Montsant (Denominación de Origen Protegida eller DOP) är en relativt ny spansk ursprungsskyddad appellation i den katalanska provinsen Tarragona.
Montsant var tidigare delstristriktet Falset inom Tarragona Denominación de Origen (DO), men fick egen DOP-status 2002. På äldre viner från Montsant står det Tarragona DO på etiketten.
Vinproduktionen här dateras som på så många andra ställen runt Medelhavet till Romarriket. Plinius nämner vinerna i sina skrifter som ???några av de bästa vinerna i kejsardömet???. Vinerna från Montsant var mycket populära och exporterades till alla imperiets viktiga städer.
17 byar runt Montsantbergen
Montsant består av 17 byar och har fått sitt namn från de mäktiga Montsantbergen. Området är granne med ett av Spaniens mest kända vindistrikt, Priorat. Likheterna med den berömda grannen är många, exempelvis att odla på hög höjd (200-700 meter över havet) och förekomsten av gamla garnacha- och cariñenastockar.
Klimatmässigt skiljer sig Montsant och Priorat från varann. Montsant är inte så kuperat och har mildare medelhavsklimat samt bördigare jord vilket resulterar i större skördar. Somrarna är torra och det regnar huvudsakligen på hösten, med liten risk för hagel och frost. Jordmånen är varierad och består av kalklera, granitsand och skiffer.
Kraftiga rödviner dominerar
Hela 94 % av vinproduktionen består av röda viner, av vilka huvuddelen exporteras. Resten konsumeras i Katalonien och en liten del säljs till övriga Spanien.
Vinerna är främst kraftiga röda, som liknar vinerna som görs i Priorat, gjorda på de blå druvorna Garnacha och Cariñena, som blandas med Cabernet Sauvignon, Merlot eller Syrah. ?'ven Spaniens stora blå druva Tempranillo, som på katalanska heter Ull de Llebre, odlas här.
Man producerar också mindre mängd vita viner på de tillåtna gröna druvorna Garnatxa Blanca, Macabeu / Viura, Chardonnay, Moscatell d??TAlexandria och Xarel·lo.
Utöver det produceras också rosé, söta röda viner och det originella Vi Ranci, ett torrt oxiderat, icke fortifierat vin som gjorts i området sedan Kristi födelse genom Solerasystem.
DOP Montsant är dessutom mycket unikt i det att det är den enda regionen i Katalonien och en av Spaniens få, som producerar koshervin.
Hur smakar viner från Montsant?
Röda viner från Montsant är ofta kraftiga, fylliga med sammetslena tanniner och hög alkoholhalt. De har ofta mycket eleganta aromer och smaktoner av mörka frukter och bär, tobak, trä och kaffe.
Monstsants vita viner har fin fräschör och subtila toner av blommor, tropiska frukter, persika och mandel.
Mat till viner från Montsant
Röda viner från Montsant passar mycket bra till kraftigare, rustika rätter som till exempel grytor på fågel som anka och vild fågel, charkuterier och kötträtter. De vita vinerna passar suveränt till saffransdoftande paella, kyckling-, fisk- och grönsaksrätter.