Carlo Revello & Figli
Barbera d´Alba Superiore 2023
- Nöt
- Lamm
- Fläsk
- Vilt
- Anka
- Skogsfågel
Sherry är ett starkvin som görs i distriktet Jerez i södra Spanien. Klimatet här nere är förstås stekande hett även om det mildras något av närheten till havet. Regnet kan ösa ner under vintern men under sommaren faller normalt inte en droppe.Den ...
Läs mer om Jerez i SpanienVi har tyvärr inga viner från den angivna regionen/distriktet, men du kan hitta andra populära viner här nedanför.
Tyvärr har vi just nu inga viner i butiken som matchade din sökning. Kanske något av våra mest populära viner kan vara av intresse?
Sherry är ett starkvin som görs i distriktet Jerez i södra Spanien. Klimatet här nere är förstås stekande hett även om det mildras något av närheten till havet. Regnet kan ösa ner under vintern – men under sommaren faller normalt inte en droppe.
Den bästa jordmånen består av den kritvita och kalkrika albarizzan som består av kalksten, lera och sand (vinrankor för lite ”sämre” och mer vardagligt vin växer också på lerrika barros och sanddominerade arenas-jordar). Albarizzan har den fördelen att den suger upp vätska som en svamp – och sluter sig sedan som en mussla och behåller all fuktigheten långt nere i jordlagren. En egenskap som är en förutsättning för att det ska bli någon sherry överhuvudtaget.
Allt börjar med den rätt anonyma druvsorten palomino fino som växer på Europas sydligaste vingårdar i en triangel som ramas in av tre orter: Jerez de la Frontera i inlandet och de två hamnstäderna Sanlúcar de Barrameda samt El Puerto de Santa Maria. De relativt syra- och sockerfattiga palominodruvorna skördas normalt i andra veckan i september och får sedan jäsa som vilket vitvin som helst. I dag betyder det oftast svalt på temperaturreglerade ståltankar med tillsatt jäst och svavel för att förhindra oxidering. Förr torkade man druvorna innan pressningen men idag görs det nästan uteslutande med den extremt sockerstinna druvsorten pedro ximenez (och även druvsorten moscatel) som används som sötningsmedel för mer kommersiella viner och för att göra den extremt söta PX-sherryn.
Som vinstil går sherry från otroligt lätta nästan salta och knastertorra manzanilla- och fino-viner med smak av äpplen, blommor och mandel via den fylliga torra oxiderade och nötiga Oloroson till söta muscovadosmakande viner som nästan är trögflytande i karaktären.
Det mest kända vinet är förstås fino-sherryn (och dess systervin manzanillan - en fino från Sanlúcar de Barrameda som görs på samma sätt) - en av världens bästa apertifer och perfekt till ostar och charkuterier. Fino-sherry är viner som utvecklats och fått en speciell karaktär av lång fatlagring under ett skyddande täcke av jästceller (så kallat flor) och blir lätt, blommigt med smak av äpplen och eventuellt också lite mandel.
Andra stilar är mer oxiderade och nötiga (de lagras bara delvis eller inte alls under flor) och blir allt brunare i färgen ju längre de lagrats i kontakt med luft (som amontillado, palo cortado och oloroso). För det mesta är de torra. Ibland sötas de upp med lite vin gjort på pedro ximenez eller moscatel och säljs som halvtorra eller halvsöta och kallas då ofta för “cream”. Pedro Ximenez kan nå smått fantastiska sockernivåer och man gör också helt söta och trögflytande varianter av pedro ximenez, eller kort och gott PX, som kan smaka fylligt av torkad frukt, muscovadosocker och choklad.
Det färdiga basvinet till bli fino spritas sedan upp med neutral vinsprit till ungefär 15 procent – en alkoholnivå som stabiliserar vinet men som också är optimal för tillväxten av flor. Olorosobasen spritas upp till 17 procent – en alkoholnivå som istället tar död på floret och förhindrar annan jäst- eller bakteriell verksamhet.
Förr var detta också den huvudsakliga metoden för att göra vinet hållbart och stabilt. Men i dag är det främst kallstabilisering (vinet kyls hastigt), klarning och filtrering som används för det ändamålet – även om det enligt många ska beröva vinet lite av sin själ.
Efter detta är det dags för en några månaders mellanlagring på fat innan vinet går vidare till lagringen i soleras. I soleran lagras vinerna i fatsystem (i teorin pyramider men lika ofta utspridda fat i lagringslokalen) där nytt vin blandas med gammalt. Det understa ”lagret” utgör soleran (suela är spanska för golv) och innehåller det äldsta vinet. Det är därifrån man tappar det färdiga vinet på flaska men aldrig mer än en tredjedel per år. Solerfaten fylls därefter på med vin från lagret ”ovanför” som innehåller något yngre vin, som i sin tur fylls på från fat med ännu yngre vin osv. Ett solerasystem måste innehålla minst tre sådana nivåer eller criaderas (kan kanske översättas med plantskolan eller barnhagen) men kan utgöras av över tio olika lager och där det översta alltid innehåller det nyaste vinet.
Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.
Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.
Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.
Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Du måste därför ha fyllt 25 år för att gå vidare. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här.
Winefinder.com en tjänst från Winefinder ApS.
Winefinder har blivit snabbare, skriv in ditt postnummer för att se när vi kan leverera hem till din dörr.
Fyll i din registrerade e-postadress i fältet för e-post och tryck på skicka så kommer ett nytt lösenord skickas till din e-postadress.
Våra viner märkta med ”kvalitetsgaranti-symbolen” håller garanterat hög kvalitet. Alla vinerna har fått betyget 90 av 100 poäng eller bättre av världens ledande oberoende vinkritiker.
Vi garanterar att du gillar vinerna du köper av oss om du fyller i din Vinprofil. Alla viner som matchar din vinprofil finner du när du filtrerar på Matchar min vinprofil i vinbutiken. Skulle du mot förmodan inte gilla viner som du köpt på rekommendation av din Vinprofil får du givetvis pengarna tillbaka.
Vi garanterar att alla våra viner har ett lägre pris än i svensk butik vid köptillfället.
Med modern teknik, fyllig information om viner, producenter, vindistrikt och sådant som är bra att veta om viner garanterar vi att du får all information du behöver dygnet runt. Dessutom har du tillgång till en vinrådgivare som hjälper dig vid behov.
Defekta flaskor ersätts naturligtvis. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du för den defekta flaskan direkt.
Vi garanterar att din vinleverans kommer som avtalat. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du med hela fraktkostnaden som du betalt.