Aloxe-Corton i norra Côte de Beaune delar inte mindre än tre grands cru-viner med grannkommunerna Ladoix-Serrigny och Pernand-Vergelesses. Det är Corton AOP som är Côte de Beaunes enda röda grand cru (på pinot noir) men som också producerar en del vitt på chardonnay medan Corton-Charlemagne AOP och Charlemagne AOP enbart används för vita chardonnayviner.
Den sistnämnda ser man sällan på etiketterna (2008 användes endast 0,28 hektar av Charlemagne-vingården för produktion av Charlemagne AOP) och den får bara användas för att benämna viner från de delarna av gården som ligger inom Aloxe-Corton och Pernand-Vergelesses. De flesta odlarna och producenterna använder istället Corton-Charlemagne AOP.
Le Corton är egentligen den enda riktiga höjden i Côte d’Or - vars topp är helt skogsbeklädd - och läget för de bästa vingårdarna i Aloxe-Corton. Längst ner är jorden fertil och inte så väldränerad och där växer lite enklare viner. Lite högre upp på sluttningen där jorden är mer järnrik och väldränerad växer de bästa röda vinerna. Och högst upp där växtplatsen är mer kalkrik är det som gjort för chardonnay.
25 (eller fler) vingårdar har rätt att sätta till sitt namn efter Corton AOP (t. ex Corton Les Bressandes AOP). De bästa är förutom Le Corton själv, Les Bressandes, Clos du Roi och Les Renardes. De övriga är: Chaumes, Clos des Meix, Les Combes, Le Corton, Les Fiètres, Les Grèves, Les Manguettes, Les Maréchaudes, Le Meix Lallemand, Les Paulands, Les Perrières, Les Pougets (Pougeots), La Vigne au Saint, Basses Mourottes, Les Carrières, Clos de Cortons Faiveley, Les Grandes Lolières, Le Rognet et Corton, La Toppe au Vert och Les Vergennes.
Förutom grand cru-vinerna finns 15 premier cru-lägen (alla röda) som säljs som Aloxe-Corton Premier Cru + vingårdsnamnet AOP eller bara som Aloxe-Corton Premier Cru AOP (i vilket fall det får vara blandat från flera lägen). 30 procent av produktionen är kommunvin - Aloxe-Corton AOP - det allra mest är rött.
Röd Corton är ett på många sätt stort vin - kraftigt med rejäla syror och tanniner. Det behöver tid på sig för att mjukna. Samma sak kan sägas om vit Corton-Charlemagne - ett vitt vin med kraften hos ett rött - som utmanar Montrachet lite längre söderut.