsort, men senare forskning har visat att den har sitt ursprung i ...

Läs mer om Zinfandel
Dölj atlas

Mer om vin med Zinfandel

Zinfandel är en blå vindruva som främst odlas i Kalifornien, USA. Den ger fylliga, kryddiga och saftiga viner med en angenäm bärighet. Druvan har länge ansetts vara USA:s egen druvsort, men senare forskning har visat att den har sitt ursprung i Kroatien.

Zinfandels historia

Zinfandels ursprung var länge höljt i dunkel. Man trodde att druvan var inhemsk i USA och Kaliforniens alldeles egna druvsort. På 1990-talet fastställdes det dock att zinfandel var genetiskt identisk med den syditalienska druvsorten Primitivo. Fortsatt detektivarbete ledde till slut till Kroatien och druvsorten Tribidrag (Crljenak Kaštelanski) som gemensam anfader åt dem båda. 

Exakt när zinfandel kom till USA är osäkert, men den nämns för första gången i en katalog över druvsorter hos en växtskola på Long Island 1829. Den kan ha kommit med en samling på 300 druvor från det kejserliga Wien som skulle katalogisera alla sorter som växte i imperiet.

Doft och smak

Bra zinfandel kan vara fyllig och sötfruktig i smaken med en angenäm kryddighet och aromatisk komplexitet. Bärsmakerna drar gärna åt det röda hållet snarare än det mörka. I smakprofilen har finns ett släktskap med grenache från södra Rhône. 

Zinfandel i världen

Zinfandel odlas främst i Kalifornien, USA där man gör allt från kraftfulla, kryddiga lagringsviner till lätta saftiga vardagsviner och roséviner, så kallade White Zinfandels. I Italien går druvan under namnet Primitivo och odlas framförallt i Apulien. 

Mat som passar till zinfandel

Den kraftiga och fruktdrivna smaken hos en bra zinfandel gör att den passar utmärkt till fläskkött som kotlett, karré eller fläskstek. Vinerna från exempelvis Ridge gör sig även bra till nötkött. Görs vinet i en lite lättare och saftigare stil kan det fungera som ett alternativ till kyckling. White zinfandel dricks som annan rosé - antingen som en aperitif eller till enklare sommarmat.

Hållbarhet och lagring

Zinfandel når nästan aldrig upp till komplexiteten hos stora grenache-viner och kan sällan lagras lika länge. Den har en optimal mognadsperiod som sträcker sig från 2-8 år efter skörden. 

Serveringstemperatur 

Vi rekommenderar att servera zinfandel vid 16-18°C för bästa smakupplevelse. Lite svalare om vinet är ungt och fruktdrivet, lite varmare om det är mer utvecklat och komplext.


Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du