Filtrera & anpassa

Chablis

Chablis är Bourgogne men det är Bourgogne som blivit så populär att många vindrickare förmodligen inte ens vet att det är Bourgogne de dricker.Geografiskt ligger Chablis närmare Champagne än övriga Bourgogne - och med viner som generellt sett är ...

Läs mer om Chablis i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Chablis


Chablis är Bourgogne men det är Bourgogne som blivit så populär att många vindrickare förmodligen inte ens vet att det är Bourgogne de dricker.

Geografiskt ligger Chablis närmare Champagne än övriga Bourgogne - och med viner som generellt sett är svalare och lite slankare än sina motsvarigheter längre söderut. Chablis, i départementet Yonne, gör världens kanske mest urtypiska  från den kalkrika kimmeridgienjordmånen - en slags kalkrik lera full av fossila avlagringar - som dominerar de bästa vingårdslägena.

Klimat

Klimatet i Chablis är svalt och området drabbas ofta hårt av frost - men frågan är om det finns något annat område i Bourgogne som levererar så mycket kvalitet i förhållande till priset som just Chablis? En Chablis Grand Cru kostar normalt bara en bråkdel av vad en Grand Cru från någon av de mer berömda grannarna i söder kostar.

Från grand cru till petit chablis

De bästa vinerna i Chablis kommer från stockar som växer på sluttningar precis norr om staden Chablis som vetter mot syd eller sydväst och klassats som Chablis Grand Cru AOP (Appellation d'Origine Protegé). Egentligen är det en sammanhängande vingård som består av sju lägen, från öster till väster: Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos och Blanchots (La Moutonne - en liten del av Les Preuses och Vaudésir räknas ibland som en inofficiell åttonde grand cru).

Ett snäpp under Grand Cru finns Chablis Premier Cru AOP som består av ett 40-tal olika vingårdar i bra lägen. Några av dessa är bättre än andra och utmanar vissa Grand Cru-viner. Montmains (med underdistrikten Fôret och Butteaux), Montée de Tonnere, Fourchaume, Vaillons och Vaudevey är några av de bättre.

Under Premier Cru finns vanlig Chablis AOP som står för det mesta av vinproduktionen i området. Längst ner i hierarkin finns Petit Chablis AOP som kan vara bra om de kommer från bra odlare, men de lämnar sällan något bestående intryck.

Historia 

Chablis har en lång historia av vinodling som sträcker sig tillbaka till romartiden. Munkarna i Citeaux och Clairvaux hade ett stort inflytande på utvecklingen av vinodlingen under medeltiden. Under 1800-talet drabbades Chablis hårt av vinlusen phylloxera, men återhämtade sig och idag är Chablis ett av de mest kända och uppskattade vindistrikten i världen.

Vanliga druvor i Chablis

Chardonnay är den dominerande druvan i Chablis och står för nästan all vinproduktion. Det finns dock några andra appellationer i närheten som fokuserar på andra druvor:

  • Irancy AOP gör nerviga pinot noir-viner, ibland med inslag av lokala druvorna césar och trefot. 
  • Saint-Bris AOP är enda området i Bourgogne där sauvignon blanc får odlas. Här görs friska och mineraliska viner.

Så smakar Chablis

Chablis är på många sätt det mest urtypiska och oförvanskade uttrycket av druvsorten Chardonnay när den växer i ett svalt klimat. Särskilt om vinerna inte fått någon ton av ny ek.

I doften kan ung Chablis lukta av:

  • Citrus (lime) 
  • Rökig mineral
  • Fruktpastiller

Med ålder kommer lite mer:

  • Bivaxiga och höiga tongångar
  • Inslag av ylle
  • Mogen citrus 
  • Nötter

På tungan går dessa smaker igen. Chablis är sällan ett fylligt vin och kan skilja sig rejält från Chardonay-viner från Nya Världen och även från de stora Bourgognevinerna från Côtes de Beaune lite längre söderut. 

De mest typiska vinerna kommer från premier cru-vingårdarna, utan toner av ny ek. Här är fräschören och den mineraliga rökigheten i fokus. Dessa viner kan vara oväntat komplexa och lockande i sin friska syraattack.

Grand Cru-Chablis som lagrats på ny ek är nästan alltid rundare och fylligare med en smörigare kropp och smak.

Mat som passar till Chablis

Chablis är med sin friska syra och omisskännliga stil ett av vinvärldens bästa skaldjurs- och fiskviner - oavsett om du dricker det till: 

  • Räkor
  • Hummer
  • Lax
  • Torsk 
  • Piggvar 

Ju matigare rätt desto fetare Chablis (gärna en grand cru eller åldrad premier cru). 

Men Chablis går också utmärkt till många av det nya nordiska kökets paradrätter som:

  • Steak tartar
  • Långbakad rödbeta med krämiga tillbehör
  • Lättare kötträtter

Serveringstemperatur 

Vi rekommenderar att servera Chablis vid 8-12°C. Yngre och lättare Chablis mår bra av den lägre temperaturen medan mer komplexa och kraftfulla Chablis, som Grand Cru, kan serveras något varmare för att låta alla smaker komma till sin rätt.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du