Damilano är en av de äldsta vingårdarna i Barolo, med anor från 1890, då Giuseppe Borgogno började odla druvor och producera vin från sina egna vingårdar. Giacomo Damilano, grundarens svärson, tog över vingårdsdriften 1935. Giacomo utökade verksamheten och förbättrade den allmänna kvaliteten på både vinifieringssystemet och vingårdarna, vilket gjorde vingården till en "juvel" i Langhe-området. Resultaten av hans hårda arbete överfördes med stor stolthet till hans barnbarn Paolo, Mario och Guido 1997: de gav ny kraft åt familjeföretaget och de arbetar fortfarande med att upprätthålla och förbättra kvaliteten i vingårdarna. Damilano-namnet står, inte bara för lång livslängd, utan för högsta kvalitet. Förutom sina vingårdar i världsklass driver familjen Damilano en Michelin-restaurang i La Morra.
Damilanos vingårdar upptar några av de mest världsberömda och historiska platserna i Barolo. På vad som kanske är den historiskt viktigaste platserna av alla, kullen Cannubi, äger Damilano en av de största delarna i kullens historiska kärna och nästan hela delen strax västerut, känd som Cannubi Valletta. Damilano crus Cannubi, Brunate, Cerequio och Liste har distinkta uttryck som visar upp skillnaderna i terroir, allt från den medfödda elegansen hos Cannubi och Brunate till den mer beslutsamma och strukturerade karaktären hos Cerequio och Liste. Förutom dessa fyra singelvingårdscrus, producerar Damilano Barolo Lecinquevigne, en blandning av fem vingårdar från tre olika städer: Barolo, Grinzane Cavour, Monforte. Damilanos portfölj slutar inte med Baroloutan inkluderar även en Langhe Arneis, Barbera d'Asti, Barbera d'Alba, Langhe Nebbiolo, Langhe Chardonnay och en Barolo Chinato. Vingården ligger i La Morra.