Om Chenin Blanc är kungen av Anjou-Saumur så är Cabernet Franc tveklöst drottningen av Touraine. Det är du hittar de fantastiska röda vinerna från Chinon, Bourgeuil och St-Nicolas-de-Bourgeuil.
Touraine är ett av de volymmässigt viktigaste distrikten i regionen Loire - med röda, vita, mousserande och rosa viner. De vita är mestadels torra och friska och gjorda på druvor som chenin blanc (varav väldigt mycket går till mousserande vin), sauvignon blanc och arbois men också chardonnay.
De röda planteringarna domineras av gamay följt av cabernet franc, cabernet sauvignon, cot (malbec), pinot noir och pinot d'Taunois (och en del andra som exempelvis grolleau). Generellt sätt gör man friska och balanserade viner med bra fruktsmak. Det vita är generellt sett krispiga och de röda friska och mjuka - riktiga matviner med bra balans och rena bärsmaker.
Vindistrikt i Touraine
Chinon, Bourgueil och St-Nicolas-de-Bourguiil ligger alla i den västra delen av regionen och påverkas både av Atlanten 200 km västerut och det kontinentala inlandsklimatet. De tre distrikten domineras nästen helt och hållet av röda viner gjorda på Cabernet Franc från jordar som består av sand, grus och kalksten - och de tillhör de bästa som görs på druvsorten oavsett vilken region du jämför med.
På den vita sidan är det Vouvray som står ut. Distriktet domineras till stor del av mousserande viner gjorda enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Men det är framförallt de friska och ytterst långlivade stilla vinerna på Chenin Blanc som gett distriktet sitt rykte. Vit Vouvray tillhör vinvärlden mest egensinniga viner och kan ha doft och smak med inslag av honung, vax, hö och eller en touch av gummi (gummistövel är en vanlig vinprovarterm). Det kan göras helt torrt, halvtorrt eller sött men det har nästan alltid en otrolig fräschör och en läcker mineralitet och de kan lagras i decennier.
Montlouis AOC eller AOP är ett annat litet distrikt som gör liknande viner som de i Vouvray och som man numera ser allt oftare.